Vitviteja/Teatri shqip

Nga Wikibooks
Teatri shqip
NË ENCIKLOPEDI
TK Tirana
TK Prishtina

1874[redakto]

 • E para shfaqje e dokumentuar nga burimet arkivore është “Dasma e Lunxhërisë” e Koto Hoxhit vënë në skenë në vitin 1874 nga djemtë e shkollës normale të Lunxhërisë.[1]

1875[redakto]

 • Dram e parë e mirfilltë është “Besa” e Sami Frashërit, e cila ndonëse u shkrua në turqisht, kishte tematikë shqiptare. [1]

1890[redakto]

 • Salla e parë teatrore është ndërtuar në Shkodër në vitin 1890 nga Urdhëri jezuit. [1]

1908[redakto]

 • Deri në vitin 1908 në arkiva flitet për shfaqje të vëna në skenë kryesisht nga mësues e pedagogë të shkollave ndërsa pjesët kishin karakter të mirfilltë teatror. [1]
 • Për herë të parë për klube teatrore flitet në vitin 1908 ku spikasin klubi “Labëria” i Vlorës, “Vllaznia” i Shkodrës, “Drita” i Gjirokastrës, “Dituria” i Korcës, “Afërdita” Elbasan, si dhe një shoqëria e grave “Ylli I Mëngjesit”. [1]

1920[redakto]

 • Në vitet 20-30 me themelimin e Tiranës si kryeqytet Teatri mori një status më institucional. Dramaturgjia e atëhershme krahas motivit patriotic vjen e bëhet me realiste dhe interesohet dhe për dukuritë sociale. Ndihmesë në zhvillim japin veprat e Foqion Postolit, Haki Sërmillit etj [1]

1940[redakto]

 • Fillimi i viteve 40-të është lidhur ngushtë me Teatrin e Luftës Nacional-Çlirimtare, grupet teatrore të të cilit u bënë bërthama e krijimit menjëherë pas luftës të Teatrit Profesionist I Shtetit dhe Shkollës së Dramaturgjisë. [1]

1945[redakto]

1946[redakto]

 • tetor - Themelohet Teatri Popullor Rajonal e pastaj Teatri Popullor Krahinor në Prizren.[2]

1947[redakto]

1950[redakto]

1953[redakto]

1954[redakto]

1955[redakto]

1956[redakto]

1957[redakto]

 • Në vitet 1956-1965 flitet për një teatër vërtet profesionist ku radhët e të cilit u shtuan me skenografë, regjisorë dhe aktorë të kualifikuar. Por do veçojmë edhe se në repertorin e kësaj periudhe spikasin vepra madhore nga dramaturgjia botërore si: Intrigë dhe Dashuri – Shiler me regji të M. Luarasi 1957, [1]

1960[redakto]

1962[redakto]

1963[redakto]

 • Borgjezi Fisnik Molier me regji të Pandi Stillu – 1963, [1]

1964[redakto]

1965[redakto]

1967[redakto]

 • shfaqja “Erveheja” e autorit Ahmet Qirezi e vene ne skene ne regji te regjisorit Muharrem Qena është nderuar me Çmimin e Regjisë më të Mirë në Festivalin e Dramës Jugosllave “Sterijino Pozorje”. [2]

1974[redakto]

1975[redakto]

1979[redakto]

1982[redakto]

1983[redakto]

1984[redakto]

1985[redakto]

1986[redakto]

1987[redakto]

1988[redakto]

1989[redakto]

1990[redakto]

1992[redakto]

1993[redakto]

1994[redakto]

 • 8 Persona +” F.Radi me regji të F.radi – 1994, [1]
 • Fernando Krafti më ka shkruar një letër T.Dorst me regji të G.Kame – 1994, [1]

1995[redakto]

1996[redakto]

1997[redakto]

1998[redakto]

1999[redakto]

2000[redakto]

2001[redakto]

2002[redakto]

2003[redakto]

2004[redakto]

2005[redakto]

2006[redakto]

2007[redakto]

2008[redakto]

2009[redakto]

2010[redakto]

Burimi i të dhënave[redakto]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 1,44 1,45 1,46 1,47 1,48 1,49 1,50 1,51 1,52 1,53 1,54 Amza e TK Tiranë
 2. 2,0 2,1 Amza TK Kosovës
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 Amza Oda