Vitviteja/Havier Solana

Nga Wikibooks
Havier Solana
NË ENCIKLOPEDI

1942[redakto]

 • 14 korrik : Në familjen e profesorit të kimis[1] dhe shkrimtarës Nieves Hayat de Madariaga Mathews lind Havier Solana.[2]

1964[redakto]

 • H.S. iu bashkohet Partis Socialiste Spanjolle.[3]

1977[redakto]

 • H.S e gjejmë si parlamentar në Parlamentin e Spanjës.[2][3]

1982[redakto]

 • H.S hynë në qeverin e Felipe Gonzalesit si ministër në ministri të ndryshme deri më 1996 sjellet atypari.[2]
 • dhjetor : H.S ishte ministri i kulturës nga dhjetori 1982 deri në korrik 1988, duke punuar dhe si zëdhënës i qeverisë gjatë gjysmës së dytë të kësaj periudhe.[2][3]

1985[redakto]

 • korrik : zëdhënës i qeverisë së Felipe Gonzalesit deri në korrik 1988.[3]

1988[redakto]

 • korrik : H.Solana shërbeu pastaj si ministër i edukimit dhe shkencës nga korriku 1988 në korrik 1992, kur ai u bë ministër i punëve të jashtme për një qeveri të vendosur pro-NATO në Madrid.[2][3]

1992[redakto]

 • korrik , largohet si ministër i edukimit dhe shkencës nga korriku 1988 në korrik 1992, kur ai u bë ministër i punëve të jashtme për një qeveri të vendosur pro-NATO në Madrid.[2]

1995[redakto]

 • H.S u largua nga ai posti (ministër i punëve të jashtme për një qeveri të vendosur pro-NATO në Madrid) në dhjetor të vitit 1995, kur ai u bë sekretar i përgjithshëm i NATO-s. [2]
 • dhjetor : H.S emërohet sekretar gjeneral i NATO-s; deri në tetor 1999.[3]

1997[redakto]

 • korrik :, ai (H.S.) drejtoi mbjedhjen e NATO-s në Madrid ku Republika Çeke, Hungaria dhe Polonia u bënë shtetet e para ish-komuniste që u ftuan të fillojnë bisedimet për t’ju bashkuar Aleancës të mëtejshme prej 16 shtetesh.[2]

1999[redakto]

 • tetor : Solana u largua nga NATO për tu bërë sekretar i përgjithshëm i BE-së dhe “përfaqësuesi i lartë” i parë i saj për CFSP, me detyrë paraqitjen e ideve dhe analizës së mundësive të politikës për të ndihmuar drejtuesit e BE-së të bien dakort mbi çështjet e politikës së jashtme dhe të sigurisë, duke i dhënë në këtë mënyrë Bashkimit më shumë pushtet politik në çështjet ndërkombëtare.

[3]

 • Ai (H.S.) ka shërbyer si sekretar i përgjithshëm të Bashkimit Evropian Perëndimor (WEU) që prej nëntorit 1999. [2]

2003[redakto]

 • dhjetor : Gjatë mbledhjes të BE-së në Bruksel, kryetarët e shteteve dhe qeverive të 15 shteteve anëtare miratuan njëzëri dokumentin e parë zyrtar të strategjisë së sigurisë, i hartuar nën përgjegjësinë e Solanës. Strategjia Evropiane e Sigurisë prej 14 faqesh përmblidhte trajtimin e kërcënimeve të largëta si dhe atyre të afërta dhe ndërtimin e sigurisë me fqinjët e Evropës si një nga objektivat thelbësor të përpjekjeve të BE-së për të mbrojtur sigurinë e saj dhe për të promovuar vlerat e saj. Dokumenti theksonte gjithashtu që BE nuk po kërkonte të prishte aleancën me Amerikën e Veriut.[2]

2004[redakto]

 • Solana është shefi i Agjencisë së Mbrojtjes Evropiane, e cila është krijuar në korrik të vitit 2004 në përpjekje për të forcuar kapacitetet e mbrojtjes evropiane në fushën e menaxhimit të krizave dhe për të mbështetur politikën e sigurisë dhe mbrojtjes evropiane.
 • Havier Solana u caktua për një mandat të dytë pesëvjeçar si Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit të BE-së dhe si Përfaqësues i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme të Përbashkët dhe Sigurinë (CFPS) në korrik të vitit 2004.[2]

data[redakto]

të dhëna[redakto]

sipas:

 1. Nieves Hayat de Madariaga Mathews
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 SETimes.com - Burimet rajonale, Biografi, Zgjedhjet Havier Solana (sq.) nxjerr me dt. 30 Korrik 2009, 15:53
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 www.consilium.europa.eu Solana nxjerr me dt. 30 Korrik 2009

burime[redakto]