Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Njeri e kufi/1"

Jump to navigation Jump to search
 
===== Kujë i thonë “Fushë-Riftë”? =====
{{dygishta}} Fusha e madhe e quajtur ''Rift'' shpesh thirret si rrjeti i rrafshnaltave jug-afrikane. Kjo fushë është pjesë e dalluar e veçorive gjeografike të Afrikës. Sipërfaqja e saj shtrihet me mijëra kilometra nëpër pesënpjesën jugore, dhee nëpër disa vende futet në thellësi nga një kilometër e gjysmë dhe gjerësi prej 40 kilometra. Si duket deri te krijimi i kësaj fushe ka ardhur pas lëkundjeve e tundjeve të dheut nga vullkanet. Disa vende të fushës, paksa më të thella, janë të mbushura me ujë. Disa nga këto thellësira të mbushura me ujë, paraqesin liqenet më të mëdhenj të Afrikës. Për shembull liqenet ''Mobutu-Sese-Seko'', ''Eduardi'', ''Malavi'' dhe ''Tangajika''. Po ashtu edhe Deti i kuq, dallohet si thellësirë e tillë.
 
===== Çfarë lartësie mbi dete ndodhet Afrika? =====
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve