Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
 
=====Ku ndodhet bjeshka më e lartë në tokë?=====
{{dygishta}} Bjeshkët më të larta të planetit qëndrojnë: në vargëmalet e Himalasë - në Azi, andetit të amerikës latine - në Anden, dhe në amerikën veriore - ''Roky Montains''.
 
=====Cili vargëmal ka majen më të latë?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Himalajet është vargmali më i madh malorë në tokë, i cili shtrihen në kontinentin e Azisë. Vargmali është i gjatë 2570 km, i gjërë 250-300 km. Maja më e lartë në Himalaje është Mont Everesti (8848 m). Kufiri i borës në Himalaje shtrihet në lartësitë 4500-2200m. Është me rëndësi të thuhet se Himalajet janë burim i shum lumejve. Dallohen me maja të shumta malore, 11 prej tyre kalojnë lartësinë mbi 8000m.''
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve