Jump to content

Tokajon/Planeti

Nga Wikibooks
Tokajon

Planeti Toka
Vini Re! Një pjesë e lidhjeve tek përgjigjet nuk punon ashtu si duhet - shumica e përgjigjeve gjendet aty.
      Çka d.m.th planet ?
Pjesa e I-rë
 1. Sa planetë janë?
 2. Po yjet tjerë, kanë planetë?
 3. Cili yll është më afër diellit?
 4. Çka është shndritja e Tokës?
 5. Si lindi toka?
 6. A është e moçme a toka?
 7. Çka është hëna?
 8. Pse s´ka jetë në hënë?
 9. A është hëna e moçme sa toka?
 10. Sa shpejtë sillet e rrotullohet hëna?
 11. A mund ta shohim hënën plotësisht?
 12. Çka ndikon hëna në tokë?
 13. Sa është e madhe toka?
 14. A trashet toka?
 15. A është toka e rrumbullakët?
 16. Ku shtrihet Ekuatori mbi tokë?
 17. Çka është poli?
 18. Po vendet tropike?
 19. Çka janë hemisferat?
 20. Sa "gjon e gatë" është toka?
  Pjesa e II-të
 21. Pse sjellët toka rreth diellit?
 22. Sa e kemi diellin larg?
 23. Çka është boshti i tokës?
 24. Çka dita e çka nata?
 25. Është toka e veçantë?
 26. A po zgjaten ditët në tokë?
 27. Sa është i gjatë qarku i tokës rreth diellit?
 28. Çka janë zonat kohore?
 29. Në cilën anë të tokës sundon dita dhe nata më e gjatë?
 30. Stinët, pse?
 31. A ka toka magnet?
 32. Fushë magnetike pa magnet!
 33. Çfarë hapësire mbulon kjo fushë?
 34. Ku gjendet ujdhesa e magnetit?
 35. Ku ndodhet poli magnetik?
 36. Mund të i ndërrojnë polet vendet ndërmjet veti?
 37. D.m.th dielli po e ngrehka tokën si me magnet!
 38. Çka tregon akrepi i busullës?
 39. Çka ka brenda tokës?
 40. A është toka e ngurtë?
  Pjesa e III-të
 41. A bënë të hapet një tunel anë e përtej?
 42. E po, uji?
 43. Po çka është atëherë biosfera?
 44. Ku është korja më e trashë?
 45. Ku janë gjetur gurët më të vjetër?
 46. Kur më plotësohet dëshira?
 47. Ku është gjetur meteoriti më i madh?
 48. Çka ka në meteorit?
 49. Çka është varri i meteoritit?
 50. Çka ka ndodhë në vitin 1908?
 51. Bjeshkët e vjetra, a janë të vjetra sa toka?
 52. Çka është gjeografia?
 53. Si punojnë gjeografët?
 54. Kush ishte i pari gjeograf?
 55. Kush ishte gjeografi më i madh në antikë?
 56. Kur e kanë matë tokën?
 57. Kur janë dalë hartat e para?
 58. Cili shpiku gjatësinë e gjerësinë gjeografike?
 59. Po çka paraqesin këto gjatësi e gjerësi?
 60. Çka është shkalla e hartës?
  Pjesa e IV-të
 61. Kur është bërë hartimi i Amerikës?
 62. Pse harta e antike e turbullojë mendjen e Kolumbos?
 63. Kur doli harta e parë detare?
 64. Si paraqiten gropat e kodrat në hartë?
 65. Pse ekspert e pse shkencëtarë?
 66. Çka është projektimi i hartës?
 67. Çka është Kartografia?
 68. Çka është projektimi Merkator
 69. Si pasqyrohet toka me përmasa reale në letër?
 70. Si prodhohen sot hartat?
 71. Pse Grinlanda është aq e madhe?
 72. Pse emrat e vendeve nuk janë të njehsuar?
 73. Pse mendonin se toka është një rrafsh?
 74. Nga vije emri i Atlasit?
 75. Ku është dallimi në mes të hartave fizike dhe hartave politike?
  Pjesa e V-të është boshë, të këthenë këtu.
  Pjesa e VI-të është boshë, të këthenë këtu.
Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të ·
Pjesët V-të · VI-të janë bosh dhe të sjellin tek kjo faqe