Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Çanta magjike e Gjeografit"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
__NOTOC__
* '''Anija'''
<center><font face="Alba super" size="4" color="blue">[[Tokajon]]<br>Çanta magjike e Gjeografit</font></center><br>
Anija është një transportuese e pa shmangëshme e çantës së gjeografëve, posaqërisht të atyre që studiojnë sipërfaqen e detit dhe brendin e saj.
{|class="wikitable" width="100%" style="background-color:#ABCDEF; color:brown ; font-face:Peinaud; font-style:italic; font-size:100%; text-align:left;"
* '''Anemografi'''
|-
Anemografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar që iu shërben për regjistrimin si të drejtimit, ashtu edhe të shpejtësisë së erës.
!width="100px" align=center style="background:#778899; color:white"|Si quhet
* '''Atllasi'''
!width="70%" align=center style="background:#778899; color:white"|Ça a n'ta
Atlasi hynë në çantën e çdo gjeografi.
!width="22%" align=center style="background:#778899; color:white"|Ça shehë syri
*'''Barografi'''
|-
Barografi është lloj bametri, instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar që shënon vet ndryshimet e shtypjes atmosferike. Vepron mbi parimin e aneroidit.
*| '''Anija'''
[[Figura:Barograph 01.jpg|center|thumb|300px]]
|Anija është një transportuese e pa shmangëshme e çantës së gjeografëve, posaqërisht të atyre që studiojnë sipërfaqen e detit dhe brendin e saj.
*'''Heliografi'''
|
Heliografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar i cili iu shërben për matjen e diellosjes ose insolacionit, gjegjësisht zgjatjen e shkëlqimit diellor, vlera e të cilit shprehet në orë/ditë, muaj, sezon dhe vit. Prishtina p.sh mesatarisht ka 2048 orë diellosje në vit, Tirana 2561, Hvari 2715, Athina 2655, Vlora 2721 etj.
|-
[[Figura:Heliograf.jpg|thumb|center|300px]]
*| '''HigrografiAnemografi'''
Hidrografi|Anemografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar që iu shërben për matjenregjistrimin si të drejtimit, eashtu ndryshimitedhelagështisëshpejtësisëajëriterës.
|
*'''Kompasi (Busolla)'''
|-
Kompasi ( Busolla) është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar dhe mjet i pa zavendsueshëm që shërben për orientimin e hartës dhe në teren.
*| '''Atllasi'''
[[Figura:Liquid filled compass.jpg|center|300px]]
|Atlasi hynë në çantën e çdo gjeografi.
*'''Kurvimetri '''
|-
Kurvimetri ështëinstrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar i cili iu shërben pë matjen e larësive për gjat vijave pak të lakuar në mënyrë direkte.
*|'''Barografi'''
 
|Barografi është lloj bametri, instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar që shënon vet ndryshimet e shtypjes atmosferike. Vepron mbi parimin e aneroidit.
[[Figura:Kurvimeter 1 fcm.jpg|thumb|center|300px]]
|[[Figura:Barograph 01.jpg|center|thumb|300px200px]]
* '''Pluviografi'''
|-
Pluviografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar për matjen e të reshurave të shiut.
*|'''PentografiHeliografi'''
|Heliografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar i cili iu shërben për matjen e diellosjes ose insolacionit, gjegjësisht zgjatjen e shkëlqimit diellor, vlera e të cilit shprehet në orë/ditë, muaj, sezon dhe vit. Prishtina p.sh mesatarisht ka 2048 orë diellosje në vit, Tirana 2561, Hvari 2715, Athina 2655, Vlora 2721 etj.
Petografi- është vegël e cila përdoret për përcjelljen e fenomeneve gjeografike nga një hartë në tjetër në mënyrë mekanike.
|[[Figura:Heliograf.jpg|thumb|center|300px200px]]
*'''Seizmografi'''
|-
Seizmografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar - seizmologëve për regjistrimin e kohës së shfaqjes, forcës dhe regjistrimin e të dhënave të tjera për tërmetet.
| '''Higrografi'''
Pluviografi|Hidrografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar për matjen e ndryshimitreshuravelagështisë shiutajërit.
|
|-
*|'''Kompasi (Busolla)'''
|Kompasi ( Busolla) është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar dhe mjet i pa zavendsueshëm që shërben për orientimin e hartës dhe në teren.
|[[Figura:Liquid filled compass.jpg|center|300px200px]]
|-
*|'''Kurvimetri '''
|Kurvimetri ështëinstrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar i cili iu shërben pë matjen e larësive për gjat vijave pak të lakuar në mënyrë direkte.
|[[Figura:Kurvimeter 1 fcm.jpg|thumb|center|300px200px]]
|-
*| '''Pluviografi'''
Anemografi|Pluviografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar që iu shërben për regjistriminmatjen siedrejtimit, ashtu edhereshuraveshpejtësisë së erësshiut.
|
|-
|'''Pentografi'''
|Petografi- është vegël e cila përdoret për përcjelljen e fenomeneve gjeografike nga një hartë në tjetër në mënyrë mekanike.
|
|-
*|'''Seizmografi'''
|Seizmografi është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar - seizmologëve për regjistrimin e kohës së shfaqjes, forcës dhe regjistrimin e të dhënave të tjera për tërmetet.
|
|}
2.797

edits

Menyja e lëvizjeve