Mahi të zgjedhura nga lufta/6

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

EDHE PULËN EDHE LULEN


Faqe 5
faqe
- 6 -

Faqe 7
1. Lopa është e re    
Njëri e qet lopën në treg për ta shitur. 
Afrohet një blerës e i thotë:
-E mirë po më duket lopa, po mos është pak e vjetër?
-Jaaa, ta jap me garancion se s`ka mbi 4 vjet.
Kur e bënë pazar, çobani që ishte edhe ai aty, 
ia nisi vajit e tha:
-Po më dhimbset, se qe tetë vjet e kam ruajt në fushë.
2. Shumë paske ngrënë
Në një odë burrash, gjatë një ndeje, Murseli po i thotë 
një nipit të vet që ishte një barkmadh:
-Çka ke n`atë bark?
-Mut!-iu përgjigj ai.
-Vallha, boll shumë paske ngrënë.
Kur Murseli e pyet edhe Hashimin,
ai për të mos i thënë si Imerit, i thotë se
në bark ka bineq, kurse Murseli këtë e pyet 
se me kë i kishte.
3. Ou hajde merre edhe viçin
Njëri kur shkon pasdarke në ahur, 
vëren se dikush ia kishte vjedhur lopën. 
Ai nga nervoza, del në sokak dhe duke 
menduar se hajni ende është diku afër, 
bërtiti:
- Ou, hajde burrë merre edhe viçin 
se është i vogël, po bërtet, gjynah.
4. S`mund të dal se po bie shi
Shkoi njëri i Skënderajt për ta regjistruar
makinën në Mitrovicë
Me dokumente nën sqetull, kur hyri tek referenti, 
ai i tha se duhet ta sjellë edhe makinën, për t`ia 
shikuar numrat.
Ky turrevrap u kthye dhe sërish shkoi, por kur i
tha atij referentit se tash e ka sjellur makinën, ai iu përgjigj:
-Më vjen keq, nuk mund të dal te makina, se po bika shi.
5. Lum ti për djalin
Bisedojnë dy shkrimtarë nga Drenica:  
I pari,( tepër i nervozuar):
-Merreni me mend, djali ma dogji 
dorëshkrimin e romanit të fundit.
I dyti: Sa vjeç është djali?
I pari: Trevjeçar.
I dyti: Lum ti për djalin, aq i vogël, 
të dijë çka është për stufë.
6. Zemra
Një plakë nga Murga i ankohet kardiologut
në Skënderaj:
-Mbarova, doktor, vdiqa nga zemra.
Doktori: Mos u bëni merak, zemra 
do t`ju punojë si sahati sa të jeni gjallë.
7. Këmbët mocanike
Një plak nga Baksi duke u mbajtur në kërrutë,
hyn te mjeku, në Shtëpinë e Shëndetit në 
Skënderaj dhe i ankohet se ka dhembje 
të mëdha në njërën këmbë. Mjeku i thotë:
-Nuk është çudi. Vitet i kanë fajet.
-Po, z. mjek, edhe kjo këmba tjetër është 
mocanike me këtë tjetrën, por nuk po më dhemb
- i përgjigjet plaku.
8. Falli në shpatull të pulës
Pasi hanë darkë, njëri i thotë një plakut:
-Allahile, a priton me ma kqyrë këtë shpatullë 
t`pulës, çka po më thotë, se ti kogja merr 
vesh në to. Ai po e kqyrë e po i thotë:
-Qysh pi shoh unë, ti e paske një lopë plle 
e po dojka me të pjellë së shpejti.
-Po, vallha ia qëllove ia ktheu ai.
Pas pak ditësh, lopën ia hëngri ujku në mal,
e ky i zoti i lopës shkon te ai farë falltori 
e po i thotë:
-Ma hangër ujku lopën, nuk më doli si më pate thënë!
-Burrë, unë nuk mujta n`shpatull ta dalloj
a është ujk a viç pas lope, veç diçka e shihja 
që po i shkonte pas.
9. Paska ndjellë kob për krye të vet
Plaka: -O ti njeri!
Shimi: Hoj, more, çka të mirën kie?
Plaka: Jo, unë jo, as të mirë as të keqe, 
po pula që po knon si knus.
Shimi; Eee, çka thojnë?
Plaka: Vallha qysh kam nie, thojnë ndjell 
kob për të zotin e shpisë.
Shimi: Për të zotin e shpisë?! Bjerma qat sakicë!
Plaka:  Çka pi do o njeri?
Shimi: Bjerma sakicën, e mos e zgjat shumë, 
se kjo pula që po knojka si knusë, nuk paska ndjell
kob për mu, të zotin e shpisë, po për krye të vet.
10. Mua m`i jep para
Një grup shokësh hyjnë në një kafiteri.
Njëri prej tyre iu tha shokëve:
-Folni, çka dëshironi të pini?
-Birra, po çka, u përgjigjën njëzërit,
pos Ukës, i cili tha:
-Mua në vend të birrës m` i jep para.
11. Kujdes minat!
Në orët e hershme të mëngjesit,
inspektorët komunalë kishin marrë 
një aksion për ndalimin e punëve në 
ndërtimet pa leje në qytetin e Skënderajt.
Në shumë dyçane e shtëpi banimi ( pa leje)
kishin vendosur shirit të verdhë.
Kur njëfarë Dushi, u ngrit e deshi ta
hap derën, e shoqja i bërtiti:
-Ngadalë se na qove në ajër, a 
s`po i sheh shiritat e minave.
12. Më ka humbur qeni
Sheremeti nga Klina e Mesme, 
një natje ishte zgjuar heret dhe 
kishte dalë në ara. Kur takohet me
një fqi ai e pyet:
-Çka je dalë kaq heret?
M`ka hupë qeni bre e ka qenë
shumë i mirë, se babën nuk e kisha lypë.
13. A e shkeu maqorri gazetën
Njëri shkon për kryeshëndosh. 
Oda ishte e vogël e në dritare
në vend të xhamit kishte gazetë. 
Kur hyri ai që ishte bukur trupmadh, 
maçorri që ishte nën stufë u tremb,
s`pati nga t`ia mbaj, i ra gazetës
e doli përjashta.
Ky u ngushtua e nga hutimi iu drejtua burrave:
-Burra a e shkeu maçorri gazetën a,
zoti iu lashtë shëndosh.
14. Edhe pulën edhe lulen
Sylë Xani nga Polaci, pasi kishte dalur
në pension, shkonte shpesh ndër miq për vizitë.
Pothuajse askund nuk shkonte pa të shoqen 
Ajeten, të cilën e kishin lënë pak veshët.
Një ditë shkojnë në Makërmal. 
Ata të shtëpisë e dinin se Ajetja i do fort 
lulet dhe flasin ndër vete që të mos harrojnë 
t`ia japin një, kur të nisen për në shtëpi.
Ajo nga lëvizjet e gojës, mendoi se
ata po flasin për pulën, e iu tha:
-Jo, jo, për neve mos preni pulë, 
nuk jemi jabanxhi.
Kështu Syla e Ajetja e hëngrën pulën, 
por të nesërmen e morën edhe lulen.
15. A po flet baci Sylë
Baci Sylë një herë pati shkuar te djali 
i dytë në Norvegji. Një ditë e pyeta 
Sadikun a po flet Baci Sylë.
Ai m`u përgjigj:
-Po more po flet, bile edhe po ecë. 
16. Dhëmbi i qenit
Oda ishte përplot burra. Meshkuj 
të shtëpisë e mysafirë. Avdyli nga 
Rezalla, duke e lëkundur me gisht një 
dhëmb, i ngeli në dorë. Ia dha të birit e i tha:
-Shko në shtëpi e jepja nënës këtë dhëmb 
e thuaj se është i ujkut.
Djali ashtu veproi, por e ëma ia ktheu:
-Gjuaje diku në oborr, djalin i nënës, 
se ky nuk është dhëmb i ujkut por i qenit 
e s`të duhet gjë.
17. Unë prej Muçibabe, e ti ? 
Në minjerë kishte shkuar një punëtor i ri.
Pas dy-tri ditësh i vjetri po e pyet të riun:
-Nga të patëm, lum miku?
-Nga Muçibaba-i përgjigjet ai, e ti? 
I vjetri duke menduar se ai po tallet 
me të, ia ktheu: -Unë prej Muçinane.
18. Kah shkon ky autobus ?
Një grua paksa e shtyrë në moshë,
kishte zbritur nga fshati në qytet. 
Në satcion të autobusëve ajo qëndronte
si e humbur, ngase nuk dinte të lexonte.
E pyeti një djalë që ishte aty afër:
-Djalo, kah shkon ky autobus?
-Autobusi a, udhës po kah mendove ti,
për qiell a?-iu përgjigj djali i pasjellshëm.
19. Oj nënë e lava buallicën
Një djalë shkon te bunari për të marrë ujë. 
Aty e sheh një buallicë, për të cilën mendoi 
se është e tyre. E lau mirë e mirë dhe deshi 
ta qonte në ahur, por ajo nuk hynte. Shkoi e I
tha së ëmës:
-Oj nënë e lava buallicën, po s`po mund ta ngujoj.
-O bir, buallica jonë është brenda, kjo qenka
e huaja-ia ktheu e ëma.

Faqe 5
faqe
- 6 -

Faqe 7