Jump to content

Vitviteja/Ndre Mjeda

Nga Wikibooks
Ndre Mjeda \
Jeta dhe Vepra
Ndre Mjeda
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Dimni, /Gjuha shqipe - vjersha

Për Ndrenë, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.ndremjeda.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdripi select ...

1866[redakto]

 • 19 nëntor : Më një fhatë në rrethinën e Shkodrës, më 19 nëntor 1866, lind Ndre Mjeda.[1]

1899[redakto]

 • fillon periudha katërvjeçare e njohur si periudha e "Vigut të Mirditës" ku Mjeda shërbeu si famullitar (1899-1902).[2]

1901[redakto]

 • Mjeda, fizikisht merr pjesë në "Kryengritjen e Mirditës" (1901-1902).[2]
 • Mjeda si duket punon si mësues në Iballë ("merr pjesë në ngritjen e shkollës së parë shqipe në Alpet e Veriut, në Iballë (1901-1903)}.[2]

1902[redakto]

 • Mjeda, fizikisht merr pjesë në "Kryengritjen e Mirditës" (1901-1902).[2]
 • Mjeda si duket punon si mësues në Iballë ("merr pjesë në ngritjen e shkollës së parë shqipe në Alpet e Veriut, në Iballë (1901-1903)}.[2]
 • 11-12 tetor; Mjeda arrestohet nga turqit (qeveria).[2]
 • mbaron periudha katërvjeçare e njohur si periudha e "Vigut të Mirditës" ku Mjeda shërbeu si famullitar (1899-1902).[2]

1903[redakto]

 • Mjeda si duket punon si mësues në Iballë ("merr pjesë në ngritjen e shkollës së parë shqipe në Alpet e Veriut, në Iballë (1901-1903)}.[2]

1908[redakto]

 • 14 nëntor - 22 nëntor, Mjeda merr pjesë në Kongresin e Manastirit. Sipas Dr. Quku "Ai ka provuar se secili nga delegatët shkoi në Kongres si dalëzotës i një alfabeti të caktuar dhe se të gjitha rrugët për kompromis, që u provuan ditët e para të punimeve dështuan."[2]
 • 20 nëntorit , ...(kur) Mjeda bëri kthesën e madhe në momentin e fundit, kur po shihej qartë dështimi i "Kongresit të Manastirit". Mjeda, tërhoqi alfabetin e tij me shenja diakritike, për afirmimin e të cilit kishte punuar intensivisht për njëzet vjet me radhë dhe punoi për një alfabet tjetër, alfabetin që kemi sot.[2]

1912[redakto]

 • 1-2 nëntor; Mjeda arrestohet nga turqit (qeveria).[2]

1925[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel. (Në vitet 1925-1929, Mjeda jetoi i mbërthyer në famullinë e tij në Kukel, realisht i dënuar që të mos lëvizte jashtë famullisë.)[2]

1926[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel. [2]

1927[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel. [2]

1928[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel. [2]

1929[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel. (Në vitet 1925-1929, Mjeda jetoi i mbërthyer në famullinë e tij në Kukel, realisht i dënuar që të mos lëvizte jashtë famullisë.)[2]

1930[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. (Në vitet 1930-1937, Mjeda punoi si profesor i gjuhës shqipe në Shkodër, duke mbajtur njëkohësisht edhe postin zyrtar si famullitar i Kuklit.)[2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". (Në vitet 1930-37, Mjeda punoi gjatë për një vepër fondmentale të gjuhësisë shqiptare, "Fjalorin leksikografik të gjuhës shqipe".)[2]

1931[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]
 • Botohet punimi i Mjedës "Studi albanesi", Roma, 1931. [2]

1932[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]
 • Botohen studimet e Mjedës nën titullin "Prend e Prendë" (1932). [2]

1933[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]

1934[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]

1935[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]

1936[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Botohen studimet e Mjedës nën titujt "Dromca toponamastike (Zedda, Zenta, Centa, Cetta, Genta, Senta"). [2]

1937[redakto]

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. (Në vitet 1930-1937, Mjeda punoi si profesor i gjuhës shqipe në Shkodër, duke mbajtur njëkohësisht edhe postin zyrtar si famullitar i Kuklit.)[2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". (Në vitet 1930-37, Mjeda punoi gjatë për një vepër fondmentale të gjuhësisë shqiptare, "Fjalorin leksikografik të gjuhës shqipe".)[2]
 • 1 gusht; Vdiq Ndre Mjeda.[1] Sapo u kthye nga Tirana sëmuret nga paraliza e zemrës dhe vdes në Shkodër më 1 gusht 1937, në vigjiljen e "Festës se Kuklit", Shën Shtjefnit. Katafalku me trupin e tij, vendoset në kishën e Jezuitëve në Shkodër.[2]
data[redakto]
 • 2 gusht; Rinia studentore, përfaqësues të tjerë të rinisë shkodrane, miq e dashamirës, dishepuj e bashkëpunëtorë bëjnë homazhe para trupit të tij. Nderimet, fjalimet dhe procesionet në qytet me arkivolin e tij u bënë ditën e hënë, më 2 gusht.[2]
të dhëna[redakto]

sipas:

 1. 1,0 1,1 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.270-271 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 Klajd Kapinova në Një seri eseistike që rizbulon Ndre Mjedë për "Gazeta Kritika", 2010
burime[redakto]
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570