Çka Naimi, Samiu e Abdyli, çka Bektashit?/Fjalorthi

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Shënime


Faqe 6
faqe
- Fjalorthi -

Ballina
Fjalë e emra të veçuara:
Njeriu është një libër që flet. Feja është një fjalë e vetme. Por të paditurit e kanë shtuar. Feja qëndron në zemër dhe nuk është e shkruar në kartë.

faqe 1:Historia në Shqipëri[redakto]

 • Platoni, autorë antikë w:Platoni
 • perifrazuar
 • Imperfekte
 • Sunite
 • Urdhëri mistikë islam
 • Bektashizmi
 • Toskëria
 • Dar-al-Islami Osman
 • Pena naimiane
 • Imam Hyseini
 • Beteja e Qerbelasë
 • Rezistenca kundër sundimit turko-sunit të Stambollit
 • Rumelia

faqe 1:Historia e përgjithëshme[redakto]

 • Shiizmi
 • Shiitët
 • Hixhri
 • Umajadët
 • Damasku
 • Imam Aliu
 • Shiat Ali
 • Imamitë e Iranit
 • Imamitë e Irakut
 • Imamitë e Libanit
 • Ismailitët Jemenit
 • Zejditë e Jemenit
 • Ithna-asha'aritët
 • Profeti Muhamed
 • Imam Muhamed Mehdiu

faqe 2:Çka besonte Naimi[redakto]

 • Imami
 • Profeti
 • Derivati
 • Dinastia e Fatimidëve
 • Egjipti
 • Sicilia
 • Nizaritë e Sirisë
 • Terroristët Hashashinë
 • Duruzhët e Libanit
 • Ismailitët e Pakistanit
 • Aga Khani
 • Bektashi-Alevitë e Shqipërisë
 • Fletore e Bektashinjve
 • Hatixheja
 • Fatimja
 • Dymbëdhjetë Imamët
 • Imam Aliu
 • Imam Hasani
 • Imam Hysejni
 • Imam Zejnel Abedini
 • Imam Muhamed Bakiri
 • Imam Xhafer Sadiku
 • Imam Musa Qazimi
 • Imam Ali Rizaj
 • Imam Muhamed Tekiu
 • Imam Ali Nekiu
 • Imam Hasan Askeriu
 • Imam Muhamed Mehdiu
 • Turqia
 • Qipro
 • Maqedonia
 • ShBA-ja
 • Baba Ali Turabi
 • THE BEKTASHI ORDER OF DERVISHES


BALADA SHPIRTËRORE

Në nderim dhe përjetësim të BABA HAXHI DEDE RESHAT BARDHI


Midis diellit të dritës, Midis Ylberit me rrathë, Midis gjethes së Dafinës, Midis të gjalleve i gjallë. Baba Dede Reshat Bardhi, Shpirt për çdo Shpirt Shqipëtari!

Ti, qe me vesim të Hënës, Njomje tharjen e të varfrit, Me fjalën tënde të zemrës, Mbillje lule sipër varrit. Dede Reshati, Babë Urate Atdhe, Guri Baltë mjalte.

Tek Ty s`ka jetë perëndimi, S`ka errësirë të Savanit, Nuk të ndan nga ne bekimi, O shenjti sipër Ballkanit. Dede Bardhi i Bardhësuar, Nga kjo jetë s`ke të mërguar.

Lart mbi kurorë të Tomorrit, Je kurorë e melaqesë, Melaqeja e çdo kombi, Përmbi lot të Fatimese! Dede Baba Reshat Bardhi, Shpresë e Endrës dhe Behari.

Këtu ku është Qerbejala, Ku është Meka e Jerusalemi, Është Bota e Nafakaja, Këtu dhe Zotin e kemi. Ndaj këtu s`ka botë të heshtur, As Baba Rreshat të tretur!

Përreth Sofrës të Jeshiltë, Yjet ndizen dhe të flasin, Të flet syri i trëndafiltë, Me frymën që na ndez zjarrin. Rreshat Bardhi Sofra e Paqes, Shenjtërimi i Manushaqes.

Zgjimet e Baba Tomorrit, Nëpër zgjime do të të zgjuajn`ë, Në këmbë nderimi i Kombit, Do t`a mbajë nderin në duar. Siç mbaje Engjëjt mbi supe, Rreshat Bardhi Dheun Puthe.

