Diskutim:Tokajon/Fjalorthi

Page contents not supported in other languages.
Nga Wikibooks

Për termet të cilat shtjellohen në tekste, ose hiqen ose mbetet një shkrim i shkurt. Përndryshe në fund do të ishte mirë të mbeten vetëm shprehjet kontradiktore, shprehjet e rralla dhe shprehjet e huaja.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2008 12:05 (UTC)

Listë fjalësh gjermanisht-shqip-spjegim[redakto]

Aasfresser Coftinarët Kafshët të cilat nuk janë në gjendje të gjuajnë kafshët tjera por hanë coftina ose pesin deri sa kafshët tjera të lënë mbeturina pas ngrënies së gjahut.
Abfall Jashtëqitja Mbeturiana, bërllogu, sasia e tepruar apo e panevojshme për një trup, e cila pas përpunimit të ushqimit hidhet jashtë trupit.
Aborginies Aborgjinët (Aborgjinezët) Racë njerzore që jeton edhe më tutje në vendet tradicionale të saj - Australi.
Aconcagua Akonkagua Kodra e malit më të lartë në hemisferën perëndimore, 6960 metra e lartë, ndodhet në Argjentinën e sotme.
Afrika Afrika Një nga kontinentet e planetit
Afrikanischer Lungenfisch Gabëzherrët afrikanë Një lloj peshku, i ngjashëm me peshqit (bretkosat) që fëmijët tek ne i quajnë peshku i maxhupëve dhe i njohur për aftësitë e tij të mbijetesës në dhe nën shtrati e lumit. Gjallëronë në ujë dhe mund të jetojë edhe në lloçë.
Aggregatzstaende Gjendje agregate Tri klasifikimet më të mëdha për nga lidhja strukturore e molekulave: gjendja e lëngët/qulli, gjëndja e gazët/avulli dhe gjendja e tëkurrjes/guri.
Agulhasstrom Rryma agulhasë Emërtim për një rrymë detare të përmasave oqeanike, i ngjajshëm me rrymën e gjirit (golfit). Rrymonë nga oqeani paqësorë nëpër lindje në oqeanin indian. Nga këtu rrymon deri buzë bregdetit të jashtëm afrikan dhe vazhdon në oqeanin atlantik.
Alaska Alaska Njësi federale e ShBA-ve, hapësirë e ndarë nga hapësira kryesore e ShBA-së. Nodhet në veri, është kryesisht tokë e shkretë (e ngrirë). Ishte nën zgjedhjen ruse dhe nga carët rus ju shitë amerikanëve. Në mjetet tona të informimit është e njohur më tepër për gjuetin e pa moralshme të fokave.
Albanien Republika e Shqipërisë Republikë shqiptare që zë një pjesë të teritoreve shqiptare. Shtet ballkanik.
Allosaurus Allosaurus-i Kafshtë e kohës së lashtë, lloji i së cilës nuk ekziston më. Thuhet të ketë gjallëruar në kohën e quajtur jura - kohë para 180-130 milion viteve, i njohur për vrazhdësi.
Alpen Alpet Vargmale që shtrihen në formë valore, të krijuara para 15 milion viteve duke e zënë hapësirën që më parë zinte një detë i madh.
Aluminium Alumini Element kimik. Metali më i përdorur edhe më i përhapuri në koren e tokës (8% e korës së tokës). Nuk gjendet i lirë por në xehen e boksitit (në gëlqere, në qereq). Merret si metal i lehtë për nga pesha dhe formëzimi, është i pandieshëm ndaj forcave magnetike dhe i pandieshëm ndaj dryshkut (nga reshjet dhe era). Hynë në përdorim në një segment të gjërë të teknologjisë, nga teknologjia shtëpiake deri tek ajo fluturuese, nga mikro teknologjia deri tek makro teknologjia. Në teritoret shqiptare është shumë i përhapur.
Amazonas (Fluss) Lumi i amazonës Një lumë në xhunglën me të njëjtin emër që ndodhet në amerikën latine (amerikën jugore). I njohur për pellgun e gjërë dhe për prurjen e ujit me baltë në detin e ri të zi (Rio Negro). Konkuret i Nilit për lumin më të gjatë të planetit. Matjet e fundit tregojnë 6695 me 6440km në anën e Nilit.
Amazonas-Regenwald Xhunëglla e amazonës Xhunëglla që ndodhet në hapësirën e amazonës është çudi natyrore, sipërfaqja e saj zë hapësirën prej 7 milion km2. Edhe përkundër shkatrrimeve është hapsira më e madhe me pyje në planet.
amerikanische Ureinwohner Amerikanët e lashtë Fise e popuj që tek ne janë të njohur gabimisht si indianë, nga koha e Kolumbosë. Emëra të popujve më të njohur në Evropë janë: Actekët, Majasit, Inkanët. Duket të kenë popullzuar amerikën 1000-2000 vite para ardhjes së evropianëve.
Amphibien ? Amfibien Gjalesa me aftësi gjallërimi në ujë dhe mbi tokë. Paraqitja e parë e tyre është bërë para 400 milion viteve
Anden Anden Vargmalet më të mëdha mbi sipërfaqen e planetit. Shtrihen në amerikën jugore për mëse 7000km. kodra më e lartë e vargmalit Ackonkaguara - 6960m në Argjentinë.
Anemometer ? Anemometëri Istrument për matjen e kahut, drejtimit dhe shpejtësisë së lëvizjes së ajërit (frymës, erës).
Angel Falls Ujëvara e Engjullit Ujëvarë e lumit të quajtur Qerunmeri (Cherunmeri), ndodhet në amerikën jugore (Venezuelë). Lartësia e shkallës më të madhe 807m, lartësia e përgjithëshme e ujëvarës 979m.
Angkor Wat ?Angkor Vati Ishte rrjetë tempujshë në Kamboxhë. Ndërtesa më e madhe në botëm ndër ndërtimet e besimtarëve. U ndërtua në shekullin e XII-të, nga një popull i azisë jugore - i quajtur Këmer. Tempujt e ndërtuar nga druri i shkatërrojë koha. Mbeturinat e tempujve të ndërtuar nga guri janë të mbuluara nga bimët e xhungllës.
Ankylosaurus Ankilosauri