Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
|
=====Ku është dallimi mes Stalaktitit dhe Stalagmitit?=====
{{dygishta}}Ah! Po. Fjalët e përdorura nga gjeografët, Stalaktite dhe Stalagmite, natyrisht që përkufizojnëshprehin kuptime të caktuara dheqe duhen dalluar ndermjet tyre. Së pari, të dyja fjalët përdoren kur flitet për shpella sipërfaqja e brendshme dhe e e epërt e te cilave pikon. Uji që pikon ka në përbërjen e tij një sasi minerali të quajtur ''Kalkit''. Kur uji thahet, mbetet vetëm ky mineral që merr formën e nje koni te ngjashëm me ''kornilat'' e borës skaj kulmit të shtëpisë. Për deri sa ''kornilat'' nga shkencëtarët quhen ''Stalaktite'', mullarët (konet e krijuara nga pikja e pikave) i quajnë Stalagmite. Kur këto takohen diku, në mes të lartësisë së shpellës, krijojnë shtyllat. Format të cilat iqe krijojnë nuk janë gjithnjë konike, por si do që të jetë, me kalimin e kohës, bashkohen dhe krijojnë një shtyllë - cilindër me sipërfaqe të parregullt.
 
=====Si hyhet në vrimat e gurit të kalkut?=====
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve