Dallime mes rishikimeve të "Enciklopeditë e huaja për Shqiptarët/4"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(mirë e keq çikjo që ashtë)
No edit summary
<u>Enc. e huaja për Shqip.</u> '''<small>Meyers Konversations-Lexikon, 1885-1892</small>'''< : | [[Enciklopeditë e huaja për Shqiptarët/u>4|Albanien]] |
{|
|valign=top width=60% style="clear:all; margin:5px 0 1em 1em; border-style: solid; border-width: 1px; border-collapse:collapse; font-size:100%; empty-cells:show"|
'''''AlbaniaAlbanien'''''<ref>Më tutje ''Shqipëria''</ref>, shprehje më tepër etnografike se gjeografike, me të cilën kuptohet e gjithë apo veçanrisht toka e banuar nga ''Albanesen''<ref>Më tutje ''shqiptarët''</ref>, çka d.m.th vilajetet turke<ref>Më tutje osmane</ref> Skutari <ref>Më tutje Vilajeti i Shkodrës ose Shkodra</ref>, Janina dhe pjesë të Kossowo<ref>Më tutje Vilajeti i Kosovës ose Kosova ose Shkupi</ref> dhe Saloniki. Mirëpo shqiptarët, në pjesën veriore banojnë deri tek kufiri i Malit të Zi, tek Novipazari e përqarkë Nishit, kah jugu deri diku në gjerësin 40 gjeografike (përzier me grekë përgjatë bregdetit deri tek shkalla 39 e 12 minuta) dhe nga bredgdeti i Adriatikut në lindje deri tek Bitoli<ref>Manastiri</ref>, Uskub<ref>Shkupi</ref> dhe Leskowatz<ref>Leskovcë</ref> Gjithashtu është bërë traditë, që në Shqipëri të llogaritet edhe pjesa greke e jugut dhe e lindjes së Epirit. Për gjeofizikën e Shqipëris osmane krahaso ''Perandoria Osmane'', me harta. <ref name=re>Dy artikuj tjerë të leksikonit</ref>
<hr>
Historia. Në antikë Shqipëria thirrej ''Illyrien''<ref> Më tutje Iliria, aty gjendet edhe një artikull</ref> dhe popullata e saj që ishin ''Indogermanen''<ref>Më tutje Indoevropian</ref> thirreshin Ilirë, përderisa shqiptarët mbeten si anë e saj, ata merreshin si të egjr dhe fesatxhi. Nga bregdeti, siq tregojnë mbeturina të shumta është futur kultura greke. Nën mbretin ''Pyrrhos''<ref>Piro</ref> për një kohë të shkurtë ky vend luajti një rol në histori, pastaj u thye në bashkësi të vogla e të varruara nga Maqedonia. Rreth vitit 200 para erës sonë, fillojë nënshtrimi i vendit nga romakët.
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve