Jump to content

Tokajon/Ujë e lumë/2

Nga Wikibooks
Tokajon

Ujë e lumë
      Çka është oqeani e deti ?
Çka është oqeani e çka deti?[redakto]
       Deti është hapësirë e zënë me ujë të kripur që lidhet disi me oqean. Si do që të jetë për oqean, gjeografët llogarisin tri hapësira të tilla më të mëdha. Oqeani me sipërfaqe më të madhe në planetin tonë është oqeani paqësorë me 166 milion kilometra katrorë. Në sipërfaqen e tij ka vend për dy sipërfaqet tjera. Rreth 45 për qind e ujit të deteve gjendet në paqësorë.
Sa oqeane kemi?[redakto]
       Tre oqeanet më të mëdha janë Paqësori, Atlantiku dhe oqeani Indian. Dy oqeane të vogla që nga shumë gjeografë llogariten si detet polarë apo pjesë të oqeaneve, ndodhen rreth polit veriorë gjegjësisht atij jugorë.
Ku është pika më e thellë e oqeaneve?[redakto]
       Ekspert Gjeografi na shkruan: Thellësia më e madhe në Oqeane është në Oqeanin e Paqësorë, në hendekun e Marianit - Witjas-Tief 11022 m thellësi
Çka është gjiri?[redakto]
       Gjiret janë thellime të shprehura qartas në vijën bregdetare, ku pjesët e oqeaneve ose deteve nga tri anët janë të kufizuara e tokë. Në mes detit të hapur dhe gjirit nuk ekziston kufi natyror, prandaj disa dete cilësohen si gjire: Gjiri Hadson, Meksikan, Persian, Bengal, Kvarner etj.
Pse dridhet dredha?[redakto]
Çka është vija detare?[redakto]
Çfarë e bënë interesant detin Sargos?[redakto]
Pse detaret kishin frikë nga ky vend?[redakto]
Ku ndodhet Kepi i Gjelbër?[redakto]

Kepi i Gjelbër ndodhet në Afrikën perëndimore , një grup ishujsh në Oqeanin Atlantik në perëndim të Senegalit. Ky vend është një pikë strategjike ushtarake, tregtare e lakmueshme për shtete e fuqishme me interes në Afrikë e atlantikë.

Çka është El Ninjo?[redakto]
       Ekspert Gjeografi na shkruan: El-Ninjo (gju. Spa.- djalosh) është fenomen oqeaniko-atmosferik i cili krijohet me rastin e fluktuimit të drejtimit të erës dhe temperaturës së ujit në pjesën tropike të oqeanit të Qetë.
Deti i Zi, a është përnjëmend i zi?[redakto]
       Deti i zi quhet kështu sepse është shume i thellë dhe na duket sikur është i zi. kështu tha një njeri që prekte prektoren e kopjuterit të tij të lidhur në internet me numrin: 77.242.18.6. - Unë këtë nuk e di, por ju premtojë se pasi të kemë lexuar do ta vërtetojë këtë thënje të tij për ju.
Ku ndodhet Deti i Bardhë?[redakto]

Deti i Bardhë (rusisht: Бе́лое мо́ре, fin.: Vienanmeri) (64°-69° N) është gji i Oqeanit të Ngrirë të veriut, dhe gjindet në mes gadishullit Kola në veri dhe Kanin në verilindje. Ka nji sipërfaqe prej95,000 km2.

Si duket përfundi detit?[redakto]
A ka bjeshkë përfundi detit?[redakto]
Po, atëherë ka edhe ari, apo ?[redakto]
       Uji i detit ka gjitha elementet kimike që gjenden në tokë. Ndër to, ka shumë milion tonelata ari e argjend, të shpërndarë në gjitha anët. Që të dy këto metale, në ujin e detit janë në gjendje të tillë, të imtë sa që nuk ja vlen të mblidhet ajo sasi - përpos sasisë që kanë humbur piratët. Po ashtu në ujin e detit gjejmë magnezi, sulfurin, kaliumin dhe kalciumin. Përmasa e kripës së kuzhinës në përbërjen e ujit të gjitha oqeaneve duket të jetë e njëjtë. Llogaritet që në të ardhmen e largët, deti të na jep pasurit minerale që do të pakësohen mbi dhe.
A bënë të pihet uji i detit?[redakto]
       Jo tha, një njeri që qëndronë pas numrit lidhës të kompjuterit të tij më internet: 217.24.247.2. Ndoshta ka të të drejtë, po unë themë se bonë po të djegë fyti. Sidomos uji në afërsi të rrethinës ku lahen njerzit. Njerzit, sidomos përtacët e ndotin rrethinën e tyre me, tani po dihet me çka. Si do që të jetë për këtë d.m.th për rrezikun që shkakton pirja e ujit të detit për trupin tonë është mirë të pysim Ekspertin.
Kur mund të pihet uji i detit?[redakto]
Sa thellë kanë depërtuar njerëzit në det?[redakto]
       deri në 7000m - tha i gjori zemërbardhë që na paraqitet me numrin e lidhjes së kompjuerit të tij 217.24.247.2.. Edhe përkundër pasigurisë së tij ai e ndanë mendimin e tij, kësaj i thonë bujari.
Shikimi është i qartë në thellësi të detit?[redakto]
Kur është bërë studimi i thellësisë së detit?[redakto]
        Me vëzhgimin nuk e di, por me studime serioze në thellësinë e detit merret të jetë viti 1872. Vit në të cilin u ndërmor një ekspeditë e quajtur Qëllenxha (Challenger-Expedition). Për më se tre vite të këtij studimi, shkencëtarët mblidhnin njohuri të reja mbi oqeanin. Më këtë ishte shënuar edhe fillimi i lëndës mbi oqeane, emërtimi i të cilës nganjëherë ngatërrohet në Oqeanografi dhe Detaria.

Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të · VI-tëPjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të · VI-të