Hipi Zhdripi i Gjuhës/53

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Vini Re! shkrimet e më poshtme shërbejnë si burim për përpilimin e fletës.

Fjale te harruara shqipe ose dialektore
dje sot shënim klasa
Cakorre sopate -/-
Nagaçe sopate e vogel -/-
Vdore bore -/-
Gjoku kali -/-
Ati kali -/-
Çili kali -/-
Kulli mëz -/-
Kolt kuajt -/-
Visku kërriçi -/-
Kisku kërriçi -/-
Karabobe carac frut dimeror tipik i Shqiperine e mesme - nga elbasonllijte
Pasvon -/- Pasvoni ishte ai i punesuar nga bashkia, etj. qe ndizte dritat ne qytet (qirijte) nëpër vendet kryesore te qytetit.
Kallnur Janar -/-
Frur Shkurt (muaji shkurt)
Çershinar Qershorit ne kohen e Skenderbeut .
Llajk hu hu gardhi, ne dialektin Lezhian dhe Shkodran.
Kacorr - / - eshte me shume si kasolle prej thuprash.
Rube shami koke dialektit te veriut
Bofce perparese e vogel dialektit te veriut
Krane thuper dialektit te veriut
Përdaf mistri vegel qe savaton muret (e perdor muratori) si dhe quhet dhe llaçi, kur muratori e sperkat murin me nje lloj llaçi me te lenget se i zakonshmi.
Xinxife frut frut - ide
Teveqel i manget etj. budalla, idjot,
Merhum njeri i trrashe. budalla, idjot,
Të linjta - / - jane rrobat e brendshme te trupit
Mica macja ne veri
Tubë tufë -/-
Katruve ene balte sherbente per te mbajtur uje.
Shtamë
shtomë
enë balte sherbente per te mbajtur uje, më e madhe se Katruve
Panazore enë balte sherbente per te mbajtur uje, sinonim i fjales Shtame - shtome
Çyç ene balte pak e demtuara qe dikur njerzit e perdornin vetem ne banjo
Kokme ene e vogel sherbente per te bere banje duke marre ujin nga kazani per t'ia hedhur trupit.
Shytë pa brire dhi pa brire, dhi shyte
Kupâj govate ku lahet femija i vogel - (veri)
Mzat kau -/-
Zhir -/- pjesa e mbetur nga druri i djekur
Karabushi mashkulli i qepes përdoret per te treguar, ate pjese te qepes, ku jane farerat. Karabushi nuk eshte si pjeset e tjera te qepes, ai, kur qepa eshte ne toke, del me i gjate se bishtat e tjere dhe ne brendesi eshte i mbushur...me nje fjale karabushi nuk hahet.
Cingëll Fik lloj fiku që eshte i bardhe dhe nuk është kokerr madh. Kokrrat nuk i pjekë gjitha menjehere, apo me mire te themi cdo dite ai pjek kokrra, pra ne kete menyre, ka me shume kohe njeiru te haje fiq te fresket prej tij.
Kakarec Fik Fik i pa pjekur, përdoret për sharje.
I sojmë - e sojme -/- Perdoret per te treguar nje njeri qe eshte nga nje familje e mire, aristokrate, nje familje e larte etj. Shpehet edhe shkurt sojlli - sojllije
tajban-taban - / - Perdoret per te treguar nje njeri qe eshte nga nje familje e mire, aristokrate, nje familje e larte etj.
Derë oxhaku - / - ne kuptimin qe eshte nje familje aristokrate
familje me ynyrë - / - ne kuptimin qe eshte nje familje aristokrate
paramedale pike se pari qytetit te Shkodres
garuzhde luge lugë e madhe gjelle ose luhare - qytetit te Shkodres
carranik raft raft i vjeter prej druni - qytetit te Shkodres
nubavel kuti kuti e vjeter prej druni ku plakat kane rujte teshat - qytetit te Shkodres
çardak koridor koridor te shtepite e vjetra shkodrane - qytetit te Shkodres
nen'aher magazinë si pune magazine te shtepite e vjetra shkodrane - qytetit te Shkodres
bishtagyp pendë penë druni me maje metalike e perdorun me shkru dikur. - qytetit te Shkodres
divid - / - objek ne forme topi qe mbante bojen me njy bishtagypin - qytetit te Shkodres
tempeshir shkumës - qytetit te Shkodres
kalem lapes - qytetit te Shkodres
hokë katror
kuti
kuti e vogel qe dikur e mbanin per te mbajtur duhonin.
Lugic luge lugë e madhe gjelle ose garuzhde
nubavel arkë rrobash kuti e vjeter prej druni ku plakat kane rujte teshat
sëndyk arkë -/-
sënduk arkë -/-
visk Tabaka -/-
forkulic pirun -/-
Visku i vogli i gomarit -/-
Sataci enë ene me vrima qe sot i themi kullesë psh; kur e bejme kete pune me makaronat etj.
Sapllakja enë kove e vogel, qe njerzit e perdornin per t'u lare, pra duke marre uje nga kazani i madh per t'ia hedhur trupit. Shpehet edhe si sapllak - sapllake
Çiltja shtrojë pejse e bute e bere prej pambuku apo nje lekure deleje etj. e cila vihej prane vatres se zjarrit qe te uleshin njerzit
Hirra mbeturin e lëngët ajo pjese e mbetur e qumeshtit, kur behet gjalpi ose tlyni.
Qemone
(qemane)
vegël muzikore -/-
Çini enë enë e pjerrtë - pjatë
Sakicë sëpate sëpate me e madhe
Sahat ore (fj.or.)
sabah agim - mengjes (fj.or.)
vatan atdheu (fj.or.)
kaçamak gjellë eshte nje gjelle qe behet me miell mirsi=karabushi(fj.or.)
sakica sopatë sopates se vogel qe perdoret me pre degete holla pemesh
Gjymi enë bakri sherben per te mush uje tek çesmja, eshte prej bakri dhe i madh.

Kur eshte i vogel atij i thone dhe gjymçe

Gjygym enë bakri sherben per te mush uje tek çesmja, eshte prej bakri dhe i madh.
babushke gjilpere gjilpere per te qepur jorgane e dysheke
dylbenke shami shamise se kokes
sobalke orendi thone dollapit qe mban jorgane, carcafe e jastike, gjera shtrati me nje fjale.
Avdesan -/- Lavamani
Musander -/- Vendi ku mbahen batanijet dhe jorganet
Capoku -/- pjesa ku behet lidhja e kembes me legenin
Govata enë Ene e madhe druri ose alumini ku lanim rrobat (shyqyr qe nuk kemi me neper shtepia)
Lepitka -/- pandofla
Paçavure -/- doreza rrobe qe kapnim tenxheret e nxehta nga furra
Pashumaqe -/- pandofla ose papuçe leshi qe i vishnim ne dimer ne shtepi
Kaci lopat nje lopate teneqe me te cilen mblidhnim hirin nga soba
mangall orendi nje ene e madhe bakri ose alumini me kapak ku vinim prushin per te ngrohur nje dhome te ftohte
Cimbidhi vegël nje vegel te cilen e perdornim per te perzier prushin ne oxhak ose ne furre te sobes, ose per te kthyer geshtenjat qe i piqnim ne prush.
masha vegël nje vegel te cilen e perdornim per te perzier prushin ne oxhak ose ne furre te sobes, ose per te kthyer geshtenjat qe i piqnim ne prush.
mastrapani enë bakri ene bakri e vogel me doreze, perdornin per te marre ujin nga nje ene e madhe dhe ta perdornin per nevojat e ngutshme te castit.
kallogjer murg beqarit, i pa martuar
vejushka pa burrë e vejë,
Tagar orendi sinonimi i mangallit ku ne mes te dhomes e zonja e shtepise e vinte tagarin te mbushur me prush qe te ngrohej dhoma.
oda dhome -/-
Kundrra
(kunrra)
kepuce -/-
Bed -/- me kuptimin i forte
Onë -/- lesh. Prej ketej aludohet se ka ardhur dhe emri i kryeqytetit, kur nje plake po tirrte lesh dhe kur e pyeti Sulejman Pasha se cfar po bente ajo i tha;

