Jump to content

Vitviteja/ASDRENI

Nga Wikibooks

NË ENCIKLOPEDI


Aleks Stavre Drenova Aleksander Stavre Drenova (pseu. ASDRENI, Qeflangori)
Jeta dhe Vepra
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Himni i Flamurit

Për Asdrenin, ... :

Aleks Stavre Drenova (rreth emrit)

Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.asdreni.org .edu .al .com

Vitviteja#

#1872 #1879
#1880 #1881 #1882 #1883 #1884 #1885 #1886 #1887 #1888 #1889#1890 #1891 #1892 #1893 #1894 #1895 #1896 #1897 #1898 #1899
#1900 #1901 #1902 #1903 #1904 #1905 #1906 #1907 #1908 #1909 #1910 #1911 #1912 #1913 #1914 #1915 #1916 #1917 #1918 #1919
#1920 #1921 #1922 #1923 #1924 #1925 #1926 #1927 #1928 #1929 #1930 #1931 #1932 #1933 #1934 #1935 #1936 #1937 #1938 #1939
#1940 #1941 #1942 #1943 #1944 #1945 #1946 #1947 #data #të dhëna #burime

 ...Hipi Zhdripi select...


1879[redakto]

 • Në Korçë bie një tërmet i fuqishëm, kohëzgjatja e të cilit me pauza brenda saj zgjat për më se gjashtë muaj. Indikator i shkatërrimit total të ekonomisë edhe ashtu të brishtë pas risive të mallrave nga tregjet evropiane. Po rreth këtyre viteve përderisa prefekt ishte Mustafa Pashë Vlora, shpërthen zjarri i madh në tregun e qytetit në Korçë, që shkatërron 700 dyqane.[1]
 • Asdreni merr mësimet e para në Drenovë në një nga shkollat për të cilat Demetrius Chasiotis, thotë publikisht se në trevat shqiptare ka afër 700 shkolla greke për meshkuj dhe për femra.[2] Në këto shkolla jepnin mësim dhaskalë të ngarkuar me misione të qarta politike. Në to ishte e ndaluar rreptësisht gjuha shqipe. Nga goja e dhaskalëve dëgjoheshin fjalët gjuhë e mallkuar.[1]
 • Asdreni gjendet nën maltretime psiqiko-fizike për nxënien e mësimeve të cilat rridhnin kryesisht në metodat e bindjes së nxënësve rreth paraardhësve të tyre.[3] Këtyre maltretimeve i ndihmonin edhe përçarjet që ishin krijuar në mes të nxënësve të ndarë në dysh në shapkëbardhë dhe mason[1]
 • Asdreni e gjen shërimin psiqik në gurin e Thimi Mitkos[4]

1880[redakto]

 • Në Bukuresht themelohet Deg' e shoqërisë së Stambollit për vivlla shqipe që në vitin 1884 do të marrë emrin Drita sipas gazetës shqipe që po këtë vit kishte filluar të dilte në Stamboll. E regjistruar pranë administratës së Rumanisë si shoqëri kulturore, sipas statutit të parë të saj.[1]

pastaj Asdreni ishte edhe çlirimtar i lloj-lloj luftërave.

1884[redakto]

 • rreth vitit 1884[5] Asdreni vazhdon lirisht mësimet në gjimnazin grek për ca kohë.[6] Në gjimnazin me emrin një Jovan Bankës, njëherit financues i saj, paraardhësit e të cilit qenë shqiptar, por ky ishte pro përhapjes së greqishtes-helene.[4]
 • rreth vitit 1884: Asdrenit pasi i kishte vdekur e ëma gjersa ishte në shkollën fillore të Drenovës, i vdes dhe i ati.[1]

1885[redakto]

 • Vjeshtë : Asdreni, për shkaqe ekonomike dhe shpirtërore në moshë të mitur (13)[7][1], ende pa kryer maturën u mërgua, si duket nga vendi i quajtur Lendikën e Lotëve poshtë Korçë për në Rumani.[8]
 • 21 dhjetor : Asdrenit i plotësohet dëshira që të punësohej tek ndonjë shqiptar dhe fillon punën si qirak në pijetoren e një pronari të vogël kafenesh dhe ëmbëltoresh, që ia thoshin emrin Eftimie Kostea, me pagesë tejet të ulët prej pesëdhjetë lei në vit.[1]

1888[redakto]

 • pas 13 marsit Asdreni merr në duar certifikaten e gjendjes civile të administratës osmane, lëshuar më 13 mars 1888.[1]
 • 14 dhjetor Asdreni, krye tri vitesh avancohet në shitës në ëmbëltore, pagesa 300 lei në vit. Gjatë kësaj kohe perfeksionon greqishten, përmirëson frëngjishten dhe natyrisht e mëson rumanishten. E mundon malli për vendlidhje.[1]

1891[redakto]

 • 2 tetor : Asdreni merr lejen nga ministri i Perandorisë Osmane në Bukuresht që të shkojë (=hyjë në Shqipëri) në Korçë.[1]

1892[redakto]

 • Asdreni pasi i ndihmoi Nikollë Nço Korçarit të nxirrte gazetën Shqiptari e, filloi të përkthejë në atë gazetë dhe të ndjekë mësimet në shkollën e natës të cilën e kishte thirrur në jetë Naçoja me ndihmën e qeverisë rumune dhe në të cilën ligjëronin ndër të tjerë linguisti Hazhdeu, savanti Vasil Ureqe, albanologu Barbu Petriçejku, poeti Vasl Aleksandri dhe të tjerë të nivelit të tyre.[1]
 • Në shkollën e natës gjegjësisht në konviktin e Naçosë, krijohet një lloj grupi ku Asdreni hyn së bashku me Mihal Gramenon, Ibrahim Temon, Thoma Avramin, Jashar Erebarën, Kristo Luarasin, Dervish Himën, Jan Mihal Lehovën.[1]

1899[redakto]

 • janar : themelohet shoqëria e parë e të rinjve, e quajtur Qarku i studentëvet shqiptarë, në themelimin e të cilës ndër të tjerët marrin pjesë edhe Jashar Erebara, Jan Mihal Lehova dhe Asdreni.[1]
 • Lutjet e fshatarëve që i kishte pranë në Bukuresht e që kërkonin nga ai të shikonte të rregullonte punën e vërshimit të lumit të drenovës si dhe malli për vendëlindje, bëjnë që ai të niset për në Drenovë. Ai i bie nëpër Konstancë e nëpër Stamboll ku shpresonë të takojë ndonjë nga shkrimtarët veprat e të cilëve i kishte lexuar, por kot, Naimi ishte i lodhur, Samiun gjendej në burg shtëpiakë, edhe pse aty e zgjati qëndrimin.[1]
 • korrik : Asdreni mbërrin në Korçë, ashtu siç e kishte paraparë që niveli i ujit të lumit të ishte më i ulët. Dëshprohet shumë, sidomos nga egërsira e sundimit osman, e propagandës greke si dhe varfëria anë e mbanë, pjesë e madhe e korçarëve kishte mërguar në ShBA. Shkollat e themeluara nga 1887-ta nuk herë mbylleshin e herë hapeshin, mësuesit ndiçeshin e persekutoheshin nga osmanët e grekomanët. [1]
 • nëntorë : Asdreni zbret në skelen e Konstancës i dëshpruar dhe me plotë mësime nga jeta. (Qosja: diploma e posaçme, e pa nënshkruar dhe e pa vulë, por më e vleshme se e blera, taravolat) [1]

1900[redakto]

 • Në moshën 28 vjeçare filloi të botojë vjershat e tij të para në shtyp dhe të bëhet i njohur si talent i ri që premtonte. [7][9][1]

