Jump to content

Vitviteja/Petro Marko

Nga Wikibooks
Petro Marko
Jeta dhe Vepra
Petro Marko
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga: /potpuri
Për Hiqmetin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

Tërë brenga bredhërin
shpirtkëputur nëpër rrugë,
zër' i tij më s'psherëtin
se në syt' ku dergjet muga
lot i heshtur, lot i ngrohtë
rrokulliset me përtim
mes fytyrës djersëftohtë
duke shkruar: dëshpërim!
 ...


1913[redakto]
  • në fshatin Dhërmi të Himarës lind Petro Marko.[1]
1932[redakto]
  • maj: P.M. kreu shkollën tregtare në Vlorë [2]
1936[redakto]
  • P.M., në moshën 23 vjeçare u nis vullnetar në Luftën e Spanjës, si luftëtar në brigadat internacionale.
1940[redakto]
  • P.M. pas kthimit në Shqipëri, burgoset nga italianët. Përfundojë në kampin e ishullit Ustika afër Palermos.
1944[redakto]
  • Në përfundim të Luftës Antifashiste në vitin '44, Petro Marko do të marrë pjesë në radhët e partizanëve italianë, duke i rënë kryq e tërthor Italisë, si luftëtar dhe si komandant me përvojë luftarake.
data[redakto]
  • 2003 : Presidenti i Shqipërisë, Alfred Moisiu, në vitin 2003 dekoroi Petro Markon me Urdhrin "Nderi i Kombit".
të dhëna[redakto]

sipas:

  1. w:Petro Marko
  2. Andi Meçaj, Revista ADMET, faqe : autore vlonjate (poezi)--Kurreshtja 24 Dhjetor 2009 03:25 (UTC)
burime[redakto]