Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Fjalorthi"

Jump to navigation Jump to search
[[#Z|Z]]
[[#Zh|Zh]]</tt>
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Baltaku'''
| Baltak,-u, vend me baltë e me ujë dimër e verë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Balli'''
| Ball/ë,~i,~ët -. Në sizmologji: njësi për të matur shkallën ose fuqinë e tërmetit.
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
|'''Batica'''
| Gjatë 24 orëve në oqeane dhe dete vërehen dy ngritje dhe ulje të nivelit të detit. Dukuria e ngritjes së nivelit quhet baticë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Bari'''
| Bar,~i ''m.sh.''~ë, ~ët. Njësi për të matur shtypjen atmosferike, e barabartë me një milion din në një centimetër katrorë. bari i përgjigjet shtypjes së shtyllës së merkurit prej 750,08 mm, që do të thotë se shtypja prej 1 mm e shtyllës së merkurit u përgjigjet 1 333 milibareve, ose 1 mb u përgjigjet 0,75 mm të shtyllës së merkurit.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Barisfera'''
| Barisfer/ë.~a. Quhet bërthama e Tokës me rreze rreth 3.500 km ( shih bërthama e Tokës).
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Barografi'''
| Barograf,~i,~ë,~ët. lloj ''bametri'', që shënon vet ndryshimet e shtypja atmosferike|shtypjes atmosferike. Vepron mbi parimin e aneroidit.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Barhane'''
| ''Barhane'' janë dynet e izoluara, me formë të rregullt, kryesisht gjysmë harku ose drapri, me anë konkave të kthyera nga frynë era.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Batulla'''
| Batull,~a, at. Cekëtinë në lumë a në det.
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Bazalti'''
| Bazalti është shkëmb ''magmatik'' sipërfaqësor ( vullkanik) i rrasët, i ngjeshur dhe i rëndë. Ka ngjyrë të mbylltë rëndom të zezë, të kaltër të mbyllët dhe ngjyrë të hirtë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Bërthama e Tokës'''
| Bërthama e Tokës shtrihet në qendër të të planetit Tokë. Fillon nga thellësia rreth 2 900 km dhe diametri i saj është rreth 7 000 km. Kryesisht përbëhet nga hekuri dhe nikeli ( NiFe).
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Bigëzimi / Bifurkacioni'''
| Bifurkacioni (Bigëzimi) është fenomen natyrorë kur një lum ndahet në dy degë dhe derdhet në ujëmbledhës të ndryshëm detarë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Biogjeografi'''
| Biogjeografi,~a është shkenca që studion kushtet e zhvillimit dhe përhapjen gjeografike të bimëve e të kafshëve në sipërfaqen e Tokës. Ndahet në zoogjeografi ( gjeografi e shtazëve) dhe fitogjeografi (gjeografie bimëve).
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Biotopet'''
| Biotopet ( greq. bios - jetë dhe topos - vend) janë mjedise në të cilat jetojnë organizmat. Biotopet themelore janë: tokësore, ujore dhe ajrore (në atmosferë). Me ndarje tjetër biotopi tokësor ndahet në sipërfaqësorë, nëntokësor në Tokë) dhe i shpellave, kurse biotopi ujor ndahet në ujëra të ëmbla dhe detare.
|-bgcolor="#f5f5f5"
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Biogjeokimi'''
| ''Biogjeokimi'',~a është degë e gjeokimisë, që studion aktivitetin gjeologjik të organizmave të gjallë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Biosfera'''
| Biosfera është mbështjellës i veçantë i Tokës, të cilin e përbëjnë onanizmat që jetojnë sipërfaqen e tokës, në tokë (deri në thellësi 2-3 km), në hidrosferë dhe në pjesën e poshtme të atmosferës ( troposferë).
 
|-bgcolor="#f5f5f5fffaf0"
| '''Bryma'''
| Bryma është lloj reshje e ulët me strukturë prej kristaleve të akullit shumë të imëta, e ngjashme me borën, që formohet si shtresë shumë e hollë në sipërfaqen e tokës, mbi fletët e bimëve, mbi sendet e ftohta etj.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Bubullima'''
| Gjithmonë kalon një kohë prej momentit kur shihet vetëtima dhe kur dëgjohet krisma e rrufesë. Por krisma e rrufesë është vetëm zëri momental, mirëpo zëri zgjat një kohë, dhe kjo quhet bubullimë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Bujanë'''
| Bujanë - Vend i thellë në lumë; pellg i madh me ujë të ndenjur.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Bulçim'''
| Vapë e madhe e mbytëse; ufëm, zagushi, zabullimë.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''Buna'''
| Buna - është lumi i vetëm i lundrueshëm në Shqipëri, buron nga Liqeni i Shkodrës dhe pasi bashkohet me lumin Drin derdhet në detin Adriatik.
 
|-bgcolor="#fffaf0"
| '''burimiBurimi i lumit'''
| Burimi i Lumit - quhet vendi ku lumi formohet.
|-
|
 
===== C =====
|colspan="2" align=center|<tt>
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve