Botajon/Far e Fis/Rrëshqebulli

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Rrëshqebulli[redakto]

Lynx lynix marinoi(L.)

Njoftim
  Kërkohet Rrëshqebulli
  Krytë
Lynx lynx poing.jpg
  Bishti
  Gjatësia
  Lartësia
  Pesha deri 40 kg
  Pjellshmëria 1 herë në vit, 2 deri 3 klyshë
  Mosha
Nuk është nën mbrojtje


Rrëshqebulli verior[redakto]

Lynx lynix (L.)

Njoftim
  Kërkohet Rrëshqebulli verior
  Krytë 900 deri 1300 mm
Lynx lynx2.jpg
  Bishti 150 deri 200 mm
  Gjatësia
  Lartësia
  Pesha 13 deri 38 kg
  Pjellshmëria 1 herë në vit, 2 deri 4 klyshë
  Mosha 15 deri 17 vjeçar
Nuk është nën mbrojtje


Rrëshqebulli kanadezë[redakto]

Njoftim
  Kërkohet Rrëshqebulli kanadezë
  Krytë
Lynx-canadensis.jpg
  Bishti 150 deri 200 mm
  Gjatësia 75 - 105 cm
  Lartësia afërsisht 60 cm
  Pesha 8 deri 13,5 kg
  Pjellshmëria 1 herë në vit (prill), 2 deri 4 (6) klyshë
  Mosha 15 deri 17 vjeçar
Nuk është nën mbrojtje

Lynx canadensis (Kerr, 1792)

Ky nën-lloj, trojet e veta i ka në Kanada, në pjesë të Alaskës, në Oregon veriore, në Idahon veriore si dhe në regjione të Roki Montanës.

Edhe individët e këtij nën lloj, për nga gjallëria, nuk dallojnë shumë. Sikurse individët e llojit të tyre, janë vetjakë dhe shkojnë për gjah vetëm natën. Gjatë gjuajtjes nuk nxitojnë shumë por janë maratonist të vërtet, ndodhë që të ecin me kilometra pas gjahut. Kanë aftësi notimi dhe kacavjerre.

Për ushqim, gjuajnë barngrënës të zakonshme gjuetie (lloje të kaproj, të buklave, të lepurit, të ketrave ), mishngrënës më të pa aftë (dhelpra) si dhe peshq e shpezë tjera gjuetie. Për shkak të rrezikut që paraqet për bagëtinë, blegtorët e gjuajnë kur gjendet në afërsi të tyre.

Rrëshqebulli kanadezë peshon më pakë se i joni, nga 8 deri 13,5 kg. Gjatësinë e tërë trupit e ka nga 75 deri 105cm dhe pikaën më të lartë të trupit afërsisht 60 cm mbi tokë. Ka shqisa shumë të mira të nuhatjes dhe të shikimit, të cilat e ndihmojnë në gjueti.

Mbarsmi fillon në filli të marsit dhe shtatzënia zgjatë deri në fillim ose mes të prillit. Zakonisht pas 63 ditëve pjellin 2 deri 4 këlyshë, ndërsa në raste të rralla edhe 6 këlyshë. Këlyshët lindin të verbët dhe me gëzofë. Diku pas 10 dite hapin sytë dhe pas 2 muajve dalin nga strehimi për gjueti. Zakonisht ditët e para gjuajnë së bashku me të ëmën.

Rrëshqebulli iberik[redakto]

Lynx pardinus (Temminck, 1827)

Njoftim
  Kërkohet Rrëshqebulli iberik
  Krytë
Linces10.jpg
  Bishti
  Gjatësia
  Lartësia
  Pesha 12.9 deri 26.8 kg
  Pjellshmëria
  Mosha më së shumti 13 vjeçar
Nuk është nën mbrojtje


Rrëshqebulli amerikan[redakto]

Lynx rufus (Schreber, 1777)

Njoftim
  Kërkohet Rrëshqebulli amerikan
  Krytë
Bobcat stare.jpg
  Bishti
  Gjatësia
  Lartësia
  Pesha
  Pjellshmëria
  Mosha
Nuk është nën mbrojtje