Jump to content

Vitviteja/Marin Barleti

Nga Wikibooks

NË ENCIKLOPEDI


Marin Barleti \ lat.:Marinus Barletius \ it.:Marino Barlezio
Jeta dhe Vepra
Marin Barleti
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Marinin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.marinbarleti.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1450 #1474 #1478 #1479 #1504 #1506 #1510 #1512
#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdrip select ...


1450[redakto]

  • rreth 1450 : Në Shkodër lind Marin Barleti.

1474[redakto]

  • Merr pjesë në betejat kundër Osmanëve.

1478[redakto]

  • Merr pjesë në mbrojtjen e Shkodrës nga Osmanet.

1479[redakto]

  • Pas ramjes së Shkodrës në duar të Osmanëve, shkonë në Itali dhe fillon të shkruaj vepren e tij "Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis".

1504[redakto]

  • Në Venedig, del nga shtypi vepra e tij "De obsidione Scodransi" (Rrethimi i Shkodrës).

1506[redakto]

  • Në Romë fillon të del nga shtypi vepa e tij

1510[redakto]

  • Dalin nga shtypi ekzeplarët e fundit të vepres së tij

1512[redakto]

  • 1512/1513 Supozohet që në Romë të ketë vdekur Marin Barleti.

data[redakto]

  • 1555 Në Vendeik del nga shtypi botimi i dytë i veprës së Barletit "Compendium vitarum ponticum et imperatorum" (Përmbledhje biografish të Papëve dhe Perandorëve). Fati i librave të shtypur në botimin e parë ende nuk dihet.
  • 1555 Gjatë kësaj kohe dhe më pasë në shekullin e XVII, bëhen përkthime të vepra të tij. Vepra "Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis" përkthehet dhjetra herë në gjuhen gjermane.

burime[redakto]

http://www.shqiperia.com artikulli: Gjergj Kastrioti

1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570