Një zë prej qiellit na flet, Vjen nga jeta e përjetshme, Baba Bardhi Zbret dhe vjen, Me trumbetë të minareve. Përsipër fjetjes së qeshur, Vjen i qeshur qiri ndezur!

Bashkë me të, tërë perënditë, Vijnë prej Diellit prej Hënës, Vjen “Naimi i Shqipërisë”, Me vjershërimet e këngës. Për ti puthë ballin e mallit, Merakut të Reshat Bardhit!

Aty gjaku na çmall gjakun, Përmbi jastëk të Dafinës, Trëndafili gjen Zambakun, Nëpër ëndjet e së mirës. Ku çdo Shpirt i dhemshuruar, Nga një shpirt është gatuar!

Ai çdo Besë e besonte, Po Shqiptarizmin më shumë, Me urtësinë urtësonte, Dhe detin e sertë me shkumë. Baba Dede Reshat Bardhi, Ti mbete Mojsiu dhe Mali.

Zot të falem duke lutur, Hapja tërë portat Parajsit, Për profetin Shqiptar të bukur Që i solli paqen të gjallit. Per At Bardhin që donte Bota, Siç do vete Qiellin Toka.


Lefter ÇIPA HIMARE 2011

faqe 3:Themelimi i Urdhërit Bektashian[redakto]

 • Themelimi i Urdhërit Bektashian
 • Anadolli
 • Haxhi Bektash
 • Haxhi Veli Bektashi
 • Jeniçerët
 • Sulltanët Osman
 • Urdhëri fetar
 • Sulltan Orhani
 • Sulltan Muratit I-rë
 • Patron shpirtëror i Jeniçerëve
 • Sistemin edukues i Devshirmesë
 • Komonuelthi Osman
 • Sulltan Mahmudi II-të
 • Viktimizimi
 • Teqet
 • Urdhëri i Nakshibendive
 • Kalifi i parë i Islamit, Ebu Bekri
 • Ekzekutimi
 • Masakrimi i Jeniçerëve

faqe 3:Çertifikata e Lirimit të Jeniçerëve[redakto]

 • Besimtarë të vjetër
 • Uniteti
 • Realiteti
 • Profeti Ahmedi Muhtar Xhenap
 • Pirët, (e pirëve)
 • Intoksimi (intoksikuar)
 • Guri në Zjarrin e shenjtë
 • Zjarri i shenjtë
 • Dërvishët endacakë
 • Nuri i Pejgamberit
 • Mëshira e Aliut
 • Piri (Pirët)
 • Kryesulltani Haxhi Bektash Veli
 • Sulltan Sulejman Hani
 • Xheneti
 • Çertifikata (Suffa)
 • Agai i Çorbaxhive
 • Baballarët
 • Mahmuti
 • Libri i Shkrimeve
 • Mehmet Oda Bashi

faqe 4:Ali Pashë Tepelena dhe Mahmudi II-të[redakto]

 • Lufta
 • Konflikti
 • Ballkani
 • Sundimi
 • Bektashinjtë
 • Shqipëria
 • Ali Pashë Tepelena
 • Ibrahim Manzur Efendi
 • Kujtime për Ali Pashën
 • Ndenjat pro-shiite
 • Ibrahim Manzuri
 • Gegët e Shqipërisë
 • Osmanllitë e Shqipërisë
 • Thirrja e qenëve sipas personave
 • Dinastië Umajade
 • Dinastia Muavijah
 • Dinastia Jezid
 • Rebeli
 • Konflikti final
 • Sulltan Selimin III-të
 • Harta e H. T. Norris-t
 • Islam in the Balkans
 • safe-heaven-at
 • Masakra e Mahmudit II-të

faqe 4:Enciklopedinë e Islamit[redakto]

