Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
 
=====Çka është vargmali?=====
{{dygishta}}Vargmalet janë male të reja të përbëra nga harqet e kurorave malore. Janë krijuar nga procesi i rrudhosjes tektonike të gjeosinklinaleve të përqëndrueshme gjatë orogjenezës alpine nëpër disa faza me paroksizëmnë oligo-miocen. Vargmalet kanë drejtim të caktuar të shtrirjes, i cili përputhet me drejtimin e shtrirjes së rrudhave dhe shtresave.Ky tip malesh karakterizohet për një lartësi të madhe dhe dhtrirje më të gjatë në rruzullin e Tokës ( Pirinejtë, Atllasi, Alpet, Albanidet, Diaridet, Karpatet, Kaukazi, Himalajet, Kordileret, Andet etj.).
 
=====A ka konkurencë Mount Everesi?=====
=====Cila është bjeshka më e thiktë në tokë?=====
350

edits

Menyja e lëvizjeve