Jump to content

Tokajon/Ujë e lumë

Nga Wikibooks
Tokajon

Ujë e lumë
Vini Re! Një pjesë e lidhjeve tek përgjigjet nuk punon ashtu si duhet - shumica e përgjigjeve gjendet aty.
      Çka është uji ?
Pjesa e I-rë
 1. Si u krijuan oqeanet?
 2. A lidhen ndërmjet veti oqeanet?
 3. Si lëviz uji nëpër oqeane?
 4. A ka rrymë detare?
 5. Po, kah shkojnë këto rryma?
 6. Çka janë dredhat e detit?
 7. A kanë ndikim rrymat detare në kontinente?
 8. Si vie uji i ngrotë nga Paqësori deri në Britani?
 9. Kam dëgjuar për rrymën "Golf"?
 10. Çfarë lartësire kanë valtë e detit?
 11. Po, si krijohen valët?
 12. Sa e nxehtë mud të jetë uji i detit?
 13. A shkaktojnë dëm valët?
 14. Pse uji i detit është i kriposur?
 15. Kamë dëgju falët "Batica" dhe "Zbatica", çka janë?
 16. Pse gëzohen peshkatarët kur në sipërfaqe del uji i ftohtë i detit?
 17. Cilit vërshim i thonë "Sprin"?
 18. Ku ndodhet dallimi më i madh i baticës dhe zbaticës ?
 19. Cila rrymë detare është më e madhja?
  Pjesa e II-të
 20. Çka është oqeani e çka deti?
 21. Sa oqeane kemi?
 22. Ku është pika më e thellë e oqeaneve?
 23. Çka është gjiri?
 24. Pse dridhet dredha?
 25. Çka është vija detare?
 26. Çfarë e bënë interesant detin Sargos?
 27. Pse detaret kishin frigë nga ky vend?
 28. Ku ndodhet Kepi i Gjelbërt?
 29. Çka është El Ninjo?
 30. Deti i Zi, a është përnjëmend i zi?
 31. Ku ndodhet Deti i Bardhë?
 32. Si duket përfundi detit?
 33. A ka bjeshkë përfundi detit?
 34. Po, atëherë ka edhe ari, apo ?
 35. A bënë të pihet uji i detit?
 36. Kur mund të pihet uji i detit?
 37. Sa thellë kanë depërtuar njerit në det?
 38. Shikimi është i qartë në thellësi të detit?
 39. Kur është bërë studimi i thellësis së detit?
  Pjesa e III-të
 40. Si studiohet përfundi detit?
 41. Çka është lumi?
 42. A mund të shkojë lumi tepërpjetë?
 43. Si thonë gjeografët kur lumi derdhet në lumë ?
 44. Si rritet lumi?
 45. Çka është rrethina e lumit?
 46. Ku përfundon lumi?
 47. Lëvizin lumenjtë më shpejt afër detit?
 48. Çka është delta e lumit?
 49. Pse disa delta të lumenjëve janë më të mëdha?
 50. Pse lumi "gjarpëronë"?
 51. Si rritet shpejtsia e ujit të lumit?
 52. Çka është dega e vdekur e lumit?
 53. Çka është hapsira e vërshimit të lumit?
 54. Çka janë "Kanjonet"?
 55. Cili është lumi më i gjatë?
 56. Cili është lumë i ynë më i gjatë ?
 57. A mund të shkojë lumi tepërpjetë?
 58. Sa depërton uji i lumit në detë?
 59. Sa i moçëm është uji i pijëshëm?
  Pjesa e IV-të
 60. Ku ndodhet "lumi i verdhë"?
 61. Ku ndodhen lumenjtë në qarkun e ujit të tokës?
 62. A ka lumenjë në detë?
 63. A lëvizin lumenjtë tepërmasë?
 64. Çka quajë gjeografët "Bore"
 65. Si krijohet moçali?
 66. A janë moçalet gjithënjë me ujë?
 67. Si krijohet "Ujëvara"?
 68. Cila ujëvarë ëstë më e larta?
 69. Cila ujëvarë sjellë më shumë ujë
 70. Ku ndodhej ujëvara më e madhe e gjitha kohërave?
 71. Ku mund të rrymojë uji i ujëvarës në kahë të kundërt të rrjedhës?
 72. Sa ujëvara ka "Niagara"?
 73. Çka është nxitimi i lumit?
 74. Çka është liqeni?
 75. Nga ku emri liqeni i kripës?
 76. Ku ndodhen liqejtë më të mëdhenjë?
 77. Cili është liqeni më i madhë?
 78. Ku ndodhet liqeni i Prespes?
 79. Ku ndodhet deti "Tangajik"?
  Pjesa e V-të
 80. Cili është liqeni më i thellë?
 81. Çka ëshë liqeni artificial?
 82. Cili liqe ndodhet para tharjes
 83. Cili liqe ka qarkullim të anijeve më të dendur?
 84. Kujt i thonë gjeografët "Mar"?
 85. Cili liqe me rritjen e tij shkaktojë rrezikë?
  Pjesa e VI-të është bosh, të këthenë këtu.
Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të ·
Pjesa VI-të është bosh.