Muzika/Këngëtarë/50

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Vini Re! Jeni duke lexuar pjesë në punim e sipër. Por mendojmë se ja vlenë të lexohen nga të interesuarit. Për bashkpunim shiko Wikibooks:Kuvendi


Cilo Qorri[1]
(Korçë 1870 † Korçë 1944)
NË ENCIKLOPEDI


Muziktar i shquar popullor në interpretimet në vegla popullore si fyelli, buzuku, bakllamaja dhe gërneta, në gjysmën e dytë të shek. XIX gjysma e parë e shek. XX.

Cilo Qori apo i njohur edhe me emrin “Ciloja me shokët”, është një ndër sazexhinjtë e shquar të sazeve të Korçës. Luante në mënyrë virtuoze në fyell, gërnetë dhe në buzuk. Veprimtaria dhe ndihmesa e tij evidentuan një pjesë të madhe të repertorit muzikor të zonës së fshatrave rreth Korçës, fushës së Korçës, Devollit e më tej. Janë tepër të njohura këngët dhe meloditë baritore të tij. Formacioni më i preferuar i veglave që merrnin pjesë në Saze ishte, 1 gërnetë, 1 fyell, 1 violinë, 1 llahutë + bakllama, 1 dajre. Repertori më i zgjedhur i tij është i regjistruar në pllaka gramafoni të “ODEON”-it në vitin 1930. Krahas Cilos, përmenden edhe Sazet e Jonuz Korçës me gërnetë.

Katalogu i këngëve popullore shqiptare regjistruar tek “ODEONI” në vitet 1930-1940: “Ciloja me shokët”:

ab. 1. Me te qare me fyell.
4. Avazi i Beshirit.
ab 8. Me te qare me Gernete.
7. Hunde e bukur.
ab 8. Mjekren si bajame (me gernete).
9. Ma kishe shtepine ne fund te Sobelit (me fyell).
ab 3. Valleja e Hasanajt.
5. Kam nje grosh e kam te fshire (me fyell).
ab 6. Pa rene Ylli i Sabahut (me gernete).
10. Avaz Bakllamaje.
ab 11. Cobankat qe shkojne zallit (me fyell).
13. Mi male mi Smbarine (me gernete).
ab 12. LLaj coban te qan Cobanka (me fyell).
15. Dy tri hallka mi ke shtire (me gernete).
ab 14. As aman o syr i zi (me fyell).
19. Te kam rixha te lutem.
ab 18. Me mallengjim (me fyell).
20. Nje behar te tere te rita me peme (me gernete).
ab 17. Bilbil o i mjeri bilbil (me fyell)22. Mere furken eja pas darke (me gernete)
ab 16. Nje dite me del nje dite s’me del (me fyell)
33. Ciloja me Bozuk
ab 21. Kur del Marina nga Kisha (me fyell)
32. Jelek Kadife (me fyell)
ab 32. Me te qare me Violin. Isuf Rushan me shoket
35. Station Vals
ab 36. Me te qare me fyell
34. Avazi i dy motrave. Prej Llaqit me llahute
ab 30. As aman o moj lule (me fyell)
37. Ciloja me dy Bozuke
ab 31. As ore bandill te pacim sa Malet (me fyell)
38. Kenga e bezhanit te Janines. Kenduar prej nje Leskoviqarit

Literatur:

  • Tole. Vasil S, “Sazet, muzika me saze e Shqipërisë së Jugut”, Tiranë, 1998 etj.

  1. Enciklopedia e muzikës popullore shqiptare