- Po tir onë

Bardhak gote -/-
Miner divan Mjet druri, shume i thjeshte ne ndertim, kater kembe druri, derrasa siper dhe dicka te bute mbi derrasat, nje rrobe etj.
Matkap zdrukthi vegel marangozesh.
Kores rradhe e bejme me kores = e bejme me rradhe. Nuk eshte si rradha apo rrjeshti, perdoret vetem ne veprime.
Ganuq -/- nje njeri kurriz dale
Zbarrim -/- ka kuptimin e hapejs se barkut, pra...t'i nxjerr zorret etj
Cakit -/- e ceku, me prek.
Capi -/- vegel e vogel bujqesore, qe perdoret per te prashitur te mbjellat e vogla, si domatet, specat etj. I thone dhe kep.
Kepi -/- vegel hekuri qe per perdorimin e tij, ka si dy dhembe te gjata e qe hyjne ne token e shkrifet kur prashitet. Keto dhembeza jane si dy brire por qe ngulen ne toke nga majat e tyre.
shatëri -/- vegël bujqësore
Tokmak -/- nje trung i prere gati 3 - 4 pellembe i gjate ku anash te cilit jane mberthyer me gozhde dy derrasa te cilat kapen me duar dhe keshtu sajohet tokmaku qe sherben per te ngjeshur dheun.
Sqepar -/- vegel pune. Vjen nga fjala sqep dhe kete emer e ka marre nga forma qe ka.
Buliere enë Ene e perbame prej druni qe e kane pas perdor me perpara njerezit per mbushjen dhe mbajtjen e ujit te pishem.
qeser sqepar -/- nga Ana-mali
braga pantallona -/- nga Ana-mali
buhur burim uji -/- nga Ana-mali
çapoj kthetrat e egërsirave -/- nga Ana-mali
dasi -/- ai që ndan ushqimin në sofër- nga Ana-mali
laular -/- lloj rrethi i bërë prej thuprës që vehet në zgjedhë për ta tërhequr parmendën.- nga Ana-mali
atreshi -/- lloj kuji që vehet në timon të parmendës- nga Ana-mali
dheck zekthi -/- nga Ana-mali
fuskë shuplakë -/- nga Ana-mali
Qur -/- Nuk tregon bodrumin qe zakonisht eshte nen shtepi, por tregon nje vend te si te thelle ne shtepi, ne nje kthine. Quri mund te jete dhe pa drite sepse atje shkohet rralle, ne krahasim me pjeset e tjera te shtepise- nga SH.M.
Sobalke kthinë i referohet asaj si magazine e vogel ne shtepi, depo ku mbahen ushqimet etj.
vocke enë ene qeramike e vogel afersisht si kotruvja me dallimin e vetem se nga njera ane eshte e rrafshet.Ajo ish e rrafshet sepse me shume perdorej nga kaloresit per te qendruar mire ne samarin e kafshes. [edhe pllocke] - [rrethin e Vlores]
pllocke enë ene qeramike e vogel afersisht si kotruvja me dallimin e vetem se nga njera ane eshte e rrafshet.Ajo ish e rrafshet sepse me shume perdorej nga kaloresit per te qendruar mire ne samarin e kafshes. [edhe pllocke] - [rrethin e Vlores]
krreje nxjerr folje qe ka kuptimin e fjales nxjerr.Kjo fjale perdoret edhe ne kete forme: nje rapsod popullor ose poet ne laberi thuhet kerren vjersha (bene vjersha) - [rrethin e Vlores]
kosor vegël vegel bujqesore per te korrur grurin ose barin ose draper.Koser gjithashtu eshte vegel me bisht te gjate qe perdoret per te korrur barin,jonxhen. - [rrethin e Vlores]
katershore fletore fletore e diteve te sotme. - [rrethin e Vlores]
brashnje kepuce kepuce lekure te vjetra te degraduara. Kur duan te shajne ndokend ne laberi i thone :Ik or brashnjar. - [rrethin e Vlores]
bucjele enë lloj ene prej druri me te cilen labet mbanin uje ne krua. E ngarkonin me litar mbas kurrizit.(Ju kujtoj se A Mula ka kenduar nje kenge per nje vajze me kacurella te verdha te ciles i kerkonte pak uje) - [rrethin e Vlores]
poturre pantallona me kuptimin pantollona - [rrethin e Vlores]
demir oxhak mjetë mjet hekuri i gjate 1 kut ne forme u -je te permbysur. Ka dy kembe nga njera ane dhe dy nga ana tjeter. Edhe siper ka dy copa hekuri me te dy skajet perpendikul.Perdoret per te mbajtur fundin e druve kur vendosen ne oxhak. - [rrethin e Vlores]
çeço -/- ne laberi keshtu thirret ndonjehere babai,xhaxhai ose vellai i madh. - [rrethin e Vlores]
cingla -/- eshte nje cope druri cilindrik rreth 15-20 cm me diameter 1-15 cm perdoret per te luajtur nje loje e ngjashme me kriketin. - [rrethin e Vlores]
tragaç -/- shkop rreth 80 cm i cili perdoret per te goditur cinglen. - [rrethin e Vlores]
tarbaçik -/- ka kuptimin i shkurter - [rrethin e Vlores]
magje -/- lloj govate prej dru vidhi ku labet lanin rrobat ne krua. - [rrethin e Vlores]
pelivan -/- perdoret edhe si emer mashkulli, por ka edhe kuptimin e njeriut qe hidhet dege me dege - [rrethin e Vlores]
zuske -/ femer e pamoraleshme - [rrethin e Vlores]
kobar -/- ka kuptimin vjedhes, hajdut - [rrethin e Vlores]
Ollonar muaj qe ishte muaji Dhjetor - [rrethin e Vlores]
E xhuma ditë ose e premte - [rrethin e Vlores]
katua -/- vendi ku mbaheshin bagetia dikur - [rrethin e Vlores]
selgjen -/- vend ku mbaheshin jorganet dhe dysheket. - [rrethin e Vlores]
tas enë ene e vogel prej porcelani,balte ose alumini per te hedhur,bulmet kryesisht. - [rrethin e Vlores]
xham enë ene e vogel prej porcelani,balte ose alumini per te hedhur,bulmet kryesisht. - [rrethin e Vlores]
canak enë ene e vogel prej porcelani,balte ose alumini per te hedhur,bulmet kryesisht. - [rrethin e Vlores]
përpeq -/- lloj embelsire qe behet me qumesht deleje qe kullosin ne mal - [rrethin e Vlores]
harapash -/- gjelle qe behet me mill misri te situr e me zorre qengji e gjalpe. - [rrethin e Vlores]
kumbullore -/- domate (moll t'arta) - [rrethin e Vlores]
qemshe -/- (garuzhde ushtarie) - [rrethin e Vlores]
polkë -/- nje si lloj xhakete pa jake qe mbahej nga grate e moshuara. - [rrethin e Vlores]
mua-mua -/- -

fshataret pane dy automobil;nje veture dhe nje kamion.Nje plake e habitur tha:Mua-Mua a mos valle kjo e madhja e ka bere kete te voglen - [rrethin e Vlores]

sepete -/- lloj senduku qe mbaheshin rrobat e veshjes.Nuseve ua nisnin edhe ne paje. - [rrethin e Vlores]
hezber -/- simbolizon dike qe eshte i zgjuar,por flete shume - [rrethin e Vlores]
lepe -/- ka kuptimin urdhero.Kur dikush therriste duke ju drejtuar dikujt me emer ai/jo pergjigjej lepe. - [rrethin e Vlores]
peqe -/- ka kuptimin mire ose dakord - [rrethin e Vlores]
xhevap -/- ka kuptimin llogaridhenie paradikujt nqse ke bere ndonje gabim ose pergjigje. - [rrethin e Vlores]
açillek -/- fjale e perdorur ne Kanine te Vlores.Ka kuptimin nje guzhine e vogel jashte shtepise ku gatuhet. - [rrethin e Vlores]
bilë -/- ne dialektin cam, bijë (daughter) - [rrethin e Vlores]
mec -/- ka kuptimin djale(bir) perdoret ne veri lindje te Shqiperise. Burrel,Kukes etj. - [rrethin e Vlores]
qysh -/- ka kuptimin si?Qysh e bere.Si e bere kete apo ate....... - [rrethin e Vlores]
serbes -/- ka kuptimin e qendrimit serioz te dikujt ose te disa personave. - [rrethin e Vlores]
muhaxhire -/- ka kuptimin refugjat.Gjate luftes njerzit per t'i shpetuar reprazaljeve te armikut shpernguleshin nga nje fshat ne tjetrin,ose nga nje krahine ne tjetren.Sigurisht per tu mbrojtur. - [rrethin e Vlores]
bobole -/- lloj peme e cila bene disa fruta te vogla sa nje sacme.jane te embla. - [rrethin e Vlores]
kicke -/- kembe lepuri,dhelpre,kunadheje - [rrethin e Vlores]
roshkolla -/- lloj bime bujqesore qe bene kokrra te vogla me te cilat behet byrek. - [rrethin e Vlores]
çirak -/- lloj kandili prej tunxhi - [rrethin e Vlores]
sebep -/- shkak - [rrethin e Vlores]
karroqe -/- ene qe merr 10kg bereqet - [rrethin e Vlores]
fjeshter -/- njerk,babaqafor - [rrethin e Vlores]
arqe -/- arke me kapak ku mbanin ushqimet - [rrethin e Vlores]
kadishte -/- fuci druri ku mbanin misrin - [rrethin e Vlores]
arzamenlike -/- rrezikshmeri - [rrethin e Vlores]
sakem mos veprim ne kundershtim me deshiren e dikujt qe ka pushtet - [rrethin e Vlores]
kadro -/- (nxjerr ne kadro)fotografi - [rrethin e Vlores]
ngrehoset -/- folje qe ka koptimin e te dukurit - [rrethin e Vlores]
kecerr -/- nje mashkull i veshur bukur(ai eshte veshur kecerr) - [rrethin e Vlores]
meroj -/- folje qe shoqeron nje te share ne Laberi(te merofsha te teme) - [rrethin e Vlores]
E hethi -/- ka kuptimin e nderzimit te bagetive. - [rrethin e Vlores]
gacile -/- emer i perdorur per nje ene H2O ne Shqiperine e mesme. - [rrethin e Vlores]
nerqez -/- njeri me shpirt te keq - [rrethin e Vlores]
bylmez -/- njeri tap topi,i paditur - [rrethin e Vlores]
Tupan -/- daulle
sqoll -/- lavaman
qaranik -/- tip rafti jasht shtepise.
kaki -/- saç
Shishjoll fushë behet fjale per nje fushe te mbjelle me jonxhe. Mund te jete dhe nje fushe me bar, teper e gjelberuar - [rrethin e Vlores]
