Jump to content

Diskutim:Hipi Zhdripi i Fizikës/Energjia bërthamore

Page contents not supported in other languages.
Shto një temë
Nga Wikibooks
Latest comment: 11 vjet më parë by Anxhela capoku in topic energjia berthamore dhe perdorimi i saj

Titull shembull[redakto]

a bon me dit pse nuk e keni qit pyetje pergjigje te fizike 6

Çoj dy gishtat, e kqyri që komë kohë ta japë lejen me shkru.--Kurreshtja 17 Dhjetor 2009 23:50 (UTC)

energjia berthamore dhe perdorimi i saj[redakto]

Reaksioni zinxhir i kontrolluar zhvillohet ne impiante te caktuar, te quajtur reaktore berthamor. Per ndertimin dhe mirefunksionimin e reaktorit berthamor dhe reaksionit zinxhir duhet te kapercehen shume probleme. Se pari , probabiliteti qe berthama e uranit te absorboje nje neutron eshte i madh vetem per neutrone te ngadalte.por neutronet e leshuara gjate ndarjes,jane shume te shpejte.Keshtu qe ,per te ngadalesuar neutronet duhet perdorur nje substance e quajtur rregullator.Rregullatori me efektiv eshte ai ,masa e atomeve te te cilit eshte me afer mases se neutroneve.Si i tille perdoret uji i rende..molekula e ketij uji ,ne vend te atomit H te hidrogjenit,i cili perthith neutronin,permban atomin H te deuteriumit, qe ngadaleson neutronin--Anxhela capoku (diskutimet) 1 nëntor 2012 19:56 (UTC)Reply