Jump to content

Vitviteja/Bilal Xhaferri

Nga Wikibooks
Bilal Xhaferri \ Bilal Hoxha
Jeta dhe Vepra
Bilal Xhaferri
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Krastakraus

Për Bilalin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdripi select ...

1935

[redakto]
 • (?) 2 nëntor : Në fshatin Ninat të Konispolit, në fisin e Hasan Tasihnit, lind Bilal Hoxha.[1][2]

1942

[redakto]
 • Shtatëvjeçarit i vdesë e ëma.[1]

1944

[redakto]
 • I pushkatohet i ati. [-largohet nga vendlindja, punon 2 vite si korrier në Sarandë].[1]

1966

[redakto]
 • në Tiranë botohet libri i tij Njerëz të rinj - tokë e lashtë.[1]

1967

[redakto]
 • në Tiranë botohet libri i tij Lirishta e kuqe.[1]
 • përgatitur për shtyp, (nuk u botua për të gjallë, u botua më 1993) : Krastakraus.[1]
 • Ndalohet qarkullimi i lbrit të sapo botuar Lirishta e kuqe.[3]

1969

[redakto]
 • Bilali, ja arrin të ikë në Greqi. Nëpër Janinë e në ShBA.[1]
 • (?1969) dy vjet punon në gazetën Dielli.[1]

1971

[redakto]
 • Së bashku me për dorëshkrimin për botim Ra Berati, i dërgon një letër redaksisë së botimeve Rilindja - Prishtinë. [1]

1974

[redakto]
 • tetor : nxjerr numrin e parë të revistës Krahu i Shqiponjës që e botonte Lidhja Çame në Çikago. E themeloi dhe drejtoj deri më 1986.[1]

1978

[redakto]
 • 25 nëntor : plagoset me thikë nga njerëz të panjohur për deri sa shkonte në kremtimin e 100 vjetorit të Lidhjes së Prizrenit dhe Ditës së Flamurit që mbahej në Nju Jork.

1981

[redakto]
 • Të panjohuri, i djegin redaksinë e revistës Krahu i Shqiponjës. Humbë dorëshkrimet e tij dhe shkrime tjera.[1]

1987

[redakto]
 • tetor (fillim) : vdesë pas një operacioni, në Çikago, ShBA.[1][4]

data

[redakto]
1993
* në Tiranë botohet libri i përgatitur për shtyp për të gjallë më 1967[5] : Krastakraus.[1]
1995
* 6 maj : eshtrat e tij sillen dhe rivarrosen në Sarandë.[1]

të dhëna

[redakto]

sipas:

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 Bilal Xhaferri, EJA TRISHTIM (poezi), Ndërmarrja Botuese RILINDJA Prishtinë, 1995. fq. 127/128
 2. (B.XH.)"Ka lindur në Ninat të Kosinopolit më 1936" sipas GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.295 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 3. Bilal Xhaferri, EJA TRISHTIM (poezi), Ndërmarrja Botuese RILINDJA Prishtinë, 1995. fq. 7
 4. "...vdes në rrethana të panjohura më 1987" sipas GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.295 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 5. "...porse ai ishte shkruar qysh më 1968" sipas GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.295 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9

burime

[redakto]
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570