1991[redakto]

1902[redakto]

 • Në artikullin “Dy-tri fjalë për oxhakësinë” të botuar në revistën “Albania” të Faik Konicës demaskon disa feudalë.[10]

1904[redakto]

 • Më 1904 botoi vëllimin me poezi "Rreze dielli".[11] Çajupi "Tani besoj se Naim beu nuk vdiq, se vendin që la ai bosh e zure ti".[7][9]

1907[redakto]

 • Bëhet e njohur vjersha "Betimi mbi flamur".[7][9]

1912[redakto]

 • Ishte sekretar i mbledhjes së Bukureshtit që e kryesonte Ismail Qemali në vjeshtë të vitit 1912 dhe ku u vendos shpallja e menjëhershme e Pavarësisë.[7][9]
 • Del në dritë vëllimi i dytë me vjersha i Asdrenit "Ëndërra dhe lotë" ku shfaqet plotësisht talenti i tij.[7][11][9]
 • Bëhen të njohura vjershat "Zëri i kryengritësve", "Lulëkuqja" [7][9]

1914[redakto]

 • Më 1914 Asdreni erdhi në atdhe që të ndihmonte në forcimin e pushtetit kombëtar, po, i zhgënjyer nga turbullimet e kësaj kohe, u kthye në Rumani.[7][9]

1924[redakto]

 • Pas vitit 1924 u tërhoq nga jeta politike, duke shprehur kështu në heshtje qëndrimin e tij kundërshtues ndaj regjimit të Zogut. [7][9]

1930[redakto]

 • Boton vëllimin e tij të tretë me vjersha "Psallme murgu". [7][9][11]

1932[redakto]

 • Me rastin e 25-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë, Asdreni u kthye në Shqipëri. [7][9]

1935[redakto]

 • Bëhet e njohur vjersha "Trashëgimi" [7][9]

1937[redakto]

 • Asdreni boton Kambana e Krujës. [11]

1947[redakto]

data[redakto]

të dhëna[redakto]

burime[redakto]

Sipas burimeve, shtesat në rreshta mund të vërehen edhe nga historiku i fletës: [9][7][1][8][12][10][4]


 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë. RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë 1987.
 2. << Demetrius Chasiotis, L'Epire et la question greque. Memoire sur L'Epire en général et particuliérement sur l'éparchie de Janina par un Epirote, Paris, 1879, f.40 >> Shënim i nxjerrë nga: Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë. RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë 1987.
 3. mësuesi im. Rrëfim i pakryer jetëshkrimor (ASH, FA, VIII, 433).
 4. 4,0 4,1 4,2 << N(uçi) D. N(açi), Korça dhe katundet e qarkut, Dhori Koti, Korçë 1923. >> Shënim i nxierrur nga: Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë. RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë 1987.
 5. I lindur më 1872+6(7) vjeçë klasa e parë + 6 vjetë shkollë fillore sipas shpjegimeve të Qosjes i bjenë 1884-1885, por pasi që 1885 ka mërguar, mendojë se së paku një vit duhet të ketë ndjekur gjimnazin dy vjeçarë i cili më 1887 u shndërrua në 4-vjeçarë. D.m.th fjala ca kohë=disa muaj ose pak mbi një vit. (H.Zh)
 6. Fletorja vetjake e Asdrenit, nxierr nga libri i Qosjes
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 Dhj 2008 03:34:55 GMT - www.letersia.fajtori.com ,
 8. 8,0 8,1 Wikipedia Encikloedia e Lirë, artikulli : w:Aleksander Stavre Drenova, Versioni i 28 Gusht 2008 09:42
 9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 Më shumë se katër-pesë të gjetura në internet apo në shtypë
 10. 10,0 10,1 27 Nën 2008 23:55:49 GMT www.shqiperia.com
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.274 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 12. Dhj 2008 14:43:40 GMT letersia.zemrashqiptare.net4
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570