 • BEKTÂSHIYYA
 • Enciklopedinë e Islamit nga R. Taschud
 • Khurâsâni i Iranit
 • Myhipët e Bâbâ Is'hâkut,
 • Revola e 1240-ës në Iranë
 • Taschudi
 • Urdhëri Bektashian në Anadoll
 • Susksesori
 • Abdalan Rûmiu
 • Dervishi Bâlim Sulltân
 • Lëvizja e kizilbashëve
 • Safavidët e Iranit
 • Sulltan Selimi I-rë
 • Bektashianët e Turqisë
 • Kizilbashët e Sirisë
 • Alevitët e Sirisë
 • Mitet popullore
 • Misticizmi popullorë
 • Norma fetare
 • Namazi
 • Mospirja e alkolit
 • Justifikimi
 • Katekizma
 • Katekizma e Bektashinjve
 • Gjithësia
 • Njeriu
 • Bindja
 • Imam Xhafer Sâdiku
 • Doktrinën bektashiane
 • Ehlil Bejt apo pasardhës i profetit Muhamed
 • Ceremonia fetare e përdtëshme
 • Ceremonia fetare vjetore
 • Muharremi
 • Dëshmorët e Qerbelasë
 • Bajrami i Madhë
 • Bajrami i Vogël
 • Inkorperimi
 • Inkorperimi i riteve vetanake
 • Pelegrinazhi
 • Pelegrinazhi në Sari Salltik në Krujë
 • Pelegrinazhi në Teqen e Baba Shemimit në Krujë
 • Pelegrinazhi në Klumak Skrapar për Abaz Aliun
 • Pelegrinazhi në Ballëm Sulltan në Martanesh
 • Komunizmi
 • Shenjorë të rinjë
 • Abaz Ilmi Dedei
 • Heroi
 • Lufta Nacional Çlirimtare
 • Baba Faja Martaneshi
 • Baba Fejzo
 • Reformimi i tarikatit
 • Martesa e Dervishëve
 • Veshja
 • Shallvaret
 • Xhybet
 • Taxhia
 • Shartet e misticizmit
 • sherîati
 • tarîkati
 • hakîkati
 • marifeti
 • Mejdani
 • Ziqri
 • Falja
 • Kryegjyshata
 • Vendi i pritjes për dërvishët
 • Tyrbja e baballarëve të vdekur
 • Vendi i ngrënjes për dërvishët (ekmek evi)
 • Vendi i fjetjes për dërvishët
 • Vendi i gatimit për dërvishët

faqe 5:Teqet[redakto]

 • Kryegjyshata Bektashiane në Tiranë
 • Bektashitë e Turqisë
 • Bektashitë e Qipros
 • Bektashitë e Egjiptit
 • Gjyshata
 • Shemimi Baba në Fushë-Krujë
 • Gjyshata e Asim Babës në Gjirokastër
 • Gjyshata e Xhefai Baba në Elbasan
 • Gjyshata e Turanit në Korçë,
 • Gjyshata e Kuzum Baba Sulltanit në Vlorë
 • Gjyshata e Tahir Babait në Berat
 • Dede
 • Gjysh
 • transferimi në Shqipëri
 • Posti i Çelebiut apo kryegjyshi
 • kryeteqe (pîr-evi)
 • varri i Hâxhi Veli Bektâshi
 • krahina Haxhi Bektash në Anadollit
 • Kirshehiri
 • Kajseri
 • Hierarkia fetare e bektashive
 • I pari i teqeve bektashiane quhet baba
 • Marrja dorë, Myhipi
 • besimtarët e thjeshtë, Ashikët, âshik
 • Teqet e hershme në Rumeli: Dimctoka dhe Kalkandele
 • Teqet e hershme në Anadoll : Osmânxhik
 • Qendra urbane
 • Porta e Lartë
 • Shemimi Babai
 • Bushatllijtë e Shkodrës
 • Nathalie Clayer
 • Domeini i Luanit të Janinës

faqe 6:Trashëgimia[redakto]

 • mitologjia bektashiane
 • Vendet e shenjta
 • Teqja e Sari Salltëkut në Krujë
 • Teqja e Abaz Aliut në Tomorr
 • Teqja e Sejid Gazit në Eksishehir të Turqisë
 • Mrekullit
 • Shamanizmi
 • Budizmi
 • Turko-mongole
 • fluturimi i Abaz Aliut hipur mbi kal nga Qerbelaja në malin e Tomorrit dhe ekzistencën e gjurmës së këmbës së tij në Tomorr.

Shkrime të afërta dhe plotësuese në internet:[redakto]

Shkrime të afërta dhe plotësuese në shtyp:[redakto]

 • Monografi mbi krijtarin e Naim Frashërit - REXHEP QOSJA, POROSIA E MADHE, RILINDJA

Faqe 6
faqe
- Fjalorthi -

Ballina