Jump to content

Vitviteja/Shtjefën Gjeçovi

Nga Wikibooks

NË ENCIKLOPEDI


Mëhill Kostandin Gjeçi-Kryeziu \ Hilë Gjeçi \ Shtjefën Gjeçovi - Kryeziu \ Lkeni i Hasit
Jeta dhe Vepra
Shtjefën Gjeçovi
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Këngë popullore
/Zbulime arkeologjike
/Trashigime Thrako-Ilirjane[1]
/Fjalë-arkëza e Hilit
/Poezi

Për Hilën, ... :

F.Konica : Emri i këtij njeriu të rrallë do të vejë duke u-ritur (përkujtim)

Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.shtjefengjecovi.org .edu .al .com

NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1873 #1874 #1875 #1876 #1877 #1878 #1879
#1880 #1881 #1882 #1883 #1884 #1885 #1886 #1889 #1888 #1889#1890 #1891 #1892 #1893 #1894 #1895 #1896 #1897 #1898 #1899
#1900 #1901 #1902 #1903 #1904 #1905 #1906 #1907 #1908 #1909 #1910 #1911 #1912 #1913 #1914 #1915 #1916 #1917 #1918 #1919
#1920 #1921 #1922 #1923 #1924 #1925 #1926 #1927 #1928 #1929
#data #të dhëna #burime

    
                  Ngrehuni burra, çohuni trima ...
                  Liri të lypim, të lypim hakun,
 
1874[redakto]

1874 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 12 korrik, në Janjevë, një fshatë i varfun i Kosovës, nga baba Mat Gjeçi Kryeziu (nga rrethi i Pukës) dhe nëna Ana (apo Marie, nga Prizreni) gruaja e tij, lindi Mëhilli i quajtur nga rrethi i ngushtë Hilë. [2].
1884[redakto]

1884 NË ENCIKLOPEDI

 • Me propozimin e priftit të Janjevës dhe me lejen e prindëve në moshen 10 vjeçare niset për Shkodër, për të ndjekur mësimet në kolegjin fetarë të këtij qyteti.
 • Kolegji françeskan i Shkodrës e drejtonë për vazhdim të mësimeve në kolegjin e Troshanit, në rrethinën e Lezhës.
 • Para mësuesve prezentohet si Hilë Gjeçi. Për kohë të gjatë e mundon mërgimi nga vendëlindja dhe për këtë çështje shkuan më vonë (ditët e fminisë nnër knaqa e gazmenne).
1888[redakto]

1888 NË ENCIKLOPEDI

 • Mbaron kolegjin françeskan të Troshanit dhe dërgohet të vazhdojë mësimet në Bosnjë.
1892[redakto]

1892 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 15 gusht 1892 hynë në urdherin françeskan të kuvendin e Fojnicës.
1893[redakto]
 • Intersohet dhe mëson për Lëvizjen Kombëtare Shqiptare dhe letërsin shqipe.
 • Endej nga Banja Luka në Kreshevë për të dëgjuar leksionet e Tolotcit mbi origjinën e gjuhës shqipe.([3])

1893 NË ENCIKLOPEDI

1894[redakto]

1894 NË ENCIKLOPEDI

 • Kryen vitn e provës pranë urdhrit françeskan të kuvendit në Fojnicë.
 • Vazhdo mësimet liceale e filozofike në kuvendin e Derventës e të Banja Lukës në Bosnjë.
 • Punon në punimin e tij të parë prej 350 faqesh. (Metropolis Antibarensis Ecclisiarum Episcopalium sabiecta e guerunt... Dorëshkimi i këtij punimi ndodhet në manastirin françeskan të Kreshevës.)
1896[redakto]

1896 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 29 qershor 1896 kryen studimet e larta teologjike në Kreshevë të Dalmacisë.
 • Nga regjistrat françeskan zhduket emri Hilë Gjeçi dhe zëvendësohet me Shtjefën Konstantin Gjeçovi.
 • Emërohet meshtar (priftë) françeskan.
 • Fillon punën në Troshan (Probandant), deri më po atë vit.[4]
 • Fillon punën po në Troshan, Rubik (Malësia e Lezhës), deri më 1897.[4]
1897[redakto]

1897 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon punën në Pejë (Rrafshi i Dugagjinit), deri më 1899.[4]
 • Në korrik, në Sllakuqanë, në vend të shenjës për ramjen e këmbanave lëshon kushtrimin Të hapim shkollen shqipe në fshatë.
 • 25 korrik 1879, në moshën 23 vjeçare, hapë shkollën shqipe në Sllakuqanëm ku edhe vetë shërben si mësues.
1899[redakto]

