Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
No edit summary
|
=====Ku është dallimi mes Stalaktitit dhe Stalagmitit?=====
{{dygishta}}Ah! Po. Fjalët e përdorura nga gjeografët, Stalaktite dhe Stalagmite, natyrisht që përkufizojnë kuptime të caktuara dhe duhetduhen dalluar kenëndermjet dallimtyre. Së pari, të dyja fjalët përdoren kur flitet për shpellat nëpër të cilatshpella sipërfaqja e brendshme dhe e e epërt e shpellëste cilave pikon. Uji që pikon ka në përbërjepërbërjen e tij një sasi të mineralitminerali të quajtur ''Kalkit''. Kur uji thahet, mbetet vetëm ky mineral që merr formën e konitnje koni te ngjashëm me ''kornilat'' e borës skaj kulmit të shtëpisë. Për deri sa ''kornilat'' nga shkencëtarët quhen ''Stalaktite'', mullarët (konet e krijuara nga pikja e pikave) i quajnë Stalagmite. Kur këto të përpiqentakohen diku, në mes të lartësisë së shpellës, krijojnë shtyllashtyllat. Format të cilat i krijojnë nuk janë gjithnjë konike, por si do që të jetë, me kalimin e kohës bashkohen dhe krijojnë një shtyllë - cilindër me sipërfaqe të parregullt.
 
=====Si hyhet në vrimat e gurit të kalkut?=====
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve