Ndihmë:Si të krijoj një libër

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Propozimi është bërë në moton Libri lexohet faqe për faqe, - faqet kapërcehen në fleta të internetit, projekte tjera por JO në libër. Është mangësi e mirënjohjes ndaj punës së autorit kapërcimi i faqeve.

Më vjenë mirë që ju takojë këtu, në projektin e librave. Me ju thanë të drejten nuk e di se sa jeni të familjarizuar me mundësit e programit operues dhe funksionimin e projektit të Librave.

Pasi që ky është projek i librave, mendojë që edhe librat e paraqitur të krijojnë një përshtypje të tillë tek lexuesi. Për këtë nëse i përdorim lidhjet në përmbajtjen e tekstit kjo përshtypje bie poshtë. Andaj kamë menduar që fletat duket mirë nëse i paraqesim sikur te fletat e libri (E kam lexuar që leximi i fundit të një libri është poshtrim i shkrimtarit, autorit). Për këtë e kam gjetur një mundësi duke futur në mes dy stampave (për kokën dhe për bazën e fletës) përbajtjen e tekstit të librit. Stampa në krye për të shfletuar një-nga-një fletat e librit dhe stampa në fund të fletës për kapërcime në kapituj (kjo e fundit edhe mund të lihet anash varrësisht ç´far libri është ai). Për të arritur më lehtë këtë Fletat emërtohen me numra ndërsa me stampa futen titulli apo kapitulli i faqes. P.sh

{{Libri|Korja e Librit|Emri i autorit|Emri i redaktorit|viti}}

Korja e librit është punuar si shembull për përdorusit. Për të lehtësuar punën më poshtë gjendet teksti që qëndronë pas kësaj paraqitje. Ky tekstë i pregatitur këtu do të përdoret për të filluar me krijimin e një flete sqaruese për redaktorët e ardhëshem

Korja dhe përmbajtia / pasqyra[redakto]

Për përdorimin e shembujve të më poshtëm duhet që fletat e librit të krijojnë një amëzë, d.m.th emri i librit shërben si amëz për fletat tjera të cilat futen në amëz sipas numrave d.m.th Libri/1, Libri/2 ... (për më teper shiko #Përparime)Korja e Librit


nga
Emri i autorit


redaktor
Emri i redaktorit
viti
Përmbajtja
faqe
xxx ... ... ...
...1
xxx ... ... ...
...2
xxx ... ... ...
...10
Fjalorthi
Literatura e përdorur
Materiali është pregaditur nga xxx amëza xxx dhe gjendet nën licencen "xxx"

Si burim i të dhënave është përdorur njohuria e mbledhur gjatë tri viteve, në sq.Wikipedia dhe projektet për libra në gjuhët tjera. Teksti për këtë kore të librit është :

{|align=center style="border: 1px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: left; width: 30em; margin: auto"
|{{Libri|Korja e Librit|Emri i autorit|Emri i redaktorit|viti}}
{|width=100%
|colspan="2"|Përmbajtja||<center>faqe</center>
|-
|xxx||... ... ...||<center>...[[/1|1]]</center>
|-
|xxx||... ... ...||<center>...[[/2|2]]</center>
|-
|xxx||... ... ...||<center>...[[/10|10]]</center>
|-
|colspan="3"|<center><small>[[/Fjalorthi|Fjalorthi]]</small></center>
|-
|colspan="3"|<center><small>[[/Fjalorthi|Literatura e përdorur]]</small></center>
|}
|-
|<center><small>Materiali është pregaditur nga xxx [http://www.xxx amëza xxx] dhe gjendet nën licencen "xxx"</small></center>
|}

Faqet e titujve[redakto]

Libri
< Vrojtime letrare >
{{Koka|Libri|Libri/1|Vrojtime letrare|Libri/100}}

Ku me Libri/1 është paraqitur faqja në të cilen gjendet Titulli i përparshëm dhe Libri/100 për faqen në të cilen gjendet titulli pasues.

Faqet ndërmjet titujve[redakto]

Pasi që ky është projekt i librave dhe informatat jashtë përmbajtjes shkaktojnë nerveti tek lexuesi, është mirë që të lihet vetëm shënimi në fund/krye të fletës që i mundëson lexuesi të kalojë në flete tjetët. P.sh.:


<30
faqe
- Si të krijoj një libër -

31>


Kjo arrihet duke futur:

{{faqe}}

Përparime[redakto]

Zhvillime të reja që shkojnë në këtë drejtim. Edhe ju mund të ndihmoni duke i provuar përvojat e reja. titulli i librit : Vajza e semure

e beri : Ersida Reci

Na ishte nje here nje vajze qe gjdo dite ankohej dhe rrimte e shtrire ne krevat gjdo mengjes.Ate nuk e besonte asnje njeri dhe mami i thoshte - moj vajze mbete ne krevat ? dhe vajza i thoshte

Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>vjersha--</ref>===Parathënjet, Shtesat, Fjalorët=== Shumica e librave këto pjesë nuk i numërojnë për këtë emërtimi i fletave të tilla bëhet p.sh.:Libri/Parathënja; Libri/Autori; Libri/Paqyra; Libri/Fjalorthi; Libri/Burimi etj.

Në këtë drejtim për të pasur mundësi që të ndihmohen edhe projektet tjera do të ishte mirë standartzimi i emërtimit të këtyre fletave si vijon:

  • Për gjitha shënimet e autorit (parathënie etj) që nuk kanë të bëjnë me burimet e literaturës dhe fjalë të përkufizuara : Libri/Parathënje (Kjo pastaj me lehtësi mund të përpunohet për Enciklopedi)
  • Për gjitha shënimet që kanë të bëjnë me burimet e literaturës dhe fjalë të përkufizuara: Libri/Fjalorthi

lidhja e tyre me libri kush pershkruhet faqet e librit hyrjen zhvillimin perfundimin Pyet.

  • Në kore

Është provuar një lidhje në librin me dy parathënje; shih:Shqiptarët

:
|-
|colspan="3"|<center>[[/Parathënie e botimit të parë|Parathënie e botimit të parë]]</center>|| ||
|-
|colspan="3"|<center>[[/Parathënie e botimit të dytë|Parathënie e botimit të dytë]]</center> || ||
|-
|<center>Përmbajtja</center>|| ||<center>faqe</center>
|-
|TOKA DHE BANORËT||... ... ...||<center>...[[/1|1]]</center>
:

Këtu parathënjet janë paraqitur mbi Përmbajtjen dhe lidhja e tyre nuk është bërë me numra si tek fletat tjera.

  • Në brendi të librit

Shih #Faqja e parë dhe e fundit.

Faqja e parë dhe e fundit[redakto]

Për të bërë të mundëshem shfletimin fletë për fletë mund të përdoret stampa {{faqe}}. Për ta arritur këtë qëllim të dhënat e stampes faqe duhet të veçohen duke ju dhënë variablave vlera përkatëse.

Variablat e përdorura janë:

  • boja - për ndryshimin e ngjyrës së skenës ku janë paraqitur shkronjat; merr vlera të fjalëve angleze për ngjyrat ose fjalë e terme tjera programuese të zakonshme (#xxXXxx)[1]
  • faqe1 - regjistri, fleta për ku duhet të përcillet (përpara); p.sh faqe1=libri/parathënije, jep: libri/parathënije
  • faqe1a - paraqitja në skenë e regjistrit për lexuesin; p.sh; faqe1a=< Parathënje , jep: < Parathënje
  • faqe2 - proces i ngjajshëm si te faqe1 për fletën pasuese (të "fundit")
  • faqe2a - proces i ngjajshëm si te faqe1a për fletën pasuese (të "fundit")

pushime verore

ne pushime verore e vizitova bjeshken ne pushime verore shkova ne dirrs a tje nxishin peshqi dhe e puta babin a ka peshqi aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

  1. Mund të bëhet edhe për gjuhën shqipe, por vetëm për disa ngjyra dhe jo edhe për noancat e tyre