1899 NË ENCIKLOPEDI

 • Nga mesi i vitit, fillon punën në Laç-sebaste (Kurbin), deri në mesin e vitit 1905.[4]
 • Bënë përshkrimin gjeografik të Laçit, Ulzës, Rubikut, Vaut të Dejës, Fierzës e Komanit.
 • Përhapë ndër fshatarë ngjarje nga historia e Lekës, Pirros dhe Kastriotit.
 • Fillon punën në mbledhje e formave të alfabetit të vjetër shqip dhe bënë shpjegimin e tij. Mbledh 12 shenjat e një kodiku të vjetër shqip.[AQH i RPSSH, fondi 58, dosje 67 dok. 1-2].
 • Kërkon në mënyrë demostrative ndikimin e konsullatës austro-hungareze në Durrës, pran autoriteteve osmane për sqarimin e jetës së vështirë të fshatarëve për shkak të ushtrisë osmane.(AQSH i RPSSH, fondi 58, dosja 97, dokumenti 31).
1900[redakto]

1900 NË ENCIKLOPEDI

 • Dërgon për botim poezitë e tij në revistën "Albania" që botohej në Bruksel.
 • 4 mars : Në Duka-Gjin shkruan poezin "Thana".
 • Në protesten e 14 dhjetorit 1900, përpiçet për ndikimin e konsulatës rreth taksae të fshatarëve. (AQH i RPSSH, fondi 58, dosja 97, dokumenti 36 [origjinali italisht]).
1901[redakto]

1901 NË ENCIKLOPEDI

 • Dërgon për botim poezitë e tij në revistën "Albania" që botohej në Bruksel.
 • Rihapë shkollen shqipe të Laçit dhe shërben si mësues. (AQH i RPSSH, fondi 58, dosja 25, dokumenti 2)
 • Në gushtë, për shkollen e rihapur siguron nga Brukseli disa Abetare. (AQH i RPSSH, fondi 58, dosja 69, dokumenti 1-20).
1902[redakto]

1902 NË ENCIKLOPEDI

 • 20 mars 1902 duket të ketë qenë në malin e Tomorrit. (në bazë të shënimit në numrin 9, f. 220 të revistës Albania)
 • Dërgon për botim poezitë e tij në revistën "Albania" që botohej në Bruksel.
 • Në numrin 9, f. 220 të revistës botohet vjersha Beja e Shqyptarit (me shënimin N'ë majë t'malit Tomorrit, 20.III.1902), dhe vjersha Dashtnia e Atdheut (me shënimin Prej malit Tomorrit) të nënshkruar me pseudonimin Lkeni i Hasit.
1905[redakto]

1905 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 19 dhjetor 1905, niset për në Borgo Erizzo.
 • Më 30 dhjetor 1905, Ministria e Jashtme e Austro-Hungaris merr Vendimin nr.21362 për punsimin e Gjeçovit si mësues.
 • Fillon punën në Troshan, Zara (Dalmacie), deri më 1906.[4]
1906[redakto]

1906 NË ENCIKLOPEDI

 • Në janar, në Borgo Erizzo të Zarës, Gjeçovi fillon punën si mësues i kurseve të gjuhës shqipe në Zarë të Dalmacisë. [?, ky shënim është bërë nga disa historian si dhe në biografin e shkurtë të botimit të Kanuni më 1933, por nuk është analizuar].
 • Më 17 janar 1906, Ministria e Jashtme e Austro-Hungaris i dërgon një letër konsullit të saj në Shkodër. Kërkohet zëvendësimi i Gjeçovit dhe kërcnimi me përjashim nga urdhri françeskan.
 • Nga mesi i vitit (rreth qershorit), ikë nga Zara, pa pritur zëvendësimin. [HHSA-PA, dosja nr 13-113 nr. i dokumentit 798, re.1 regjistruar 18 gusht 1906.] Bie në konflikt me Austro-Hungarin dhe me Vatikanin.
 • Nga 5-7 gushti merr pjesë në Kuvendin e Bajrakut të Kurbinit.
 • Në gusht 1906, ndodhet në Durrës [letra nr.489/2 e datës 9 gusht 1906, e nënkonsullit Kraus.]
 • Në shtatorë thuhet të ketë lëshuar Zarën. [zyrtarisht vendin e punës]
 • Në vjeshtë fillon punën në Shkodër, (deri më 1907)[4] si drejtor i shkollave elementare françeskane për djem e vajza. Shkolla të financuara nga Austro-Hungaria.
 • Konfrontohet me kryekonsullin e Austro-Hungaris në Shkodër. Kryesisht për shkakë krenarie shqiptare dhe arrogancë austro-hungareze.
1907[redakto]

1907 NË ENCIKLOPEDI

 • Në mbrëmjet e prillit të viit 1907, në shkollën për fëmijë, fillon të mbledhë edhe shëgërt e elhalçi (të rritur) për mësim të historis dhe gjeografisë. Për këtë bie në konflikt edhe me arqipeshkvin e Shkorës, Pashko Guerinin si dhe me autoritet osmane.
 • Në detyrë të drejtorit, i bashkangjitet festës së 1 Majit të ndërmarrë nga nxënsit dhe mësuesit (pason dënimi për mësuesit Mati Logoreci (transferhet në Tiranë), Serafin Mazreku (në Prizren)). Gjeçovit i tërheqet vrejtja nga Guerini, dhe me kërkesen e konsullates austro-hungareze vije der itek transferimi i tij në Gomsiqe.
 • Fillon punën në Gomsiqe, deri më 1915.[4]
 • Më 31 maj 1907, në Gomsiqe hapë shkollen shqipe.
1908[redakto]

1908 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 20 janar 1908, Gjçovi shkuan për këtksat që i kishte dërguar konsullatës së austrohungaris në Shkodër si dhe për premtimet e kota të kësaj të fundit. Po ashtu shkruan për mosmundësin e ndihmës nga abati i Mirëditës.
 • Më 6 korrik 1908, boton te gazeta Dasamiri i ri, shkrimin mbi fjalorin e gjuhës shqipe.
 • Më dhjetor të 1908-ës pranon me gëzim lajmin për formimin e alfabetit të gjuhës shqipe. [ndryshimet: c=q, ch=ç, gh=gj, dxh=xh, x=z, xh=zh, z=x, e=e, e=ë, ts=c, gn=nj.
 • Pranon pa ndonjë shpresë lajmin për revulucionin e turqve të 23 korrikut 1908-ës.
 • Gjatë rezistencës së viteve 1908-1912, e gjejmë si këshilltar i komitave të zonës së Vaut të Dejës. Bënë përshkrimin e luftimeve, haron skemat e lëvizjeve të çetave, listat e dëshmorëve. Mbanë ditar të rregullt. Kërcënohet nga komandanti i operacioneve ushtarake turke. I kthenë përgjegjen kërcnimit dhe i bashkohet çetave (më 1912).
1912[redakto]

1912 NË ENCIKLOPEDI

 • I bashkohet çetave shiptare.
1913[redakto]

1913 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 7 prill 1913, në Lezhë e kundërshton impoimin e abatit të Mirëditës për zgjedhjen e Preng Bibë Dodës për mbretë të Shqipërisë.
1915[redakto]

1915 NË ENCIKLOPEDI

 • Në fillim të vitit, hynë në konflikt për toka në Gomsiqe me disa pasanik të Shkodrës ndër të cilët edhe Preng Bib Doda e abati i Mirëditës, Preng Doçi.
 • Më 20 pill 1915, abati i Mirëditës i kërkon Provinciesë françeskane në Shkodër largimin e Gjeçovit.
 • Veren e kalon duke u endur i papunë.
 • Fillon punën në Troshan, Sapë (Zadrimë), deri më 1916.[4]
1916[redakto]

1916 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon punën në Theth, deri më 1917.[4]
1917[redakto]

1917 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon punën në Prekal, deri më 1918.[4]
1918[redakto]

1918 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon të punojë në Rubik, Pejë, Troshan, deri më 1920.[4]
1920[redakto]

1920 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon të punojë në Vlonë, Rubik, deri më 1921.[4]
1921[redakto]

1921 NË ENCIKLOPEDI

 • Filon të punojë në Shkodër, deri më 1926.[4]
1924[redakto]

1924 NË ENCIKLOPEDI

 • Viziton Elbasanin.
1926[redakto]

1926 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon punojë në Gjakovë, deri më 1928.[4]
1928[redakto]

1928 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 20 maj 1928 erdh në Zym dhe fillon të punojë deri më 1929.[4]
data[redakto]
 • 1925 Faik Konica shkruan një portret mbi At Gjeçovin, të CA KUJTIME MBI AT GJEÇOVIN (përmbajtja e shkresës)
 • 1963 Revista "Arsimi Popullor", nr.3, viti 1963 boton disa dokumente në lidhje me punsimin si mësue i kurseve të gjuhës shqipe.
të dhëna[redakto]

Sipas:

 1. Pjesë nga vepra e filluar qysh më 1911
 2. Gjeçovi, VEPRA 4 - Ndërmarja Botuese RILINDJA, Prishtinë 1985
 3. Gjeçov:Agimi i Gjytetniis, Shkodër, 1910, f.135
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 Sipas shënimeve të vetë Sh.Gjeçovit në fletoren e shënimeve që gjendet në Muzeun popullor të Shkdrës, nr 2130. (nxierr nga VEPRA 4)

burime[redakto]

1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570