Jump to content

Hipi Zhdripi i Matematikës/gj

Nga Wikibooks

gjykimi[redakto]

Në logjikën matematike gjykimi (dëftimi, thënia) merret për koncept themelor i cili në aspektin e saktësisë (vërtetësisë) i nënshtrohet ligjit të përjashtimit të së tretës dhe ka vetëm njërën prej dy vlerave: është i saktë (i vërtetë) ose është jo i saktë (jo i vërtetë). Kështu, p. sh.:"Katrori është paralelogram";; ;  ; janë gjykime të sakta, ndërkaq:"Diagonalja e katrorit është më e vogël se brinja e tij";  ;  ; janë gjykime jo të sakta.