Taksirat -/- Na zuri taksirati ka kuptimin na zuri belaja.Kur thuhet Taksirat e ke,por te lutem beje kete apo ate pune etj. - [rrethin e Vlores]
ixhat -/- ka kuptimin e nje cope rrobe e blere me metro.Nuk e di mund te jete edhe turqisht.(kujtime nga gjyshja). - [rrethin e Vlores]
Sallhan -/- ka kuptimin per dike qe bredh lart e poshte,merret me llafe e nuk punon. - [rrethin e Vlores]
Pekmez -/- lloj embelsire e bere nga rrushi,qe i ngjan mjaltit me ngjyre kafe te zente. - [rrethin e Vlores]
shesholli -/- udhe.rruge kembesore.
asllan -/- trim....qe vjen nga turqishtja qe do te thot luan
karrashti -/- marrje-dhenie
nikoqir -/- i paster
xhevap -/- shpjegohu,shpjegim...nga turqishtja mendoj
zengjin -/- i pasur
rrezil -/- i cmendur
pacavure -/- lecke
qyç -/- pllockar-çeles
listopath -/- pirg i madh
terkuz -/- litar
cmilar -/- dalt
kacave -/- sopate
çanaku -/- ene per te pire dhalle
lanet -/- i mallkuar ..i mohuar... ne vjersh ka mallkim..
biçim -/- tip biçimses-njeri i keq..FJ.OR
tellall -/- lajmetar--vjen nga anglishtja.---.tell all----..qe do te thote tregoj te gjitha
gune -/ sharku-qe te dyja jane veshje te perdorur nga barinjte per te brojtur nga shiu,.bora..era.. e dyta eshte prej lesh dhie
llogje -/ fjale nga gregjishtja --logo, ose logjia-
mehalle -/ lagje e vogel fshati
hode -/ dhome qe perdorej kryesishte per te pritur mysafiret
hipi -/ mullar me kashte,gjeth.etje..
katua -/ vend per te mbajtur lopen
qymec -/ kotec
llozhar -/ i piset
lamash -/ njeri imbaruar
qorrsokak -/ ..psh e futi ne qorrsokak.. e futi ne probleme .. vjen nga fjala sokak-qe do te thote rruge te ngushta te shtruar me gure
Kthic -/- (theksi bie mbi zanoren i) = mendjemadhe
Kacere -/- tip i hedhur shume.-perdoret ne perkedheli me shume.
suferin -/- era e veriut
qefin -/- shalli
mejdan -/- hapur.. ne menyre figurative krenar..supatrembur
yxhym -/- iken yxhym---iken me vrap
qesendi -/- lexet
sevda -/- terhqje..kjo vajze me hodhi sevdan..-
batakçi -/- mashtrus
batall -/- hiç asgje..shembull..na la batall--na la ne vend numuro
sorrollatem -/- bredh larte e posh pa bere asgje...vjen nga fjala sorre..,sorra-shpend
qelepir -/- per dy lek
akllac -/- rrasë akulli
akllai -/- hollojës pete për pite
ambël -/- i ëmbël
ambëlcinë -/- gjë e ëmbël
amtë -/- me shije të keqe
brenavekë -/- benevrekë
brenci -/- brisk me të cilin kruajmë bukët
derrkuc -/- derr i vogël
dertoj -/- i qaj hallin
deshtas -/- me qëllim të caktuar
Vegjë vesh-i do te thote, veshet e nje gjymi apo te katruves pra anet, prej te cilave kapet ena dhe ngrehet lart etj. Bishti i flixhanit, nuk quhet vegje, pasi eshte shume i vogel.
AVDALL -/- HARRAKAQ..OSE I TRASH (NGA MENDET).. kuptohet
xhapaxhul -/- njeri ishkurter....i humbur..i dobet..
derdimen -/- njeri i zoti

firaun||-/-||tip i shkathet,njeri qe di te dale nga situatat,i zoti te shmang perplasjet me te tjeret

molar/e -/- kryesisht perdoret per ato gra qe nuk jane te pastra ne mirmbajtjen e shtepise(perfshire cdo aspekt).
nikoqire -/- nje grua qe dij te gatuaj mire,ekonomiqare,krenari e familjes.
mollofrenxe -/- grua e papaster.As per trupin e saj s'eshte e zonja.
shakllaban/e -/- njeri i pakujdesshem,qe nuk i ve veshin gjerave.Nuk i perze fjalet nga mbrapa.eshte qef pa prishur.
shnjalle -/- (grua e keqe, shtrige)
Zali -/- ka kuptimin kur dikujt i bie te fiket per arsye te ndryshme.
Zullum
zullumqar/e
-/- ka kuptimin e berjes se shume mekateve nga dikush.
Gaxhgaun -/- i thone nje njeriu qe e ka fytyren si top,buzet te dala,sy te medhenj,veshe si kapak gavete ushtari etj.Me nje fjale nje antipatik.Kur i shtohet edhe ligesia shpirterore ky del shejtan.(Ne Elbasan u thoshin edhe limonave te medhenj e tere gunga.Te till ka bahceve te rrethuara me mur ne kete qytet).
Qylhan/e -/- thirret nje person i neveritshem qe futet gjithandej per te ngrene e pire qyl pa i ftuar kush.(Tipa te tille kane qene komunistet qe kishin nje pozite nga drejtor e deri tek brigadieri ne nje kooperative bujqesore).
Laro -/- njeri pa pike dinjiteti,katandisur si qene rrugac
Zgallo -/- njeri i gjate i trashe nga trupi dhe nga mendja.Keshtu kemi thirrur nje shok femijerie dikur.
mushke krrace -/- therrisnim ndonje femer e cila i leshonte fjalen si lopa bajgen.
Hazerxhevap -/- njeri i gatshem per te te kthyer pergjigje flake per flake.
Nerqez -/- njeri i zier ,ka edhe kuptimin jo shpirtmire ne mardheniet shoqerore.Ik mor se ai eshte nerqez-thuhet per dike.
Bonjak -/- ka kuptimin jetim.Perdoret ne zonen e kurveleshit,por edhe ne Kosove mos gaboj.
Poturre -/- ka kuptimin pantallona.Ndonje femije i thoshin pleqte poturresez,kur ai i mbante ato zvarre.
Çirak -/- therrasin kandilin ne zonen e Topalltise ne Vlore(zona kodrinore mbi Myzeqe).
Sqepar -/- vegel bujqesore, me nje prese para si shat i vogel,i cili ka dy vesha ne skajet e mbrapeme te vegles.Perdoret per te prashitur bimet bujqesore,qepet,hudhrat etj.Keshtu thirret edhe vegla qe perdorin edhe marangozet ne vendin tone per te ngulur e shkulur gozhdet.
korronac -/- njeri jo gjeneroz,i cili mendon vetem per vete,ose koprac.
bujrum -/- ka kuptimin mirseerdhe.Kur nje i pa njohur te trokiste ne dere dikur,i zoti i shtepise i thoshte bujrum.
Bukaniqe -/- ushqimi qe pergatit nje zonje shtepie per te pritur miqte ne raste te vecanta.
musander -/- vend i vecante ne korridor me dy kanata ku vendoseshin dyshek e jorgane dikur.
Kamare -/- nje vend i bere apostafat ne mur,si tip kasaforte ku vendoseshin gjera te shenjta dhe amanete nga nje person i rendesishem i familjes,kryesisht me plaku ose plaka.
Bedova -/- ka kuptimin e nje mallkimi qe e le nje plak/e per ate/a qe ja kane bere borxh.Me thoshte ndonjehere gjyshja ,rahmet paste(kur gaboja) se do ta linte bedovane ne kamare per mua kur te vdiste.Ka edhe kuptimin qe per te keqiat qe bene do t'i vuash ato.
Zuske -/- femer imorale e intrigante

