Hipi Zhdripi i Përrallave/10

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search
Kada dhe Qosa

Hipi Zhdripi, pshtellim pa keq kuptim

Ishin kon pas konë Kada dhe Qosa, dy vllazen prej ni gjakit. Dytë ishin kon pas shku en shkoll e msu çashtu mo, e kishin pas bo fet krejt shkencën, e krejt populli bojke sehri për ta.

Një ditë kta dytë, ishin konë pas hip përmi ni lis e po bojshin tëvá-tërë para krejt miletit e popullit. Njoni thojke e drejta oshtë ma e mirë e tjetri thojke e shtramta osht ma e mirë. Mileti vetem kqyrke. E nishin veten t´vogël me u matë me kta gjigand të miletit.

Çysh me ja bo? Çysh me ja bo? Dikur venosen me pyet njerzit ma t´meçëm çi i gjoin n´lindje e n´perenim. Mileti brohoriti : U bô, u bô. Edhe mileti iki te shpija e i la vetem ata dy gjiganda që kishin venosë, që kuj t´ja vërtetoin teorin, ai ka me ja nxierr syt tjetrit.

Kah shkojshin en perenim, ju dilke djalli në tyrli farë ftyra edhe iju thojke se e shtramta osht ma e mirë se e drejta. Njo-xero për ata që thojke e shtramta oshtë ma mirë. Ky tjetri, prej inatit e nervozës tha : "Po këtu koka hi djalli n´krejt shpirtat, zaharë i paska ble me pare. Ikim se kom me fitu en lindje."

E kur shkun en lindje shka me pa, aty dreçi ish kon pas hi si djalli en perenim edhe cilin njeri t´mrrin e vetshin iju thojke se e shtramta osht ma e mirë se e drejta. Ku, vlla - tha hupsi, - ktu me fjel t´omla i paska ble shpirtat dreçi. U bonë dy-xero. I shkun vllavit syt.

Kur i shkun syt, kti i erdh tuju zhvillu shqisa e t´nínit. Edhe ju zhvillu çaçë shumë sa çe mujke me i ní shka folke krejt bota për m´i dhé e nër dhe. Kur erdh vakti i mbledhjes së perenisë për me matë se sa osht ngrit niveli i menëve t´njerzëve ky pi nínë kuvenin para perenisë.

En kuven, në foltore pe dalin bashkë djalli e dreçi edhe pi kallxoin perenisë se si ja kanë nxierr syt nji gjigani t´ni mileti t´vjeter. Mas tyne pe del Hipi Zhdripi e pe kallxon çita shka kallxovi çitu e pi lutet perenisë çi me ja kthy syt gjiganit, se kjo punë osht hyp e zhdryp e donë e kërkun se mileti u ik te shpija e po flejin e ata çi janë çutë nuk jonë ka marrin vesh se nuk pi nijin e bon vaki çe nuk po e kuptojin.

Kshtu venosi perenia me ja kthy syt gjiganit të mileti ma t´vjeter t´Ballkanit, me ni kusht çi me t´vetë ty shka pe menon per kit punë.

Pshtjelluar dhe përshtatur filozofisë së kohës nga përrallat "E DREJTA APO E SHTREMTA" (Padishtë, Drenicë) dhe "DY VËLLAZNIT" (Bëllë, Deçan), të lexuara në PËRRALLA, II - Instituti Albanologjik i Prishtinës 1982 - faq. 4-11 (4 dhe 5)


Shënim Në përralla në lojen e rregull e drejta i hup syt, në lojën shtesë që e jep perenia drejtes ja kthen syt e shtramtes i hyp dajak.