Jump to content

Matematika politike serbe

Nga Wikibooks
MATEMATIKA POLITIKE SËRBE

E shtunë, 6 shtator 2003

Njeriu gjatë tërë jetës, mundohet të bëjë seleksionimin e kujtimeve.Disa gjëra, vërtetë duhet harruar, nga se ngarkojnë dhe rëndojnë trurin. Zakonisht njeriu tenton të eliminojë apo zbehë nga kujtesa e tij ngjarjet dhe gjërat e pakëndshme. Shpesh mendojmë se ia kemi arritur këtij qëllimi, por prap gjatë jetës, në momente të caktuara vie deri te riaktivizimi i tyre, si pasojë e ndonjë provokimi të fortë nga jashtë. Kohëve të fundit , kjo dukuri ndodhë si pasojë propagandës agresive dhe luftënxitëse sërbe. E gjithë kjo të përkujton kohën e vetë satanës kur ishte në pushtet, kriminelit të luftës dhe kasapit të Ballkanit Millosheviq. Nxënësit dhe pasardhësit e tij, prap dëshirojnë të bëjnë karrier në kurriz të Kosovës. Gjithë populli shqiptarë në Kosovë ishte dëshmitar i asaj që ndodhi në vitet 1998/99, dhe seicili nga ne kemi nga një histori të tmerrshme nga ato ditë. Çdo rrëfim nga ne përbënë në vehte një skenar filmi horror. Si fëmijë kisha dëgjuar nga disa njerëz të urtë një thënje të pabesuar dhe të pa kuptueshme për atë kohë. Ata shumë shpesh thoshnin: “ Do të vijë koha kur të gjallët do të ju kanë lakmi të vdekurve ” !

Gjatë kohës së bombardimeve të NATO-s në Kosovë, si shumë tjerë edhe unë me tërë familjen mbeta në Gjakovë, nuk patëm fatin të evakuohemi me kohë. Bandat kriminale paramilitare sërbe, të cilëve ju kishin ardhë në ndihmë edhe shumë vëllëzër tjerë sllavoortodoks, i kishin duart e lira për të qëruar hesapet me popullatën duarthatë shqiptare. Luftë i thoshin kësaj, por këtu nuk kishte vijë të frontit si në luftërat e zakonshme.! Armiku sërb ishte brenda në qytet dhe në prag të shtëpisë. Nuk kalonte natë apo ditë , e të mos atakohej ndonjë lagje e qytetit. Vriteshin njerëzit e pafajshëm dhe pastaj improvizoheshin krematoriumet , duke djegur shtëpitë së bashku me viktimat e masakruara.Qyteti i Gjakovës çdo ditë e më tepër i ngjante Vukovarit. Ishte “ fatlum ” ai i cili vritej me armë zjarri. Kriminelët sërb ekzekutonin shqiptarët me armë të ftohta dhe me përpikëri, ashtu si i kishte mësuar Vasa Qubriloviq dhe Artemija. Gjysëm harku i “ PATKOJ” - it, nga plani famkeq sërb për lufën e fundit në Kosovë, sa vinte e zgjërohej nga brenda. E gjithë kjo masakër, udhëhiqej nga serbomalazezët “ vendas ” të cilët ishin akterët kryesor në aksionet vrastare. Ata ishin prijetar, nga se ishin rritur pran shqiptarve dhe tereni për ata ishte i njohur. Çdo natë tubohej shtabi i tyre në Kuvend të Komunës. Kryetari i dhunshëm dhe shefi i atij shtabi Momqillo Stanojeviqi, ishte shumë i knaqur nga raportet që vinin nga tereni. Sipas parimit të njohur sërb, vetëm shqiptari i vdekur është i mire, u ekzekutuan foshnjët, gratë, burrat, pleqtë… Masakra në Familjen Vejsa me dt.01.04.1999, ku u masakruan dhe u dogjen 22 fëmijë dhe gra, është shembulli më tipik i veprimtarisë “ heroike ” të luftëtarëve sërbë. Kjo ngjarje tragjike në mesin e shumë masakrave që u bënë në Gjakovë, do të mbetet në kujtesen e shumë gjeneratave të këtij qyteti të lashtë. Gjatë kësaj kohe, numri i viktimave në qytet dhe rrethinë arriti në disa mijë.Në ato ditë të errëta , jeta e shqiptarit nuk vlente asgjë. Ajo ishte koha kur unë kuptova mesazhin të cilin e kisha dëgjuar si fëmijë. Mesazh shumë apsurd , por shumë i vërtetë nga se personalisht admiroja të vdekurit ! Ajo ishte dhe koha kur me të vërtetë numri i sërbëve në Kosovë kishte arritur në më shumë se treqind mijë. Ky numër u arritë , me ardhjen e soldateskës çetnike nga Sërbia, ” Republika Sërbe ”, Mali i Zi … në ndihmë vëllëzërve të tyre minoritar në Kosovë dhe së bashku të japin goditjen e fundit në luftën e tyre të “ shenjtë “ për dëbimin dhe asgjësimin e popullit autokton shqiptarë. Gazetari sërb Miroslav Antiq në tekstin e tij “ Prodaja ili Predaja Kosova ” si dhe shumë zyrtarë sërbë, pikërisht këtë numër e kan theksuar , për të “shpërngulurit ’ serbë që duhet kthyer në Kosovë.!!! Popullata serbomalaziase vendore e involvuar thellë në krime, u shpërngul vullnetarisht nga këto troje duke ju bashkangjitur bandave paramilitare dhe ushtrisë sërbe gjatë tërheqjës së tyre të turpshme nga këto troje.Ata nuk u dëbuan nga shqiptarët, ata ikën të vetëdijshëm për atë çka ju bënë fqinjëve të tyre shqiptarë. Këto fakte si duket me qëllim dëshiron të anashkaloj dhe harroj dikush. Gënjeshtrat sërbe i kan specifikat e veçanta, ato shkojnë në rritje në trajtë të progresionit gjeometrik dhe përsëriten tërë kohën, për deri sa të filloj të besoj dhe vetë autori i sajë. Sikur ne të mos kishim jetuar atë kohë në Kosovë, dhe mos të kishim qenë dëshmitarë në ato vite të luftës, padyshim kishim filluar edhe ne të besojmë në trillimet sërbe, ashtu si kan filluar të besojnë shumë nga zyrtarët e jashtëm dhe … Edhe pse për një kohë mendoja , se është mirë të zbehen disa kujtime , për hirë të ardhmërisë, ato sa vijnë dhe kthjellohen kohëve te fundit. Saktësisht mund ta dijë dhe numrin e tyre në qytetin tim, nga se të gjithë ishin udhëheqës dhe drejtorë me “ kualifikim të lartë ” fillor. Si duket na bëjnë mirë gënjeshtrat sërbe !