Ragip Jashari/Homazh për dëshmorin Ragip Jashari

Nga Wikibooks
Homazh për dëshmorin Ragip Jashari
Artikulli i cili u botua në gazetën “RILINDJA” më 28.4.2000
Shkruan Lumturie BLAKAJ
U martirizua për lirinë e atdheut
Në trevën e Lypianit, paramilitarët serbë të egërsuar mundoheshin që tq vrisnin çdo gjë shqiptare. Kohë kur fati i një populli po përballej më një pushtues të pa skrupullt, dashuria për Kosovën dhe luftën për liri kishte rrëmbyer zemrat e mijera vajzave e djemve shqiptarë, si ne Kosovë dhe jashtë saj. UÇK-ja ishte bërë simbol qëndrese e bashkimit, e cila nuk lejoi që armiku Kosovën ta shohë më krenari të kërrusur e fitore të varrosura, në zjarrin e madh që e kalit qëndresën.
Fati i familjes Jashari nga Hallaqi i Vogël i Lypianit ka shumëçka të dhimbshme, që nuk mund të harrohet, sepse Ragip Jashari vite më radhë ishte i përndjekur politikdhe në prillin e vitit të kaluar bie në mbrojtje të atdheut. “Më shkarkimin e djalit nga detyra e kryetarit të rinis në nivel të komunës së Lypianit, familja Jashari hyri ne librin e zi, e përcjelle në mënyrë intensive dhe çdo herë nga shërbimi sekret serb”, rrëfen kryefamiljari Osman Jashari.
Mirëpo edhe përkundër përndjekjeve të mëdha nga pushtuesi serb, lëvizja e tij për çlirimin e Kosovës vazhdoi. Trimëria e tij u tregua që në betejat e para. Bandat serbe mbi familjen Jashari realizuan epshet e tyre vrastare, duke vrarë e masakruar secilin shqiptar që e zinin të gjallë.
Liria erdhi dhe më bëhet sikur dëgjoj zërin e martirëve që del nga dheu më të vetmin urim: U qoftë falë gjaku i të gjithë dëshmorëve dhe e gëzofshi lirinë e shumpritur, thot më plot mall dhe pikëllim Osman Jashari.
Pas kthimit ne Kosovë, Osamin evokon lajmin e kobshëm për masakrimin që kishte ndodhur në këtë fshat të 21 bashkëfashatarëve së bashku me Ragipin. Serbët e harlisur kishin hyrë në fshat për t`i masakruar të gjithë shqiptarët. Ragipi ishte embrioni i parë i veprimeve patriotike të filluara qysh herët. Ky embrion u kalit, u organizua, u zgjerua dhe u ngrit në nivelet më të larta që arriti të dalë nga gjiri i popullit-Ushtria Çlirimtare e Kosovës. Pranvera në familjen Jashari erdhi më plot dhembje, kujtime të ndieshme, i thumbojnë, por njëherit kujtojnë edhe krenarinë e të gjithë martirëve të Kosovës, të cilët ditën t`i thonë pushtuesit ndal se Lëvuzja për çlirimin e Kosovës nuk ka përfunduar. Vazhdimisht gjatë viteve në Kosovën e robëruar, u dalluan burrat e fjalës dhe të pushkës, siç ishte edhe Ragipi, i cili ngriti zërin e arsyes, sepse nuk mund ta duraonte gllabërimin e trojeve etnike dhe përdhosjen e dinjitetit kombëtar.