Jump to content

Vitviteja/Gjergj Fishta

Nga Wikibooks
Gjergj Fishta
Jeta dhe Vepra
Gjergj Fishta
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Gjuha shqype

Për Gjergjin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.gjergjfishta.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdripi select ...

1871[redakto]

 • 23 tetor: Në fshatin Fishtë të Zadrimës, më 23 tetor lind Gjergj Fishta.[1]

1902[redakto]

 • Gjergj Fishta mori drejtimin e Shkollës françeskane në Shkodër dhe aty, për herë të parë, vuri gjuhën shqipe si gjuhë mësimi.[1]

1907[redakto]

 • Gj.F. botoi në Sarajevë veprën e parë satirike Anzat e Parnasit.[1]

1908[redakto]

 • Gj.F mori pjesë në Kongresin e Manastirit, ku edhe qe emëruar kryetar i Komisinonit për caktimin e Alfabetit të gjuhës shqipe.[1]

1909[redakto]

 • Gj.F. botoi në Zarë librin Pika voese, që më pas do ta titullonte Vallja e Parrizit.[1]

1911[redakto]

 • Gj.F. shfaqi melodramën Shqiptari i qytetnuem.[1]

1912[redakto]

 • Gj.F. shfaqi melodramën Vëllaznia apo Shën Françesku i Assisi-t.[1]

1913[redakto]

 • Gj.F. themeloi revistë e njohur Hylli i Dritës.[1]

1914[redakto]

 • Gj.F. shkruan tragjedinë Juda Makabe.[1]

1923[redakto]

 • Gj.F. botoi në Shkodër Gomari i Babastanit.[1]

1924[redakto]

 • Gj.F. botoi Mrizin e Zanave.[1]

1925[redakto]

 • Gjergj Fishta botoi në Zarë bleun e parë të poemës më të madhe epike në gjuhën shqipe Lahuta e Malsisë.[1]

1937[redakto]

 • Gj.F. botoi të plotë kryevepren e tij Lahuta e malsisë në variantin përfundimtar.[1]

1940[redakto]

 • 30 dhjetor : Gjergj Fishta vdiq më 30 dhjetor 1940.[1]
data[redakto]
të dhëna[redakto]

sipas:

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.271-272 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
burime[redakto]
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570