Hipi Zhdripi i Matematikës/s

Nga Wikibooks

saktë[redakto]

Në logjikën matematike gjykimi (dëftimi, thënia) merret për koncept themelor i cili në aspektin e saktësisë (vërtetësisë) i nënshtrohet ligjit të përjashtimit të së tretës dhe ka vetëm njërën prej dy vlerave: është i saktë (i vërtetë) ose është jo i saktë (jo i vërtetë). Kështu, p. sh.:"Katrori është paralelogram";; ;  ; janë gjykime të sakta, ndërkaq:"Diagonalja e katrorit është më e vogël se brinja e tij";  ;  ; janë gjykime jo të sakta.

substitucioni[redakto]

Funksione gjykimesh janë edhe formulat : ku secila prej tyre shndërrohet në gjykim, kur simbolet e variablave përkatëse zëvendësohen me objekte konkrete, me vlera të caktuara . Kjo metodë e shndërrimit të gjykimeve të hapura në gjykime quhet metoda e zëvendësimit (metoda e substitucionit) .

supozim[redakto]

  1. Nga fjala latine | implicatio=[[Hipi Zhdripi i Matematikës/#{{{1}}}|{{{1}}}]] - gërshetim, thurje.