Hipi Zhdripi i Historisë/Regjister personash

Nga Wikibooks
Abeken, Heinnrich ; Abeken, Hajnrih ; 1808 1872 ; protestant, prusias, teolog, nëpunës ministrishë ; 131 ; - ;
Adenauer, Konrad ; Adenauer, Konrad ; 1876 1967 politikanë, gjermanë, kancelar i parë në RF të Gjermanisë (1949 deri 1963) ; 351 ; - ;
Agathokles ; Aagatoklesi ; 360* 289* ; Tirani i Sirakusit ; 293 ; - ;
Agricola, Georgius ; Agrikola, Georgius ; 1494 1555 : humanistë, mjekë, dhe mineralologë 61 ; - ;
Agricola, Stephan ; Agrikola, Shtefan ; 1491 1574 ; gjermanë, teolog i luterizmit 415 ; e.v. Stephan Kastenbauer ;
Ahmad III ; Ahmadi i III-të ; 1673 1736 ; sulltan turk në periudhën 1703-30 ; 354 ; - ;
Alba,
Fernando Alvarez de Toledo y Pimentel
 ;
Alba,
Fernando Alvarez de Toledo y Pimeteli ;
1507 1582 ; ushtarak dhe burrshtetas spanjoll ; 328 ; -
Albertus, Magnus ; Albertus, Magnus ; 1200~ 1280 ; studiues i natyrës, filozofë dhe teologë, evropianë 117 ; - ;
Albrecht I ; Albrehti i I-rë ; 1255 1308 ; mbret gjerman pas vitit 1298-ës ; 198 ; - ;
Albrecht V ; Albrehti i V-të ; 1528 1579 ; hecog i Bavarisë pas vitit 1550-ës ; 174 ; - ;
Albrecht,
Markgraf von Brandenburg-Ansbach
 ;
Albrehti,
Grafi i Tregut të Brandenburg-Ansbahut ;
1490 1568 ; mjeshtëri i fundit i lartë i Urdhërit Teutonik (Deutschen Ordens, Hochmeister 1510/11-25), Hercug i parë në Prusi nga viti 1525 ; 107 ; - ;
Albrecht,
Wilhelm Eduard
 ;
Albrehti,
Wilhelm Eduard ;
1800 1876 ; historian i së drejtës, gjermanë nga Gjermania ; 191 ; - ;
Alembert,
Jean Le Rond d'
 ;
Alembert,
Zhan Le Rond ;
1717 1783 ; matematikanë, filozofë dhe shkrimtarë, francezë nga Franca ; 137 ; - ;
Alexander ; Aleksandri ; 356* 323* ; Mbret i Maqedonis nga viti 336 ; 11, 18, 113, 200, 08-12, 51, 378, 413, 43 ; - ;
Alexander I, Pawdowitsch ; Aleksandri I-rë, Pavdoviç ; 1777 1825 ; Car i Rusis nga viti 1801 ; 49, 58, 96, 139, 206, 317, 492 ; - ;
Alexander II, Nikolajewitsch ; Aleksandri II-të, Nikolajeviç ; 1818 1881 ; Car i Rusis nga viti 1855 ; 121 ; - ;
Alexander III, Alexandrovitsch ; Aleksandri III-të, Alesandroviç ; 1845 1894 ; Car i Rusisë nga viti 1881 ; 409 ; - ;
Alexander III ; Aleksandri i III-të ; ? 1181 ; Papë nga viti 1139 ; 42 ; quhej Rolando Bandinelli ;
Alexander V ; Aleksandri i V-të ; 1340~ 1410 ; Kontrapapa nga viti 1409 ; 456 ; quhej Petros Philargis ;
Alexander VI ; Aleksandri i VI-të ; 1431 1503 ; Papë nga viti 1492 ; 456 ; quhej Rodrigo de Borja (Borgia) ;
Alfons V, der Afrikaner ; Alfonsi i V-të, Afrikani ; 1432 1481 ; Mbret i Portugalis nga viti 1438 ; 18 ; - ;
Alfons XII ; Alfonsi i XII-të ; 1857 1885 ; Mbret i Spanjës nga viti 1874 ; 246 ; - ;
Alkibiades ; Alkibiadesi ; 450* 404*; burrshtetas i Athinës dhe ushtarak i saj ; 358 ; - ;
Althusius, Johannes ; Altusius, Johanes ; 1557 1638 ; mësues i drejtësis dhe politikan gjermanë ; 310 ; - ;
Alvensleben, Gustav ; Alfensleben, Gustavi ; 1803 1881 ; gjeneral prusianë ; 22 ; - ;
Amythis ; Amytis ; 600~* 600 ~* e martuar për Mbretin Nebukadnezar II; 423 ; - ;
Andrássy,
Gyula, der Altere
 ;
Andrasi,
Gula Plaku ;
1823 1890 ; Graf dhe burrshtetas austro-hungarez ; 43 ; - ;
Anna, Stuart ; Ana, Stuard ; 1665 1714 ; Mbretëreshë e Britanis së Madhe nga viti 1702 ; 12,449 ; - ;
Monophthalmos Antigonos I.| Antigonos I. Monophthalmos ; Monoftalmos Antigonos ; 384~* 301*  ; Mbret i Maqedonis nga viti 306  ; 28, 113 ; - ;
Antiochos; Antios shiko Eunus ; ; ; ; - ;
Antipater; Antipatri; 400~* 319*  ; Burrshtetas dhe ushtarak në Maqedoni ; 113 ; - ;
Anton II. der Gute; Antoni I Miri; 1489 1544 ; Hercug i Lothrigenit nga viti 1509  ; 56 ; - ;
Antonius Pius
Titus Aelius Hadrianus Antonius
;
Anton Piusi 86 161 ; Perandor i Romës nga viti 138 ; 14,286 ; - ;
Antonius, Marcus; Marko Antoni ; 82* 30* ; Triumfir i Romës ; 363,459 ; - ;
Arafat, Jasir; Jaser Arafati ; 1929 ; ?; politikan palestinezë ; 345 ; i quajtur Abu Ammar ;
Archidamos II.; Arhidamosi i II-të; ? 427* ; Mbret në Spart nga viti 469?  ; 358 ; - ;
Ariovist; Ariovisti; ? 54* ; Ushtarak mbretëror gjerman ; 172 ; - ;
Aristonikos; Aristonikosi; ? 129* ; I biri i paligjëshem i Attalos II-të i Pergamonit  ; 424 ; - ;
Aristoteles; Aristoteli; 384* 322* ; Filozof në Greqi ; 96, 210, 335, 367, 384, 416, 438, 462 ; - ;
Arius; Ariusi ; 260? 336 ; Hearetik dhe Presbyt i kishës së vjetër të Alexandrisë ; 35 ; - ;
Arminius; Arminiusi ; 18*ose 16 19ose 21 ; Prisë Cherusker ; 467 ; gabimisht Hermann ;
Arndt, Ernst Moritz; Ernst Moric Arndti; 1769 1860 ; Shkrimtar dhe publicist gjerman nga Gjermania ; 58, 138 ; - ;
Atahualpa; Atahualpa ; ? 1533 ; Sundimtari i fundit i Inkasve ; 231 ; - ;
Attalos II. Philadelphos; Filadelfos Atalosi i II-të; 220* 138* ; Mbret në Pergamon nga viti 159*  ; 424 ; - ;
Attalos Philometor; Filometor Atalosi i III-të ; 171* 133* ; Mbreti i fundit në Pergamon nga viti 138* ; 424 ; - ;
Attlee, Clement Richard; Klement Riçard Atli; 1883 1967 ; Politikan, premierministër në Britanin e Madhe në periudhën 1945-51 ; 274, 370 ; - ;
Augstein, Rudolf; Rudolf Augshtein; 1923 - ; Publicistt gjerman nga Gjermania ; 436 ; - ;
August II., der Starke; Augusti i II-të "I forti"; 1670 1733 ; Kurfyrst në Saksoni nga viti 1694, Mbret në Poloni në periudhat 1697-1706 dhe 1709/33 ; 330 ,360, 368 ; I njohur si Friederich August I-rë i Saksonis ;
August III.; Augusti i III-të i Saksonis; 1696 1763 ; Kurfyrst në Saksoni nga viti 1733, Mbret në Poloni nga viti 1733 ; 368 ; I njohur si Friederich August II-të i Saksonis ;
Augustinus, Aurelius; Aurel Augustini ; 354 430 ; At i kishës ; 42, 60, 88, 90, 168, 268 ; - ;
Augustus,
Gaius Octavius;
Augusti, Oktaviani ; 63* 14 ; Perandor në Romë  ; 14, 27, 36, 138, 212, 225, 239, 251, 280, 356, 368, 370, 372, 374, 400, 421, 458, 478 ; Gaius Octavius ;
Aurelian
Lucius Domitius Aurelianus Augustus
;
Aureliani ; 214 275 ; Perandor në Romë nga viti 270 ; 212 ; - ;
Axmann, Arthur; Artur Aksmani ; 1913 ; Fyhra i Rinis së Rajhit  ; 215 ; - ;

B[redakto]