Jump to content

Autorët antikë për Ilirët/1

Nga Wikibooks

Autorët antik për Ilirët'


< 0
faqe
- 1 -

2 >


Homeri [1]

Iliada[2]
libri XXI, rradhët 150-161
"Kush je ti prej burrave qe kundër meje guxon të vish?
Është fatëkeq ai djalë që mërinë time kundërshton"
Atij menjëher ju përgjegj i biri i shkëlqyer i Pelegonit [3]:
"O Peleid zemërgjërë, për fisin tim pse pyet?
Jam nga Paionia[4] pjellore dhe e largët,
burrave paionë[5] heshtëgjatë ju prij; kam
njëmbëdhjet ditë që kam ardhur në Ilion[6].
Fisi i im vjen prej Aksit me rrjedhë të gjërë
(prej Aksit që me ujë shumë të mirë tokëm vëshon)
që lindi Pelegonin[7], shtizorin e përmendur; prej këtij thonë
se Linda unë. Tashti të luftojmë o Akil[8] i ndritur".

Odisea[9]
libri XIX, rradhët 270-277
Unë tani mora vesh kthimin e Odiseut[10];
diku, në tokat pjellore të thespotëve[11]
jeton dhe sjell thesare të shumta dhe të çmueshme
Kështu më tha mreti i thespotëve[12].
i cili pasi u bëri fli perëndive të pavdekshëm
kishte pregatitur një anije të shpejtë dhe bashkë me njerëz e kishte nisur
për të çuar Odiseun në atdheun e tij. 1. Homeri NË ENCIKLOPEDI
 2. Iliada NË ENCIKLOPEDI
 3. Pelegoni NË ENCIKLOPEDI
 4. Paionia NË ENCIKLOPEDI
 5. paionët NË ENCIKLOPEDI
 6. Ilioni NË ENCIKLOPEDI
 7. Pelegoni NË ENCIKLOPEDI
 8. Akili NË ENCIKLOPEDI
 9. Odisea NË ENCIKLOPEDI
 10. Odiseu NË ENCIKLOPEDI
 11. thespotët NË ENCIKLOPEDI
 12. Feidoni NË ENCIKLOPEDI


< 0
faqe
- 1 -

2 >