Jump to content

Vitviteja/Gjon Buzuku

Nga Wikibooks

NË ENCIKLOPEDI


Gjon Buzuku
Jeta dhe Vepra
Gjon Buzuku
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Gjonin, ... :

/për emrin

Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

http://www.albasoul.com (Pasthënia e "Mesharit")
http://titus.uni-frankfurt.de (teksti i Mesharit)
provo nëse ekzistojnë:
http://www.gjonbuzuku.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1554 #1555
#data #të dhëna #burime

   
 E u' maa due tëh enbaronj vepërënë teme, Tinë Zot tueh përqyem. Endëh vjetët MDLIV 
 njëhzet dit endëh mars zuna enfiill e enbarova endëh vjetët MDLV, endëh kallënduor V dit.
 E seh për fat nëh keshë kun enbëh endonjë vend fëjyem, u duoh tuk të jetëh fajtëh, aih
 qi tëh jetë maa hi ditëshim seh u', atah fajh e lus tah trajtonjëh endë e mirë.
 
 MESHARI


1554

[redakto]
 • Më 20 mars, fillon të punojë në përkthimin e "Missale Romanum" (Mesharit).

1555

[redakto]
 • Më 5 janar (kallënorë), kryenë përkthimet dhe pregatit për shtyp "Meshari"-n.[1]

data

[redakto]
 • 1958 Namik Resuli: Il "Messale" di Giovanni Buzuku. Riproduzione e trascrizione. Citta del Vaticano 1958.
 • 1960 Martin Camaj: Il "Messale" di Gjon Buzuku. Contributi linguistici allo studio della genesi. Roma 1960.
 • 1977 Eqrem Çabej (Botimi): Gjon Buzuku dhe gjuha e tij. (= Studime gjuhësore 6). Prishtina 1977.
 • 1988 Eqrem Çabej: Meshari i Gjon Buzukut (1555). Botim kritik. 2 Bde. Prishtina 1988 & 1989.
 • 1993 Wilfried Fiedler: Verzeichnis der Verbformen im "Missale" des Gjon Buzuku. München 1993.
 • 2005 Bardhyl Demiraj(Hrsg.): Nach 450 Jahren, Buzukus "Missale" und seine Rezeption in unserer Zeit. 2. Deutsch-Albanische kulturwissenschaftliche Tagung in München vom 14. bis 15. Oktober 2005. Wiesbaden 2007. ISBN 9783447054683

të dhëna

[redakto]
 1. Koço Bihiku: A History of Albanian Literature, Tirana, 1980, S. 13

burime

[redakto]
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570