Botajon/Far e Fis/3

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search
Botajon

Far e Fis
      Çka d.m.th Far e Fis?
Çka janë shtaztë e qullit?[redakto]
Qysh livritin?[redakto]
Si shumohen amebat?[redakto]
Prej shkafit shkaktohet malarja?[redakto]
Çka është Euglena?[redakto]
A është shpuza shtazë a?[redakto]

Shpuza apo e njohur me mire si "sfungjeri" porifera (spongia)eshte forma me e thjeshte e organizmave shumeqelizor . Pikesepari ato nuk kane as inde e as organe . Kane forma dhe madhesi te ndryshme si dhe ngjyra mahnitese . Trupi i tyre pershkohet nga poret . Deri ne vitin 1765 eshte menduar se jane bime mirpo tani eshte vertetuar qe jane shtaze .

Ndertimi i nje sfungjeri

Nje sfungjer perbehet prej pjeses se jashtme qe quhet ektoderme . Ajo eshte e ndertuar prej qelizave pllakore qe quhen pinakocite . Ne mes eshte mezoklea e cila luan rolin e skeletit . Pjesa e brendshme quhet endoderma dhe eshte e ndertuar prej qelizave me jake dhe kerbaq qe quhen huanocite . Keto tri shtresa pershkohen nga poret neper te cilat kalon uji dhe materiet ushqyese . Materiet ushqyese merren permes huanociteve ndersa materiet e panevojshme dhe uji qarkullojne neper spongocel dhe ne fund dalin jashte permes oskulumit . Ndersa pjesa e cila sherben per perforcim per trualli quhet sholla

Po koralet?[redakto]
Si noton meduza?[redakto]
Çka është Hidra?[redakto]
Si gjuan anemonia gjahun?[redakto]
Meduza portugeze, është meduzë?[redakto]
Çka hanë këmilli i detit?[redakto]
A janë gjitha koralet të ngurta?[redakto]
Si paraqiten rripat e koraleve?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]
?[redakto]

Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të

Në pritje...
Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të · V-të