Hipi Zhdripi i Gjeografisë/së Afrikës/5

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search
Vitviteja e Afrikës
NË ENCIKLOPEDI
Njoftimet
hulumtimet
gjerë më sot

- 1482[redakto]

 • Mbreti Haçepsut dërgon një ekspedicion nga Bab Al Mandab-i për në vendin Punt (vend në brigje të Somalisë).

- 600[redakto]

 • rreth -600 - Feniksët lundrojnë rreth e përqarkë Afrikës, nga lindja nëpër jug e në perendim.

-500[redakto]

 • rreth -500 - Kartagjenasi, Hanno lëshohet gjerë në brigjet perendimore e përgjatë bjeshkëve të Kamerunit.

-400[redakto]

 • Euthymenët nga Massalia(Marseille), velojnë me anije përgjatë brigjeve veriperendimore në drejtim të jugut, siq duket deri tek aty ku gjendet sot Senegali.

-23[redakto]

 • -23/-22 C. Petronius-i, ja arrin të depërtojë deri në kryeqytetin e mbretërisë Kush.

-19[redakto]

 • L. Cornelius Balbus-i e pushton Fessan dhe arrin Ghudamis-in.

37[redakto]

 • Shën Pali (St. Paulinus) e kapërcenë Atlasin e Lartë dhe ja arrin të lëshohet në Mauretanien

42[redakto]

 • Ushtarët romak hyjnë në Atlas.

54[redakto]

 • në mes 54-68 - Nero dërgon dy Zenturionen përkrahë Nilit. Atyre ju duhet të këthehen nga moçalet e Nilit.

100[redakto]

 • Julius Maternus depërton gjerë në hapsirat e Çadit. Hippalos në brigjet lindore zbulon ligjet e Monsun-it.

120[redakto]

 • rreth 120 - Eudoyus prej Kyzikos tentonë lundrimin me anije përgjatë brigjeve afrikane, nga perendimi në lindje.

350[redakto]

 • Frumentius dhe AedesiusAethiopi(Etiopi).

525[redakto]

 • rreth 525 - Kosmas Indizopleustes lëshohet nga Aegyptien(Egjipti/Misiri) përgjatë Nilit e deri në brigjet e Etiopisë e brigjet tjera afrikane.

947[redakto]

 • Al Masudi udhëtonë nëpër Egjypt dhe nëpër anët veriore dhe lindore të Afrikës. Si duket ja ka arrit të shkojë deri në Sansibar e ndoshta edhe në Madagaskar.

1150[redakto]

 • Idrisi (Idrizi) në Marokko dhe në pjesën veriore të Sudan-it.