Dallime mes rishikimeve të "Enciklopeditë e huaja për Shqiptarët/3"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(New page: Band 25 <!--Albani|en (Bd.1) Die ideolog. Gegensätze zur UdSSR blieben unüberbrückbar. Seitt 1977 verschärfte die alban. Partei- und Staatsführun (bes. Gen.-Sekr. E.Hoxha) zugleich ih...)
 
No edit summary
<!--Albani|en (Bd.1) Die ideolog. Gegensätze zur UdSSR blieben unüberbrückbar. Seitt 1977 verschärfte die alban. Partei- und Staatsführun (bes. Gen.-Sekr. E.Hoxha) zugleich ihre ideolog. -->
 
'''Shqipëria''' Kundërthëniet ideologjike në me BRSS-në mbesin të pa kapërcyeshme. Që nga 1977 partia dhe kryesia shqiptare (veçanërisht Sekretari Gjeneral E. Hoxha) të njëjtit edhe idologë të saj e ashpërsojnë kritiken ndaj BRSS-së, kritik e ndikuar dhe e vulosur nga T<small>ENG</small> H<small>SIAO-PING</small>. Përderisa marrëdhëniet në mes të Shqipërisë dhe Republikës Popullore Kineze po prishen (ndalimi i ndihmave ushtarake dhe ekonomike nga ana e Kinës, 1978 dhe tërheqja
Shqipërisë nga marrëveshje detare 1978), Shqipëria po përpiqe që në nivelin bilateral të përmirësojë marrëdhëniet, veçanërisht me fqinjët e saj në Ballkan. Trazirat e vitit 1981 në ->Kosovë (Bd.26) i kanë ngarkuar marrëdhëniet jugosllave-shqiptare. Në konferencat pasuese të Këshillit Sigurimit Evropës (Beograd 1977-79, Madrid 1980-83) nuk ka marrë pjesë.
Në fund të punimeve në Kushtetuten e re të 1976-ës, Shqipëria më 1980 nxorri edhe librin e ligjeve për dënime. Pas vdekjes së kryeministrit M.S<small>HEHU</small> (dhjetor 1981) si pasues në shefit të regjimit erdhë A.C<small>ARCANI</small> në janar të 1982-ës.
F o r c a t. Forcat e përgjithëshme 43 000 njerzë, Ushtria: 30 000 ( 100 Tankse sovjetike llojit T-34, T-54, T-59 ); Forca ajrore: 10 000 ( 100 areorplan luftarak); Foca detare: 3 000 ( 3- Nëndetëse, 44 anije të shpejta); Forca paramilitare: 13 000.
P o p u l l s i a. Numri i banorëve (parallogaritur 1981) ishte 2,8 milion (shkalla e rritjes 197-79: 2,5%; ndër më të mëdhatë në Evropë). 37% e popullsisë jetojnë në qytete.
 
Qytetet më të rëndësishme (pop. 1981, në 1 000)
:
Tirana .... 198 Valona 62
Durazzo 66<sup>*</sup>Elbasan 61<sup>*</sup>
Skutari 65 Korçë 53
*) 1979
 
A r s i m i. Shkrimi i njehësuar i gjuhës shtyhet nga preferimi i përgjithshëm për përdorimit e Toskërishtes. që nga 1975-ta për një numër të caktuar është i lejuar studimi në botën perendimore.
E k o n o m i a. Shkalla e industralizimit në vitet e fundit në esencë nuk ka ndryshuar. Shqipëria edhe më tej me prodhimit nacional vjetorë prej 840 US$ për banorë (për krahasim Jugoslavia 2520 US$) llogarite si vendi më i varfër në Evropë. Politika ekonomike, veçanërisht në vitet e fundit , a ndihat nga jashtë llogaritet të jetë shkakëtarë i zhvillimit të ngadalëshëm. Shqipëria numëronte (1980, parallog. nga ILO) 1,213 milion persona të aftë për punë, nga të cilët 726 000 ishin meshkuj. Në planin pesë vjeçar 1981-1985 duhej që për çdo vitë të krijoheshn 40 000 vende pune.
Agroekonomia në të cilën janë më shumë se gjysma e të punësuarve, në vitet e fundit ka marrë interes të veçantë në ekkonomin politike. Na pasurit e shumta natyrore janë xehja e kromit (nxerrjet 1978: 390 000 t; prodhuesi i tretë, eksportuesi i dytë më i madhë në planet), qymyrit (1 milon t), nafta (2,6 milion t) për tu theksuar.
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve