Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Fjalorthi"

Jump to navigation Jump to search
4.993 bytes added ,  13 vjet më parë
 
===== B =====
|colspan="2" align=center|<tt>
[[#A|A]]
[[#B|B]]
[[#C|C]]
[[#D|D]]
[[#Dh|Dh]]
[[#E|E]]
[[#F|F]]
[[#G|G]]
[[#Gj|Gj]]
[[#H|H]]
[[#I|I]]
[[#J|J]]
[[#K|K]]
[[#L|L]]
[[#M|M]]
[[#N|N]]
[[#O|O]]
[[#P|P]]
[[#Q|Q]]
[[#R|R]]
[[#Rr|Rr]]
[[#S|S]]
[[#Sh|Sh]]
[[#T|T]]
[[#U|U]]
[[#V|V]]
[[#X|X]]
[[#Z|Z]]
[[#Zh|Zh]]</tt>
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Ablacioni'''|| Ablacioni është proces i zvogëlimit të masës së akullnajës ose shtresës së borës, kryesisht të pjesës sipërfaqësore për shkak të shkrirjes, avullimit ( ''sublimacionit''), shembjes dhe rrëshqitjes së ortekëve të borës ose shkëputjes së brigjeve të akullit (ajsbergëve) nga akullnajat.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Abrazioni''' || Abrazioni (gërryerja, bartja nëpërmjet fërkimit) është procesi dhe dukuria e veprimit të valëve të ujit të detit dhe të liqeneve në bregun e tyre.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Afërdita'''|| Afërdita (trup qiellor: “ylli i Mëngjesit”: Venera, ''Venusi'' – planet i dytë me radhë, pas Merkurit në sistemin tonë diellor)-renditja sipas afërsisë së diellit).
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Agimi'''|| koha kur nis të zbardhë dita; drita e parë e mëngjesit para se të dalë dielli. Agim i ftohtë. Agim i kuqërremtë. Drita e agimit. Në agim. Para agimit. Zbardhi (shkrepi) agimi.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Agushia'''|| Agushia (ajër i mbyllët i nxehtë: zabullinë).
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Ahullimi'''||Ahullimi quhet ''ehoja'' e zbarkimeve elektrike në atmosferë: bubullima.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Ajër i amullt'''|| '''Ajër i amullt''' (ajër i qëndrueshëm i palëvizshëm).
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Akullaci'''|| Akullaci ( rrasë akulli).
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Akull i vdekur''' ||Akull i vdekur (akull që nuk shkrihet).
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Akullnajë deti''' ||Akullnajë deti quhen blloqet e stërmëdha akulli të shkëputura nga akullnajat polare që pluskojnë në sipërfaqen e oqeaneve dhe deteve të të dy hemisferave të Tokës në gjerësitë e mëdha gjeografike. Paraqesin rrezik të madh për lundrim detar në këto vise, madje edhe në ato që ndodhen afër ekuatorit).
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Albedo'''
| Albedo- quhet ajo pjesë errezatimit diellor që reflektohrt prej sipërfaqes tokësore dhe uore.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Alpet Shqiptare'''
| Alpet Shqiptare
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Anamorava'''|| Anamorava
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Anadeti'''
| Anadeti - (bregdeti).
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Anamalasi'''
| Anamalasi - banor i viseve malore, banor i Anës së Malit.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Ana e Malit'''
| Ana e Malit - vis në Mal të Zi në kufi me Shqipërinë – afër Ulqinit.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Anadrini'''
| Anadrini - është hapësirë rreth Drinit të Bardhë . në perëndim kufizohet me regjionin e Dushkajës, kurse në lindje me Llapushën Perëndimore.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Anemometri'''
|Anemometri-është instrument për përcaktimin e shpejtësisë mesatare të erës.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Anemografi'''
|Anemografi- shërben për regjistrimin si të drejtimit, ashtu edhe të shpejtësisë së erës.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|''''Aneksimi'''
|Aneksimi (lat. Annectere – lidhje , ngjitje), shpallje për veti, përvetsim me dhunë të ndonjë hapsire.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Anekumenë'''
|''Anekumenë''-hapësirë e pabanuar.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Anticikloni'''
|Masat ajrore me trusni të lartë atmosferike quhen maksimume barike ose anticiklone. Anticiklonet paraqesin sisteme ''izobarike'' të mbyllura, me trusni më të lartë në qendër dhe zvogëlim kah periferia.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Antropogjen'''
|Antropogjen me prejardhje njerëzore , e krijuar prej njerëzve.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Areal'''
|Areal-sipërfaqe në të cilën dominon ndonjë kulturë ose kafshë, apo lloj bime
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Arkipelag'''
|Arkipelag - Grup ishujsh që ndodhen njëri pranë tjetrit në det dhe formojnë një bashkësi tokësore. Ishujt e arkipelagut.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Areal metropolitan'''
|Areal metropolitan - sipërfaqe e madhe e mbuluar me qytete të lidhura në një tërësi.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Astenosfera'''||''Astenosfera'' - është shtresa më e epërme e sferës së mesme të Tokës ose mantelit, që shtrihet në thellësi 100-350 km nën kontinente dhe 50-220 km nën fundin e oqeaneve, e trashë rreth 150 km.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Asllan Pushka'''|| Asllan Pushka - ''gjeodoktor'' shqiptarë.
|
|-bgcolor="#f5f5f5"
|'''Asllan Selmani'''|| Asllan Selmani - ''gjeodoktor'' shqiptarë.
|
|-bgcolor="#fffaf0"
|'''Azimuti'''|| Azimuti - është këndi që formohet ndërmjet veriut dhe një pike ose objekti në hapësirë (terren) ose hartë.
|
|-
|colspan="2"|<tt>
[[#A]]
[[#B]]
[[#C]]
[[#D]]
[[#Dh]]
[[#E]]
[[#F]]
[[#G]]
[[#Gj]]
[[#H]]
[[#I]]
[[#J]]
[[#K]]
[[#L]]
[[#M]]
[[#N]]
[[#O]]
[[#P]]
[[#Q]]
[[#R]]
[[#Rr]]
[[#S]]
[[#Sh]]
[[#T]]
[[#U]]
[[#V]]
[[#X]]
[[#Z]]
[[#Zh]]</tt>
|-bgcolor="#f5f5f5"
| '''Baltaku'''
|-
|colspan=3|
 
===== C =====
|-bgcolor="#f5f5f5"
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve