Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Pjetër Bogdani"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
</pre>
|}
 
==1625==
<s>
* rreth 1625 - Në Gur të Hasit, një fshat i Kukësit, lind Pjeter Bogdani. (Ungji i tij Andrea Bogdani, edhe ai klerik i lartë (kryepeshkop i shkupit), ishte marrë me lëvrimin e gjuhës sonë, kishte hartuar në gjuhën shqipe edhe një gramatikë të latinishtes, madje kishte mbajtur në Kosovë edhe një shkollë ku mësohej gjuha shqipe.)<s>
==1630==
* Në Guri të Thatë të Hasit lind Pjetër Bogdani, nipi i Andrea Bogdanit.<ref name=GJSH> <tt>GJUHA SHQIPE <small>PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT</small> fq.261-262</tt> Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9</ref>
 
==1685==
* Botohet vepra e Pjetër Bogdanit, ''Çeta e Profetëve'' (''Cuneus Prophetarum'').<ref name=GJSH/>
==1689==
* Vdesë Pjetër Bogdani.<ref name=GJSH/>
====data====
====të dhëna====
<references />
 
==1625==
* rreth 1625 - Në Gur të Hasit, një fshat i Kukësit, lind Pjeter Bogdani. (Ungji i tij Andrea Bogdani, edhe ai klerik i lartë (kryepeshkop i shkupit), ishte marrë me lëvrimin e gjuhës sonë, kishte hartuar në gjuhën shqipe edhe një gramatikë të latinishtes, madje kishte mbajtur në Kosovë edhe një shkollë ku mësohej gjuha shqipe.)
==1635==
* diturore-letrare "Çeta e profetëve" (Cuneus profhetarum), që e botoi në Padovë, më 1635 me ndihmën e një miku të vet. [ka shënime që kjo ndodhi në vitin 1685].
* Duhet po ashtu të jetë domethënëse që më 1683, Propaganda Fide ia dërgoi Bogdanit (me sa duket me kërkesë të tij) një kopje të një libri tjetër të përgatitur për konvertimin e çifutëve: Via della fede mostrata a 'gli ebrei të Giulio Morosinit, që ishte shtypur në Romë po atë vit nga vetë Propaganda Fide
==1685==
* Botohet vepra e Pjetër Bogdanit, ''Çeta e Profetëve'' (''Cuneus Prophetarum'').<ref name=GJSH/>
*Cuneus prophetarum i Pjetër Bogdanit, i botuar në Padovë më 1685
* Kështu duket sikur oferta e libërshitësit më 1685, si është përmendur nga Bogdani, ishte pranuar.
* Ndihmon kryengritjen e vitit
* Po kështu edhe në konfliktin turko-austriak (1689) Pjetër Bogdani mori malin për të organizuar kryengritjen e armatosur, dhe, kur forcat austriake hynë në Prishtinë, me ta u bashkuan edhe rreth 500 luftëtarë të cilët kronisti austriak i cilëson "arnautë", d.m.th. shqiptarë. Bogdani ishte faktori vendimtar i këtij bashkëveprimi, aq sa kronisti i mësipërm, kur vdiq, më 6 dhjetor 1689, në mënyrë lakonike shkruan se "me vdekjen e Pjetër Bogdanit iku edhe fati ynë në tokë".
* Vdesë Pjetër Bogdani.<ref name=GJSH/>
==1691==
====data====
====1691====
*Ai nuk e emërtoi libërshitësin; mirëpo kandidati më bindës është libërshitësi Girolamo Albrizzi, i cili e ribotoi librin e Bogdanit në Venedik, më 1691.
====1702====
*Më 1702 Albrizzi e ribotoi librin, duke i përdorur përsëri fletat nga shtypi i parë, me ballinën që e kishte datën e re dhe pa letrën përkushtuese.
====të dhëna====
<references />
====burime====
 
679

edits

Menyja e lëvizjeve