Rruspi||-/-||femer e perdale

urùar -/- Eshte nje pjese celiku me te cilin goditet nje gure stralli ku mbi eshte vendosur eshka.Stralli leshon xixa dhe eshka ndizet.Me eshken te paret ndiznin cigaret.Sic perdoren cakmaket sot.(Besoj e keni pare filmin Ne fillim te Veres,ku baruti ndizet me eshken e uruarin ose masatin e xha Jahos)
Eshka -/- eshte si nje lloj kerpudhe qe rritet ne trungjet e pemeve te vjetra,e cila perpunohet dhe perdoret per zjarr.Per ndonje femer qe bie shume lehte shtatezane thuhej i zenka si eshka.
Dale ne kadro -/- ka kuptimin dale ne fotografi.
Palarè -/- pjate, kam degjuar ta perdornin pleqte shume vite me pare.
Sahan -/- lloj tasi metalik.(sahanlepires u thuhet servileve)
singra -/- quheshin dy gra qe kishin nje burre.Ne Vlore dhe rrethinat e saj une kam njohur disa burra qe kishin nga dy gra dhe keto quheshin singra.
hakikat -/- thuhej se filani familje me filan familje kane miqesi me hakikat.Kjo nenkuptonte rastin kur dikush nga keto dy familje kishte qethur nje femije nga familja tjeter.Thuhej qe ato dy familje kane gershere me njera tjetren,kane miqesi.
befsha zinà -/- eshte nje lloj betimi shume i rende qe dikush duhet te bente per ta besuar (befsha zinà me motren) ne ato qe thoshte. Pra ishte be per nderin.
molomen/e -/- njeri i papaster.Nje xhaxha i babait tim thoshte per nje grua te tille;se eshte me mire t'i hashe m...n se sa gjellen e saj.
velenxe -/- lloj mbulese e trashe per dimer,punuar ne tezgjah nga grate labe.
Mengallengo -/- -/-
Menasparto -/- -/-
Grabo -/- -/-
Kasarrua -/- (atje ndodhet edhe nje shpelle e lashte ne nje shkembe buze Vjoses)-jane disa emra vendesh ne nje fshat ne Vlore,te cileve nuk ua di kuptimin.Konte na hidh pak drite nqse mundesh te lutem.
peksimete -/- u thoshnin galetave(kush eshte ne Itali ka njohuri per to)
Çeplaz -/- lloj bime qe perdoret per te mbuluar kasollet e bagetive.
menekshe -/- lloj luleje me ngjyre te verdhe,eshte edhe emer femrash.
Çirak -/- lloj kandili prej tunxhi me vajguri
bardhak -/- lloj gote qelqi te trashe.
fjeshter -/- babaqafor (njerku)
çeço -/- quhet ndonjehere edhe babai,vellai i madh.
koce -/- thirreshin vajzat ne zonen e toskerise Tepelene dhe ne nje pjese te fshatrave ne Laberi
lese -/- nje lloj porte e vogel prej druri e cila perdoret si hyrje ne bahçet e rrethuara me gardh.
sinor -/- kufi ndares
nigja -/- paje,prike

http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?s=ffe9c286d67380e8f86932b9e9fe165e&threadid=12801&perpage=10&pagenumber=17 http://www.letersia.fajtori.com/Letersi/