Albumi i Pavarësisë/Republika e Kosovës

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Koha e varësisë[redakto]

Pas pesë shekujsh varësie nga regjimi i egër i Perandoris Osmane dhe afro një shekulli nën sundimin serb ,ëndërra e shqipëtarëve të Kosovës për liri dhe pavarësi në truallin e vet dhe të paraardhësve të tyre ilirë u bë realitet,më datën 17 shkurt 2008.

Koha e pavarësisë[redakto]

Koha e shpalljes së pavarësis 15:49

Dita e shpalljes së pavarësisë[redakto]

17 shkurt 2008

Fakte rreth ditës së pavarësisë së Kosovës[redakto]

1) Pavarësia e Kosovës është shpallur me datën 17 shkurt 2008, në orën 15:39 minuta

2) Dizajnues i flamurit dhe i stemës së Kosovës: Muhamer Ibrahimi

3) Të parët që nënshkruan deklaratën e pavarësisë së Kosovës, ishin: presidenti Fatmir Sejdiu, kryetari i kuvendit, Jakup Krasniqi, si dhe kryeministri i vendit, Hashim Thaçi.

4) Shtetet e para që njohën Kosovën si shtet pas shpalljes së pavarësisë ishin: Kosta Rika, SHBA, Franca, Afganistani, Shqipëria, Turqia, Britania e Madhe etj.

5) Pergamena e vjetër 200 vjeçare në të cilën është nënshkruar deklarata e pavarësisë së Kosovës, gjendet në zyrën e kryetarit të Kuvendit.

6) Përveç pergamenës, aty gjenden edhe lapsi me të cilin vënë nënshkrimet, listat e nënshkrimeve të deputetëve pjesmarrës ë seancë, si dhe flamuri i vendosur në seancën e shpalljes së pavarësisë.

7) Muzeu i Londrës ishte ai që ia fali Kosovës pergamenën për shpalljen e pavarësisë!

8) Flamujt e parë të Republikës së Kosovës ishin shtypur në Turqi.

9) Himni i Kosovës, i kompozuar nga kompozitori Mendi Mengjiqi, për herë të parë ishte intonuar në seancën e shpalljes së pavarësisë së Kosovës.

10) Yjet e bardhë në flamurin e Kosovës simbolizojnë komunitetet e ndryshme që jetojnë në Kosovë, harta e verdhë simbolizon pasurinë e Kosovës, ndërsa ngjyyra e kaltër simbolizon Evropën.

11) Prezente gjatë seancës së shpalljes së pavarësisë të Kosovës, me transmetime direkte, kishin qenë edhe mediat më të njohura botërore si: CNN, BBC etj.

Reagimet e popujve[redakto]


Bruksel

Zvicër

Zvicër

Vjenë

Kosovë

Gjilan
Gjilan
GJilan

Reagimet e shtetarëve[redakto]

Reagimet e shtypit[redakto]