Mahi të zgjedhura nga lufta/2

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

I Mahi nga lufta (pjesa e dyte)


Faqe 1
faqe
- 2 -

Faqe 3
20. Abeja ia sosi prapanicën policit
Katër pesë shokë, ushtarë të UÇK-së kishin 
zënë pozitë të mirë përballë një punkti të policisë 
serbe, por nuk kishin armë të tjera pos 
kallashëve. Ata gjuanin në drejtim të policisë, 
por pasi që plumbat nuk arrinin deri atje, policët
ua shplonin prapanicën dhe talleshin me ta.
Pas pak aty arrin Bekim Berisha-Abeja dhe kur
i sheh të mërzitshëm i pyet:
-Çka keni, mos iu kanë mbytur xhemitë në deti?
-Jo, i thanë ata-por këta kallashët tanë nuk po 
na bëjnë punë.
-Hajt gjuani ju njëherë-iu tha Abeja.
Ata gjuajtën, kurse polici që u zhvesh, më nuk 
u ngrit në këmbë, nga snajperka e Abesë.
21. Ma kishte pirë lopa ujin
Njëri prej Klinës së Poshtme, gjatë luftës, 
kishte pasur shumë njerëz në shtëpi, që kishin
ikur nga fshatrat tjera. Një ditë i thotë të
shoqes që t`ia vokë një kusi ujë për t`u pastruar. 
Të hyjë në banjo në shtëpi i vinte turp nga gratë
e huaja që ishin mysafirë, po i thotë të shoqes 
t`ia dërgojë kusinë në ahur. Ajo  ashtu edhe veproi. 
Pas pak, ky me sapun e peshqir në dorë, shkoi në 
ahur dhe saora doli pa u pastruar. E shoqja e pyeti 
pse doli aq shpejt e ai ia ktheu:
- O, ma kish pi lopa ujin.  
22. A po mundesh me ikë o vëlla
Vëllai tepër i merakosur për fatin e familjes 
në Kosovë, thërret të vëllain në telefon nga Zvicra.
-A jeni gjallë o vëlla?
-Po, po gjallë jemi edhe pak.
-A po mundeni të ikni nëpër male, o vëlla?
-Po ikim ngapak, po ikim por jo aq larg sa ti 
o vëllau i jem trimi. 
23. S`e vrau shkaun që pinte birrë 
Zukë Dajakut i kishin thënë shokët 
se do t`ia jepnin një snajperkë, po qe
se  do ta vriste një shka që shihej nga 
larg në oborrin e vet.
Zuka e pranoi kushtin, por kur përmes
dylbisë së snajperkës  e vërejti se 
shkau po e pinte një birrë, iu tha shokëve:
Burra, unë nuk mund ta vras. Qenka duke 
pirë birrë. Gjynah.
24. A po ta hanë lopët kashtën o mik
Një grup të rinjsh nga Polaci, duke 
bredhur nga fshati në fshat, u bie 
rruga edhe nëpër Braboniq. Afrohen te 
një shtëpi, thërrasin dhe kërkojnë leje 
që atë natë me shi ta kalonin në plemen e 
tij me kashtë.
-Jo, valla nuk mund t`u bëj konak,
se nuk ma hanë lopët pastaj kashtën.
-Ishte përgjigjur i braboniqsi.
Pas dy-tri ditësh, këta të rinj, duke u kthyer 
nga Kotorri për në Mitrovicë, e shohin plemen 
rrafsh me tokë dhe të zotin që sillej andej 
pari e pyetën:
-Apo ta hanë lopët kashtën, o lum  miku?
25. Shokët e Bunkerit, nuk i zë tash as kulla e Ademit
Një grup gazetarësh ishin ofruar tek 
bunkeri ku kishte qëndruar Adem Jashari 
para e gjatë luftës. Pasi i bënë disa 
fotografi po e pyesin një vendës.
-E dini ju zotri, kush ishin shokët e 
Adem Jasharit që kanë qëndruar në 
këtë bunker?
-More zotni gazetar, siç po e shihni
këtu është bukur ngusht, por siç po 
flasin tash njerëzit, ata që kanë 
qenë në bunker me komandantin,
tash nuk i zë as kulla e Jasharëve.
26. O ti djalë, merr edhe ti najsen !
Lufta kishte mbaruar. Naimi nga Drenasi
që kishte qenë luftëtar i UÇK-së, ishte
kthyer nga mali në shtëpi. Mezi kishte hyrë
brenda nga kuterbimi i një qeni të vrarë kaherë,
po brenda gjeti një grua me disa fëmijë duke
marrë gjësende.
Ajo duke mos e njohur, i thotë Naimit:
-O ti djalë, merr edhe ti najsen se këtu paska gjithçka! 
27. T`parat le të vijnë ato qëjanë kallë
Pas luftës, një ditë në shtëpinë e shëndetit 
në Skënderaj para ordinancës së mjekut 
pritnin përplot njerëz.
Mjeku, pa të keq, por duke dashur t`iu jep 
përparësi pacienteve me shtëpi të djegura, 
del e thotë:
-Ju lutem burra, lironie rrugën për gratë që janë kallë.
28. Perde për ahur
Pas luftës, në një shitore të tekstilit, në 
Skënderaj, hyn një fshatar nga Llausha 
dhe i drejtohet shitësit:
-Ju lutem, a keni perde për dritare të ahurit?
Shitësi: ( duke  e shikuar me habi)
-Çka po thua lum jarani, njerëzit nuk po 
kanë të blejnë perde për shtëpi e ti thua për ahur.
-O burrë, unë nuk kam shtëpi,  
por më duhet perde për dritaren e vogël  
të ahurit që e kam adaptuar për banim, 
se po të kisha shtëpi  s`do të 
mërzitesha fare për perde.
29. Hiqmi këto shkina prej oborrit
Pas mbarimit të luftës, njëri i kishte 
“ gjetur” në një fshat të serbëve 
disa lopë të mira, aso bardhezi. I merr 
e i qon në shtëpi, po ato nganjëherë hynin 
edhe në oborret e fqinjve. Një ditë fqiu po 
e thërret të zotin e lopëve e po i thotë:
-O kojshi, aman hajde hiqmi këto shkina
prej oborrit se s`po mund t`i shoh me sy!
30. O babi, po ecën kapela e UÇK-së
Një familje nga Runiku ishte kthyer 
pranë shtëpisë së djegur. Derisa të 
rriturit përpiqeshin të bëjnë pak vend
për të hyrë brenda një voglush 4 vjeçar 
uante nëpër oborr. Kur e kishte vërejtur
një breshkë, ai me zë të lartë e kishte 
thirrur babain:
-O babi, eja shih si po ecën një  kapelë e UÇK-së.
31. Shtëpitë kabriolet
Pas mbarimit të luftës, në pjesën 
jugore të Mitrovicës, derisa ecnim me 
Hamdi Miftarin, një serb nga 
Runiku që shkonte nën përcjelljen e
KFOR-it, prej së largu po e pyet Hamdiun:
-Komsho, a din qish i kena shpijat atje në Runikë?
-Aaaa, komsho, mos vet, shumë bet, sikur 
tonat, kabriolet-iu përgjigj Hamdiu.
32. Serbët pam-pam
Gjatë ofenzivës së shtatorit të vitit 1998,
Hilmi Xani, një ushtar i UÇK-së, ishte 
plagosur rëndë në malet e Qyqavicës.
Pas luftës shkon në Tiranë për një
kontroll tek mjekët italianë. Duke hyrë 
në portën e spitalit, njëfarë aparati nisi 
të fishkëllojë. Roja e ndali. Hilmiu 
nxjerr nga xhepat gjithçka që kishte, 
por aparati prapë fishkëllonte.
Hilmiu atëherë nisi t`iu shpjegonte italianëve:
-Serbët, pam-pam, dhe bënte me dorë nga këmba.
Kur e fotografuan në aparat të rentgenit, i thanë:
-Ti vërtet armë nuk paske, ama pam-pam municion po.
33. Me ta thye edhe tjetrin krah
Njëri nga Rezalla gjatë luftës e kishte thyer krahun. 
Dikur vonë, pas lufte shkon te mjeku në Prishtinë.
Kur hyn brenda, mjeku po e pyet:
-Me kë je axhë?
-Me një djalë kam ardhur-iu përgjigj i rezallsi.
-S`po të pyes për djalin, po a je me Rugovën a 
me Thaçin- vazhdoi mjeku.
-Jooo, ne Drenica jemi të gjithë me Thaçin-i tha ai.
-Qenka mirë me ta thye edhe tjetrin krah-ia ktheu
mjeku me nervozë. 
34. Plaku dhe kriteret për shtëpi
Një plak nga Rezalla kishte shkuar të
ankohet pse ende nuk ia kishin ndërtuar
shtëpinë e djegur. Një anëtar i komisionit
komunal po i thotë:
-Mixhok, për t`i plotësuar kriteret për 
shtëpi, ti duhet të kesh fëmijë nën 5 vjeç,
s`duhet të kesh lopë, s`duhet të kesh 
tokë, traktor apo dikë në botën e jashtme.
-Demek- tha plaku me nervozë-sipas jush
unë po u dashka të jem i vdekur dhe t`i 
plotësoj kushtet për varr, a ?
35. Hyri KFOR-i, na u paska luajt nëna
Një plak po e sheh një mocanikun e tij 
duke ikur në drejtim të malit.
-Ou, ndalu burrë e mos u tut se kanë 
shkuar serbët, ka ardhë KFOR-i, erdhi liria, mos ik !
-Liria ka ardhë për ty se mua m`u paska luajt nëna,
tha plaku i cili nuk kishte qenë bash i rehatshëm.

Faqe 1
faqe
- 2 -

Faqe 3