Dua të di/Hapësira dhe koha

Nga Wikibooks
Dua të di
Hapësira dhe koha

Kur është përdorur zeroja për të llogaritur ?

      Pa një simbol për vendet "boshe", ne nuk do të ishim në gjendje të llogarisim. Matematikanët që në kohërat e vjetra mendonin që ju duhej një simbol special: 0. Zeroja është përdorur që nga shekulli i VII së pari në Indi e Azinë jugore ndoshta në Kinë e anë ditur më parë.
Kinezët e përdorin sistemin decimal që 3000 vjetë.
      Kush e shpiku sistemin decimal ?
      Ne kemi dhjetë gishta të dorës dhe dhjetë gishta të këmbës, për këtë duket normale numërimi me dhjetëshe (sistemi decimal). Mirëpo ka edhe shumë mundësi tjera të numërimit. Kinezet përdornin numërimin sipas dhjetëshes rreth vitit 1400 para erës sonë. Ata shkruanin numrin 365 si "treqind edhe gjashtë dhjetëshe plus pesë ditë. Me sistemin decimal ishte shumë lehtë të kryheshin operacione llogaritëse si mbledhja, ky sistem ka arritur në Evropë së pari në shekullin e X-të pas erës sonë.
      Çka janë numrat negativ ?
      Numri negativë është numri para të cilit gjendet shenja e pa (minus "-"). Kur 2 është dy herë më shumë se 0, atëherë është -2 (pa dy) dy herë më pak, -20 është dhjetëherë më pak se -2 dhe kështu me rradhë. Është për tu çuditur që në evropë deri rreth viteve 1500 matematikantët jetonin pa këtë dituri edhe pse kinezët shumë më parë e dinin këtë.