Jump to content

Tokajon/Njeri e kufi/6

Nga Wikibooks
Tokajon

Njeri e kufi
      Përse kufi ?
Ndodhet Amerika jugore në jug të Amerikës veriore?[redakto]
        Jo. Në mes tyre gjendet Amerika e mesme dhe në të vërtet gjendet pakë sa në jug-lindje të Amerikës veriore. Kështu p.sh. Nju Jorku si pikë më lindore ndodhet më në perëndim se sa bregdeti perëndimor i Kilit në Amerikën jugore.
Kush është atëherë Angloamerika?[redakto]
       Anglo Amerika është Amerika Veriore e cila përbëhet nga ishujt e Bermudeve, Saint Pierre dhe Miquelon , Kanadasë, Grenlandës dhe SHBA-të.[1]
Kam dëghuar se përmendet edhe Amerika Latine. Ku është Amerika Latine ?[redakto]
       Amerika Latine përbëhet nga Karaibet, Amerika Qendrore dhe nga Amerika Jugore.[2]
Cili evropian ka shkelë i pari në tokën amerikane?[redakto]
       Kristofor Kolombo duke qenë i bindur në formën e rrumbullakët të Tokës u nis me tri anije nga porti spanjoll Palos në drejtim të perëndimit për të gjetur një rrugë të re për në lindje, përkatësisht Indi, por pas një udhëtimi të gjatë e të rrezikshëm dhe aventurist, më 12 tetor 1492 arriti në ishujt Bahame, duke menduar se erdhi në Indi dhe këat ishuj i quajti "India Perëndimore". Kolombo arriti në token amerikane pa ditur se kishte zbuluar një kontinent të ri.
A pat njerz në Amerikë kur arritën evropianët, dhe si i quajtën ata ?[redakto]
        Para se të vinin evropianët e parë në Amerikë, ajo ishte e banuar nga indianët dhe eskimezët.
Prej nga zezakët në Amerikë ?[redakto]
       
A arritën arbreshët e Italisë para shqiptarëve në Amerikë dhe ku formuan koloninë e tyre?[redakto]
Kurë arritën shqiptarët e parë në Amerikë?[redakto]
       Sipas shënimeve që janë botuar në libra e gazeta, shqiptari i parë erdhi në Amerikë më 1876 por shkoi në Argjebtinë. I dyti ishte Kol Kristofori (1860-1940), nga Katundi i Korçës që erdhi më 1886. Para tij në kontinentin e ri kishin ardhur arbreshët në vitet 1850.[3]

Çka shkruan gazeta "Kombi" më 26 prill 1907?[redakto]

        "Kombi" shkruan se në atë kohë në New York jetonin rreth 20 000 arbresh.

Burim i të dhënave[redakto]

  1. http://unstats.un.org/unsd/methods/m49/m49regin.htm
  2. http://unstats.un.org/unsd/methods/m49/m49regin.htm
  3. Vehbi Bajrami: Shqiptarët e Amerkës,New York 2003

Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të · VI-tëPjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të · VI-të