Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
| valign="top" width="300px" bgcolor=#ABCDEF|
<center>
'''Pjesa''': [[Tokajon/Gur e pluhur/1|I-rë]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/2|II-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/3|III-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/4|IV-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/5|V-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/6|VI-të]]<br clear=all>
{|width=298px align=center
|-
|align="center" style="background-color:#ffffff" | __TOC__
|-bgcolor=#ABCDEF
| align="center" width="90%"|<tt>
Shqipëria bën pjesë në zonën aktive sizmike për 100 vitet e fundit kur tërmetet mund të arrijnë deri në 8 ballë. Veç zonave të përcaktuara si aktive sizmike më ndikuese në shtimin e lëkundjeve të tërmetit janë edhe kushtet klimaterike ku bëjnë pjesë paqëndrueshmëria e motit, ndryshimi i temperaturave etj.
 
Rreth 90% e tërmeteve janë tektonike, pra me lëvizjen e pllakave tektonike të vendosura afër kores së tokës rreth 40 km në thellësi, ndërsa 10% vullkanike dhe tektonike. Banorët duhet të mos përfshihen nga paniku, pasi godinat e ndërtuara pas viteve ‘80 nuk kanë probleme të paktën deri në 6 ballë.</tt>
----
|-bgcolor=#ABCDEF
{| cellspacing="0" cellpadding="0" style="clear:left;"
|align="center" width="90%"|<tt>Tërmeti i 30 nëntorit 1967 me epiqendër në Malin e Zylit Gollobordë me Io=IX ballë shkaktoi dëme të mëdha në Dibër, Librazhd dhe Elbasan.</tt>
|align="center"| __TOC__
|-bgcolor=#ABCDEF
*| ''align="center" width="90%"|<tt><u>[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert gjeografi na shkruan]]:</u>:<br> '''Dhe, ~u,~ra, ~ rat[[Tokajon/Fjalorthi#Dh|Dheu]]'''.<br> Lëndë e imët dhe e përderdhshme, që përbën shtresën e sipërme të tokës - steresë. Është krijuar nga thërmimi mekanik dhe kimik i bazës shkëmbore nga faktorë klimatikë, kimikë, biologjikë etj.'' </tt>
|-bgcolor=#ABCDEF
| align="center" width="90%"|<tt><u>Ekspert gjeografi na shkruan</u>: '''[[Tokajon/Fjalorthi#M|Moreanë]]'''<br>është lëndë e copëzuar ( gurë, zall, rërë, lym) mbi akullnajë, në brendësi dhe nën akullnajë ( morenë e lëvizshme) ose në mbarim të akullnajës luginore ( morenë palëvizshme).</tt>
|-bgcolor=#ABCDEF
| align="center" width="90%"|<tt><u>Ekspert gjeografi na shkruan</u>: '''[[Tokajon/Fjalorthi#E|Erosioni]]'''<br> është proces i shpëlarjes dhe i gërryerjes nën veprimin e ujërrjedhave, nën veprimin e akullnajave quhet abllacilon ose ekzarcion, nën veprimin e erës – deflacion, nën veprimin e valëve të detit dhe oqeanit – abrazion.</tt>
|}</center>
|-
----
* ''<u>[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert gjeografi na shkruan]]:</u>: '''Dhe, ~u,~ra, ~ rat'''. Lëndë e imët dhe e përderdhshme, që përbën shtresën e sipërme të tokës - steresë. Është krijuar nga thërmimi mekanik dhe kimik i bazës shkëmbore nga faktorë klimatikë, kimikë, biologjikë etj.''
* ''<u>[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert gjeografi na shkruan]]:</u>: '''Moreanë'''
* ''<u>[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert gjeografi na shkruan]]:</u>: '''Erosioni'''
|-
|
|<center>'''Pjesa''': [[Tokajon/Gur e pluhur/1|I-rë]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/2|II-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/3|III-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/4|IV-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/5|V-të]] &middot; [[Tokajon/Gur e pluhur/6|VI-të]] </center>
 
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve