Jump to content

Aktrimi/5

Nga Wikibooks

Vini Re! Jeni duke lexuar pjesë në punim e sipër. Por mendojmë se ja vlenë të lexohen nga të interesuarit. Për bashkpunim shiko Wikibooks:Kuvendi


Brendan Behan
(1923-1964)
NË ENCIKLOPEDI


Behani i lindur në Dublin, që nga viti 1940 deri më 1948 ishte i burgosur për shkak të aktiviteteve të tija pranë IRA-së, më vonë punojë si zhurnalist dhe shkrojë pjesë për dëgjim në gjuhen gale. Nga fundi i viteve 50-ta ja arrin shpërthimi në bynë teatri me pjesët Njeriu i Agimit, Pengu dhe Richards Korkbein. Shumica e pjesëve të përgatitura të Behanit i përgjigjen klishesë për prirjen e irlandezit për të pirë e për të folur, ndërsa pas thellimit në to, shihet qartë angazhimi i denjë social i autorit për vendlindjen e tij të pabarabartë.

Pengu

Dramë në tri akte
Premiea: Londër 1958

Personazhët
PAT, veteran i Armatës Ilegale Irlandeze, pensionist
MR.MULLEADY, i maskuar si hjdut, oficieri i policisë sekrete
TERESA, Shërbyesja

LESLIE A. WILLIAMS, ushtari britanik
Dublin; Koha e tashme

Dominon ajo që edhe në situata ekstreme të luftës ilegale sjelljet e njerëzve caktohen fortë nga vetëkrijuesit e Pozave dhe Pozicioneve aq sa ata vetë nuk besojnë se janë.

Përmbajtja

Një ushtarë britanikë është marr pengë nga IRA për tu këmbyer me një atentatorë të IRA-së të gjykuar me vdekje. Leslie fshehët në një bordel, dashurohet me shërbyesen dhe bie i vdekur në mes të shtënave që këmbejnë policët dhe anëtarët e IRA-së. Me këtë humb edhe gjasa për jetë e atentatorit. Dhe përkundër gjithë kësaj, gjithë ata arrijnë të kalojnë në rendin e ditës.


Shfaqja e pjesës në Londër me tinguj, me folklor irlandez, me elemente të tragjedisë dhe me komedi ishte një sukses sensacional.