Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
 
=====Çka është vargmali?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Vargmalet janë male të reja të përbëra nga harqet e kurorave malore. Janë krijuar nga procesi i rrudhosjes tektonike të gjeosinklinaleve të përqendrueshme gjatë orogjenezës alpine nëpër disa faza me paroksizëmnë oligo-miocen. VargmaletShtrirja kanëe drejtimvargmaleve ka caktuarnjë drejtimshtrirjescaktuar, ie cili përputhet me drejtimin e shtrirjes së rrudhave dhe shtresave. Ky tip malesh karakterizohetdallohet për njëlartësinw lartësie tij të madhe dhe shtrirje e tij më të gjatë në rruzullin e Tokës tokesor( Pirenejtë, Atllasi, Alpet, Albanidet, Diaridet, Karpatet, Kaukazi, Himalajet, Kordileret, Andet etj.).''
 
=====A ka konkurrencë Mount Everesti?=====
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve