La Liga/3

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

< 2
faqe
- 3 -

4 >Një për një, e bëmë "La Liga"Kupa e parë, por jo edhe fundit,
FC Barcelona


       Një fletushkë, në një këndë të e së cilës ndodhej kjo shpallje :
       "Miku dhe partneri ynë zt. Kans Gamper, nga rubrika e sportit "Sociedad Los Deportes" dhe mjeshtri zvicëranë donë të bashkojnë disa futbollistë në Barcelonë, e lutë çdo adhurues të këtij sporti që të vijnë të ejnjëteve apo të premteve nga ora 9 deri 11 në mbrëmje në zyren e tij."
       Ishte kjo shpallja e paraqitur në fletushken "Los Deportes" të datës 22 tetor 1899, ishte kjo xixa e formimit të një yllskuadre të futbollit. Me këtë shpallje ata pakë futbollistë të ekipeve të pakta që gjendeshin në Barcelonën para dy shekujve u thirrën për të formuar një skuadër në të cilën kishte vend jo vetëm për vendasit por edhe për të huajt që ndodheshin në Barcelon e ishin adhurues të futbollit. Ky zotëri, në Spanjë kishte migruar më 1898 në moshën 22 vjeçare, dhe aty në Barcelon kishte vendosur të formonte një skuadër futbolli dhe si do të tregon koha dhe ja kishte arritur. Gamperi ishte një lojtarë i flakët i futbollit, një sportis i dalluar në shoqërin e tij në disa disiplina, në gara me biçiklet dhe atletikë të lehtë në nivel ndërkomtar kishte marrë medalje. Me paraqitjen e mjaftueshme të interesuarve në redaksin e sportit të kësaj gazete më 29 nëntor 1899 u vendos themelimi i Klubit Futbolistik të Barcelonës. Termi nga anglishtja Klub Futbollistik për skuadrën tregon atë ndikimin anglofil të themeluesit të klubit në të cilin mbi gjysma ishin të huaj dhe i takonin ritit protestant të fesë së krishterë.
       Si president i parë i klubit u zgjodhë anglezi Walter Wild, ndërsa si kapiten i skuadrës themeluesi i saj Kans Gamper. Loja e parë në të cilën u paraqit FC Barcelona u zhvillua më 8 dhjetor 1899 kundër një ekipi të tubuar nga anglezët e vendosur në Velòdrom de la Bonanova. Këtë ndeshje FC Barcelona e humbi me një golë të shënuar nga lojtari i më vonëshem i saj, anglezi Arthur Witty i cili gjatë kësaj kohe luante në anën e bashkëkombasve të tij, përndryeshe ata nuk do plotsonin numrin e plotë të 11 lojtarëve në fushë. Sido që të jetë kënë emra të njohur si themelues të skuadrës me emrin e popullarizuar Foot-Ball Club Barcelona i cili së shpejt do të merrte rregullisht pjesë në turnirin Campeonato de Cataluña edhe në turnirin Copa del Rey qarkullojnë : Walter Wild, Lluís d'Ossó, Bartomeu Terradas, Otto Kunzle, Otto Maier, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet, John Parsons dhe William Parsons. Këtu duhet cekur se shkrimi i emrave nuk duket të jetë i saktë përshkakë, së pari vetë gjuhës spanjolle si dhe pa rregullësi e mbajtjes së regjistrave në atë kohë dhe tendencave të ndryshme të adhuruesve të sotshem të futbollit. Kështu i njëjti person në internet haset nën disa forma të shkrimit, gjermane, angleze, spanjole e pse jo edhe në gjuhen shqipe ndodhin ngatërrime.        Nga turma e futbollistëve dhe adhuruesve të futbollit që ja kishte arrit që me një organizim pakësa më të ngritur, më 1902 të fitoi trofeun në turnirin Copa Macaya dhe më 1905 atë të Campeonato de Cataluña u arrit të formohet një skuadër e llojit pakë a shumë siq i njohim sot skuadrat e futbollit. Më 14 mars të vitit 1909 klubi luanë ndeshjet në stadiumin Carrer Indústria, një stadium me kapacitet prej rreth 8,000 shikuesve. Nën udhëheqjen e Gamperit në vitin 1922, klubi i skuadrës ja arrin të ketë mbi 10 000 anëtarë. Ky zhvillim dhe përkahje e ritur i mundësojë skuadrës që të zhvillonte ndeshjet në stadium më të avancuar që kishte përfunduar në po atë vitë ndërtime, e që tani thirrej stadiumi Las Cortes dhe kishte kapacite fillestar rreth 22 000 shikues. Një kapacitet i cili më kalimin e kohë u ngrit në 60 000 shikues.
       Këto zhvillime paralajmronin ngritjen e një skuadre prapa së cilës qëndronte një klub serioz sportiv. Për ngritjen e nivelit të lojës së skuadrës, klubi angazhojë edhe golashënuesin më të mirë të kohës në Spanjë, Paulino Alcántara dhe më 1917 për drejtimin e punëve dhe qështjeve të klubit si menaxhues caktohet Jack Greenwell. Nga kjo kohë fillon edhe ndikim i klubit në lojën e skuadrës. Ndryshimet që ndodhin në klub fillojnë të reflektohen me të madhe në lojën e skuadrës. Persona që përmenden për ndikim dhe për funksione të larta në klub nga kjo kohë deri në fillimin e luftës qyteare janë Sagi-Barba, Ricardo Zamora, Josep Samitier, Félix Sesúmaga dhe Franz Platko.

< 2
faqe
- 3 -

4 >