Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
 
=====Çka është fusha e varrosur?=====
{{dygishta}} Nuk e di. Mirëpo duke lexuar [[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografin]] pashë shpjegimin e fjalës së gjeografëve : Epirogjeneza dhe erdhaarrita ne konkludimperfundimin se kjo ka të bëjë diçka me fushat e ''vorrosura''. Këto fusha duhet të ketëkenë qenë pjesë e një fushe te vetme, një copë e së cilës është "vorrosur" (rrëshqitur - një nivel më poshtë) si pasojë e epirogjenezës, ashtukeshtu që anash "fushës së vorrosur" kanë mbetur dy pjesët e tjera. Rasti më i popullarizuarnjohur është ai i ''vorr fushafushes'' ene Afrikësjug te jugë të sajAfrikës. Kjo fushë shtrihet përprej disa mijëra kilometrakilometrash, nga veriu nëpër jug e vazhdon në lindje të Afrikës. Shkencëtarët thonë se për shkak të varrosjeve të tilla, pas disa miliona vjetësh, ngado kontinenti ishpartallohen Afrikësdisa dopjesë te shpartallohetkontinentit disate pjesëAfrikës.
| valign="top" width="300px" bgcolor=#ABCDEF|
----
: '''[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert gjeografi na shkruan]]:'''
* '''''Epirogjenez'''/ë, ~a. Lëvizje ose luhatje të kores së Tokës, që zhbvillohen shumë ngadalë, por që janë të përhershme ( shekullore) dhe manifestohen me ngritjen e një pjese të kores së Tokës, e cila në pjesëpjesën tjetër shkakton uljen e saj dhe anasjelltas.''
 
* '' '''Lumi i Nerodimës''' është i njohur për bigëzimin e tij. Ndonëse ky fenomen gjeografik është artificial, është i vetmi në kontinentin tonë.''
<div style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:5px 5px 0 5px; margin-bottom:1em; text-align:left;">
<center>
[[TokajonTokaJon/Planeti|Planeti]] | [[TokajonTokaJon/Gur e pluhur|Gur e pluhur]] | [[TokajonTokaJon/Frym e ajër|Frym e ajër]] | [[TokajonTokaJon/Ujë e lumë|Ujë e lumë]] | [[TokajonTokaJon/Ara e male|Arë e mal]] | [[TokajonTokaJon/Jetë e gjallesë|Jetë e gjallesë]] | [[TokajonTokaJon/Njeri e kufi|Njeri e kufi]] |<br> [[TokajonTokaJon/e mira, e bukura e dheut|e mira, e bukura e dheut]] | [[TokajonTokaJon/e prishtabrishta e dheut|e prishtabrishta e dheut]]<hr> [[TokajonTokaJon/Fjalorthi|Ekspert gjeografi]]
</center>
</div>
</font>
 
<noinclude> [[Category:TokajonTokaJon]]</noinclude>
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve